La fel ca în ultimii ani, în această perioadă, Direcţia Silvică va comercializa aproximativ 1.000 de pomi de Crăciun | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 23 septembrie 2023
Home » Societate » La fel ca în ultimii ani, în această perioadă, Direcţia Silvică va comercializa aproximativ 1.000 de pomi de Crăciun
La fel ca în ultimii ani, în această perioadă, Direcţia Silvică va comercializa aproximativ 1.000 de pomi de Crăciun

La fel ca în ultimii ani, în această perioadă, Direcţia Silvică va comercializa aproximativ 1.000 de pomi de Crăciun

Brazii sunt vânduţi de Ocoalele Silvice Topliţa, Borsec şi Tulgheş

Direcţia Silvică (DS) Harghita oferă spre vânzare în această perioadă a sărbătorilor, ca în marea majoritate a ultimilor ani, aproximativ 1.000 de pomi de Crăciun.

Directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat că pomii sunt comercializaţi la Ocoalele Silvice Topliţa, Borsec şi Tulgheş, deoarece sunt singurele structuri ale instituţiei care mai au în administrare păduri ale statului.

Brazii scoşi la vânzare sunt destinaţi strict populaţiei locale, din zona administrativă a celor trei ocoalele silvice. Conform sursei citate, oferta este îndreptată către persoanele care nu au posibilitatea să-şi recolteze un pom de pe proprietăţile lor sau din alte surse.

Preţurile sunt în funcţie de înălţimea pomului, fiind neschimbate în ultimii ani, variind între 20 şi 30 de lei, fără TVA. Astfel, cel mai ieftin pom – 20 de lei, fără TVA – are înălţimea între 0,7 şi 1,30 metri; între 1,31 metri şi 2,00 m – 25 de lei, fără TVA; între 2,01 m şi 3,00 m – 30 de lei, fără TVA. „Preţurile au fost stabilite de Romsilva, pentru a nu fi prohibitive şi să aibă şi o componentă socială”, a spus ing. Cătălin Mutică.

Acesta a mai declarat că Direcţia Silvică Harghita nu pune pe piaţă o cantitate mai mare de pomi pentru că nu mai există tăieri de îngrijire atât de numeroase ca în alţi ani, pe de o parte, iar pe de altă parte, nici cererea nu mai este la fel de mare, acum existând posibilităţi alternative de a se procura un pom de Crăciun de la supermarket-uri sau din comerţul online.

Directorul DS a spus că acest lucru, „într-un fel, pentru noi este benefic, pentru că a scăzut presiunea asupra pădurii în această perioadă a sărbătorilor de iarnă”. De altfel, în această perioadă, silvicultorii instituţiei împreună cu poliţişti şi jandarmi sunt implicaţi şi în activităţi de control şi monitorizare în vederea combaterii tăierilor ilegale de brazi. În acest sens este încheiat un protocol de colaborare între Direcţia Silvică şi Inspectoratele de Poliţie şi Jandarmi Judeţene, ing. Cătălin Mutică apreciind că există o bună colaborare cu instituţiile statului în ceea ce priveşte controlul şi protejarea fondului forestier. (Şt.P.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.