Ecograf portabil, donat Serviciului de Ambulanţă Judeţean Harghita de către o clinică privată | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Sănătate » Ecograf portabil, donat Serviciului de Ambulanţă Judeţean Harghita de către o clinică privată
Ecograf portabil, donat Serviciului de Ambulanţă Judeţean Harghita de către o clinică privată

Ecograf portabil, donat Serviciului de Ambulanţă Judeţean Harghita de către o clinică privată

Este primul aparat de acest fel folosit pe ambulanţele din judeţ, iar după cunoştinţele reprezentanţilor SAJ, nici la nivel naţional ambulanţele nu au asemenea dotări

O clinică privată din municipiul Miercurea-Ciuc a donat Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Harghita un ecograf portabil.

Cu această ocazie, managerul general al SAJ Harghita, dr. Péter Szilárd, a explicat că ecograful portabil va fi amplasat pe ambulanţele de tip C, deoarece această aparatură poate identifica eventualele hemoragii interne ale pacienţilor implicaţi într-un accident, ceea ce vine în sprijinul medicilor de la Unitatea de Primiri Urgenţe. „Cu aparatura respectivă putem să identificăm foarte repede dacă un pacient are hemoragii interne. Ideea e veche de aproximativ 2 ani. De ce ne-am gândit ca ambulanţele de tip C să fie dotate cu aparatură de eco-portabil? Pentru că medicii, cei care asigură gardă pe maşina respectivă, au cursuri de ecografie făcute şi mă bucur că Moş Nicolae a fost darnic şi acum, chiar în timpul sărbătorilor, s-a putut împlini visul nostru”, a spus dr. Péter Szilárd.

Managerul general al SAJ Harghita a mai spus că un asemenea aparat nu a mai fost folosit pe ambulanţele din judeţ. „Noi nu avem, şi după cum ştim, la nici un serviciu de ambulanţă la nivel naţional nu există pe maşină de tip C ecograf portabil. Deci suntem unici pe ţară”, a mai precizat dr. Péter Szilárd.

Managerul general al Clinicii Multimed din Miercurea-Ciuc, Orbán Imre, a spus că ideea de a dona ecograful portabil i-a venit cu mai mult timp în urmă, când a aflat că este nevoie de un asemenea aparat pe ambulanţele din judeţ. „Este o donaţie din partea Clinicii Multimed din Miercurea-Ciuc pentru Serviciul de Ambulanţă Judeţean Harghita. Ideea a venit cu ceva timp în urmă, când am auzit că au nevoie de asemenea aparate pe ambulanţele lor, pentru a diagnostica mult mai repede, la faţa locului unui accident grav, pacienţii care au suferit traume interne, pentru a putea face diagnostic mult mai exact. Şi atunci ne-am gândit să venim în ajutorul lor cu aparatul acesta”, a declarat Orbán Imre.

Întrebat de preţul unui ecograf portabil, managerul clinicii private a spus că „nu este un aparat ieftin. Costă câteva mii de euro”.

După prezentarea aparatului, a urmat o demonstraţie despre cum funcţionează ecograful portabil. (Şt.P.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.