Duşa şi Fallon, discuţie la Bucureşti despre „o prezenţă permanentă, prin rotaţie, pe Marea Neagră a capabilităţilor NATO” | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 6 decembrie 2023
Home » (Inter)Național » Duşa şi Fallon, discuţie la Bucureşti despre „o prezenţă permanentă, prin rotaţie, pe Marea Neagră a capabilităţilor NATO”
Duşa şi Fallon, discuţie la Bucureşti despre „o prezenţă permanentă, prin rotaţie, pe Marea Neagră a capabilităţilor NATO”

Duşa şi Fallon, discuţie la Bucureşti despre „o prezenţă permanentă, prin rotaţie, pe Marea Neagră a capabilităţilor NATO”

Ministrul român al Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a declarat că, în întâlnirea avută luni dimineaţa cu omologul său britanic, Michael Fallon, au fost abordate măsurile comune care trebuie luate de România şi Marea Britanie „pentru a asigura o prezenţă permanentă, prin rotaţie, pe Marea Neagră a capabilităţilor NATO”.

„Am abordat în discuţii câteva aspecte importante, unul dintre ele se referă la securitatea şi la situaţia politico-militară din zona noastră ca urmare a crizei din Ucraina şi anexării de către Rusia a Crimeii, dar şi situaţia de securitate pe Marea Neagră şi măsurile pe care trebuie să le luăm împreună pentru a asigura o prezenţă permanentă, prin rotaţie, pe Marea Neagră a capabilităţilor NATO. De asemenea, am analizat stadiul cooperării noastre în NATO între cele două ministere, am discutat despre felul în care se îndeplinesc măsurile de reasigurare pe flancul estic al NATO şi al UE (…)”, a afirmat ministrul Duşa, într-o declaraţie comună de presă cu omologul său din Marea Britanie.

Potrivit acestuia, discuţiile din cadrul întâlnirii cu ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, au vizat şi cele două comandamente NATO care vor fi organizate în România.

„Domnul ministru m-a asigurat că militarii britanici vor fi prezenţi în ambele comandamente şi mai ales în cel de divizie, unde numărul militarilor va fi unul rezonabil din punct de vedere numeric. Am mai discutat despre importanţa bugetelor Apărării, de faptul că România şi-a asumat, la nivel politic, această obligaţie de a asigura în anii următori 2% din PIB pentru Apărare, pentru a asigura modernizarea şi înzestrarea armatei. (…) Am mulţumit pentru prezenţa în România a militarilor Marii Britanii la exerciţiile organizate în 2014, dar şi la cele de amploare ce se organizează în 2015. (…) Militarii englezi vor fi prezenţi la exerciţiile din poligonul Smârdan, care se vor organiza la începutul lunii aprilie”, a mai spus Mircea Duşa, la finalul întâlnirii cu omologul să britanic.

El a precizat, de asemenea, că a fost discutată şi planificarea în comun a exerciţiilor atât în România şi în alte state ale UE şi NATO, cooperarea în domeniul industriei de Apărare, dar şi obiectivele avute în vedere pentru pregătirea Consiliului European dedicat securităţii europene din iunie 2015.

Ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, a efectuat ieri o vizită la Bucureşti, în cadrul căreia a avut programate întâlniri cu omologul său român, cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Victor Ponta.

Vizita lui Michael Fallon are loc la scurt timp după cea a ministrului britanic de Externe, Philip Hammond, în ianuarie 2015, „şi confirmă relaţia apropiată de care se bucură cele două ţări”. (Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.