Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ecourile respingerii admiterii României în Schengen, în județul Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Politic » Ecourile respingerii admiterii României în Schengen, în județul Harghita
Ecourile respingerii admiterii României în Schengen, în județul Harghita

Ecourile respingerii admiterii României în Schengen, în județul Harghita

Deși a avut sprijinul unui număr de 26 de state membre ale Uniunii Europene, România nu va intra în Spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2023, după ce Austria a uzat de dreptul de veto, blocând decizia favorabilă în Consiliul de Justiție și Afaceri Interne (JAI) format din miniștrii justiției și ai afacerilor interne din toate statele membre ale UE, iar Olanda s-a opus aderării Bulgariei, care a venit „la pachet” cu România. În schimb, Schengen s-a deschis pentru Croația.

Sebastian-Victor Buzilă, președintele filialei Harghita a Partidului Național Liberal, apreciază că respingerea României este „o mare nedreptate” făcută țării noastre, opinând că în spatele acesteia se ascund interese economice.  

„Consider că neacceptarea României în Spațiul Schengen, prin votul negativ dat de Austria, este o mare nedreptate adusă României. Argumentele invocate de Austria nu au o fundamentare serioasă și cred că în spatele deciziei luate de reprezentanții acestei țări stau interese economice. Olanda a spus că este de acord cu aderarea României, nu era de acord cu aderarea Bulgariei; fiind votul la pachet, s-a votat și împotriva noastră, dar practic era pentru intrarea României în Spațiul Schengen.

Locul nostru este în Uniunea Europeană, dar nu suntem o țară de mâna a doua și este important ca pe plan intern să existe unitate, să luptăm pentru drepturile noastre ce ni se cuvin și să nu uităm că avem susținerea tuturor celorlalte state, care apreciază eforturile și progresele făcute de România”, a declarat președintele PNL Harghita.

Romeo Țepeș Focșa, președintele filialei Harghita a Partidului Social Democrat, consideră că prin decizia de ieri, luată în cadrul Consiliului JAI,Austria încearcă să își justifice, în mod neîntemeiat, nereușitele în problema migrației ilegale, care „afectează electoral” conducerea de la Viena.

„Am avut susținerea tuturor țărilor membre, cu excepția Austriei. Inclusiv Olanda, Suedia, Franța  și Germania și-au confirmat susținerea. Înțeleg că problema migrației ilegale este una gravă și sensibilă, dar având date inclusiv de la instituțiile europene, care  confirmă că România nu se află pe direcțiile de migrație care  generează temeri, consider că Austria nu a avut o justificare reală. În  Austria, problema migrației ilegale este un punct care afectează electoral conducerea de la Viena și, cred eu, ei încearcă să justifice oarecum nereușitele lor pe această linie, arătând, neîntemeiat, cu degetul înspre România. Nedrept! Dacă nu suntem buni la masa bogaților, propun să nu mai punem pe masa lor o țară  întreagă cu resurse și business. Nu vreau eu să politizez această problemă, dar pionii principali în această chestiune sunt Klaus Johannis, Nicolae Ciucă, Bogdan Aurescu și ministrul Bode, care din ceea ce știu eu sunt din zona dreptei, ori la conducerea Austriei sunt tot cei de dreapta, Comisia Europeană este condusă tot de cei cu  «volanul  pe dreapta», la fel și Parlamentul European. Eu unul nu i-am văzut pe cei de la PNL dându-se cu fundul de pământ prin Europa să rezolve situația, cu toate că cei care se opun sunt din familia lor politică. De aici deduc eu că politica liberală nu e cea mai sănătoasă, deoarece lasă ca interesele meschine ale unor companii, prin lobby-ul lor, să influențeze o decizie atât de importantă la nivel european.

Că Rareș Bogdan a dat cu batistuța de pământ și s-a isterizat la televizor, nu consider că este  un demers politic menit să îi facă pe guvernanții de la Viena să își reconsidere poziția vizavi de intrarea noastră în spațiul Schengen”, a afirmat președintele PSD Harghita.

„O decizie mizerabilă!”, a consemnat președintele UDMR Kelemen Hunor, după respingerea intrării României (și Bulgariei) în spațiul Schengen. 

„Astăzi, Consiliul miniștrilor europeni de Justiție și Afaceri Interne (JAI) a respins aderarea României la spațiul Schengen. Veto-ul Austriei este o atitudine incorectă, imorală, lipsită de argumente solide, arătând un joc politic mizerabil. Da, este o decizie mizerabilă împotriva fiecărui cetățean român, împotriva tuturor comunităților din România, împotriva bunului simț, împotriva legilor care guvernează libertatea de mișcare în interiorul Uniunii Europene. România, de 11 ani, îndeplinește toate criteriile de aderare la Spațiul Schengen, are susținerea tuturor statelor membre, iar Austria, prin această decizie ipocrită, arată încă o dată că regulile și valorile comune pot fi încălcate în picioare. România va continua să lupte pentru acest drept, trebuie să facă acest lucru demn, curajos, fără niciun compromis și fără a ceda la șantajul mizerabil din partea Austriei.

În aceste vremuri grele și complicate trebuie întărită solidaritatea europeană și nu excluderea. Nu numai România are nevoie de această solidaritate, ci întreaga Uniune Europeană”, apreciază Kelemen Hunor, liderul UDMR.

Pentru ca un stat să adere la Spațiul Schengen este nevoie de o decizie în unanimitate, exprimată de  Consiliul miniștrilor europeni de Justiție și Afaceri Interne.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.