După ce l-a denunţat la DNA pe fostul primar din Gheorgheni, fostul administrator al SC Monturist SRL susţine că este supus la diferite abuzuri şi intimidări din partea unor lideri politici locali | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 13 iulie 2024
Home » Societate » După ce l-a denunţat la DNA pe fostul primar din Gheorgheni, fostul administrator al SC Monturist SRL susţine că este supus la diferite abuzuri şi intimidări din partea unor lideri politici locali
După ce l-a denunţat la DNA pe fostul primar din Gheorgheni, fostul administrator al SC Monturist SRL susţine că este supus la diferite abuzuri şi intimidări din partea unor lideri politici locali

După ce l-a denunţat la DNA pe fostul primar din Gheorgheni, fostul administrator al SC Monturist SRL susţine că este supus la diferite abuzuri şi intimidări din partea unor lideri politici locali

Virág Zsolt, fost administrator al SC Monturist SRL, unul dintre martorii în dosarul în care fostul primar al municipiului Gheorgheni, Mezei János, este cercetat pentru abuz în serviciu şi şantaj, susţine că este supus la nenumărate abuzuri şi intimidări din partea conducerii administraţiei publice din Gheorgheni şi a unor lideri locali, după ce a dat declaraţii împotriva fostului edil atât procurorilor DNA, cât şi în faţa instanţei de judecată.

În anul 2015, primarul de atunci al municipiului Gheorgheni, Mezei János, a fost reţinut, ulterior arestat şi trimis de DNA Târgu-Mureş în judecată. De asemenea, instanţa a hotărât ca municipiul Gheorgheni să fie introdusă în proces ca parte responsabilă civilmente.

De atunci, susţine Virág Zsolt, de când municipiul Gheorgheni este parte responsabilă civilmente, autoritatea publică locală „a făcut numeroase demersuri pentru salvarea fostului primar, al inculpatului din procesul penal şi pentru a se răzbuna pe mine şi pe colegii mei, care au dat declaraţii atât în faza de urmărire la parchet, cât şi în faţa instanţei”. „În acest sens, la iniţiativa primarului din Gheorgheni, au fost luate un număr de 12 hotărâri de consiliu local, de acte administrative, care au acelaşi scop”, a declarat Virág Zsolt.

Practic, a continuat acesta, „au recurs la eliminarea noastră din funcţii, a mea şi a colegilor mei”. „Au făcut nenumărate abuzuri privind neplata salariilor. Ba au hotărât printr-un act administrativ retragerea din proces a societăţii care are calitatea de parte vătămată. Şi aceste demersuri, repet, sunt făcute numai pentru salvarea fostului primar Mezei János”, a spus fostul administrator al SC Monturist SRL.

Acesta mai susţine că nu mai este administrator al SC Monturist SRL din luna august a anului 2016, deşi a câştigat mai multe procese împotriva autorităţii locale. „S-a încercat să se impună o presiune psihică asupra mea, asupra familiei mele, să mă lase fără salariu, fără venit, să nu am bani pentru avocat, pentru procese. Au făcut un mecanism, un plan foarte bine organizat”, a spus Virág Zsolt.

Dar, mai spune Virág Zsolt, s-a încercat şi intimidarea lui. În mass-media locală, Nagy Zoltán, actualul primar, şi Árus Zsolt, lider al CNS, au declarat, potrivit sursei citate, că „de fapt toată acţiunea organului statului este o înscenare, pentru faptul că Mezei János ar fi un lider al secuilor şi a pus steagul secuiesc pe incinta primăriei – şi din această cauză eu (n.n. – Virág Zsolt) m-am aliat cu românii şi am fi înscenat o capcană pentru Mezei János”, fostul primar fiind din această cauză „persecutat”.

Totodată, potrivit lui Virág Zsolt, Árus Zsolt a iniţiat o strângere de semnături prin care solicita schimbarea atitudinii asociatului majoritar al SC Monturist SRL (iniţial parte vătămată în proces), Sectorul 5 Budapesta, în sensul de a nu mai fi parte vătămată în proces (ceea ce s-a şi întâmplat), altfel vor cere întreruperea relaţiilor de înfrăţire între cele două localităţi, între Sectorul 5 Budapesta şi Gheorgheni. „De fapt, au făcut acest lucru pentru a fi o presiune asupra asociatului majoritar din Ungaria. (…) Mai mult, aceste persoane au avut mare grijă ca aceste solicitări să ajungă în presa maghiară din România, şi mai ales în presa naţională din Ungaria”.

Cum a susţinut în faţa instanţei şi avocatul lui Virág Zsolt, şi acesta a spus că au existat şi altfel de presiuni. Protopopul romano-catolic de Gheorgheni, de exemplu, ar fi spus „să-l dăm afară pe Iuda dintre noi”, referindu-se la Virág Z., numai că nu l-a nominalizat. „Sau, un alt exemplu, pe 15 martie 2015, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, sau de Ziua ora;ului, 6 martie, Nagy Zoltán (n.n. – actualul primar) ţinea un discurs despre cât de mare erou este Mezei János şi cât de trădător de neam sunt eu”.

Totuşi, a precizat acesta, aceste presiuni vin doar din partea unor lideri locali, iar „populaţia din Gheorgheni, indiferent de naţionalitate, români, maghiari, evrei, armeni etc., sunt oameni paşnici, care marea lor majoritate nu se ocupă de aşa ceva”.

∗∗∗

În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA se arată, printre altele, că „în cursul anului 2013, inculpatul Mezei János, în calitate de primar al municipiului Gheorgheni, jud. Harghita, şi-a exercitat în mod fraudulos atribuţiile de serviciu, încheind, în numele municipiului Gheorgheni, un contract de vânzare-cumpărare a unei parcele de teren în suprafaţă de 400 mp, amplasată pe malul Lacului Roşu, prin care a înstrăinat acest bun către o societate comercială, în condiţiile în care acest teren nu putea să fie vândut, deoarece constituia parte din capitalul social aport la SC Monturist SRL de către municipiul Gheorgheni (sub forma folosinţei bunului, prin concesionarea pe o durată de 49 de ani către respectiva societate)”. „De asemenea, la data de 17 ianuarie 2015, inculpatul Mezei János l-a somat pe administratorul SC Monturist SRL (denunţător în cauză) ca, până în data de 19 ianuarie 2015, ora 09:00, să vină la sediul primăriei şi să-şi prezinte demisia din funcţia de administrator, în caz contrar urmând a suferi consecinţe negative, precum darea în vileag a unor fapte reale şi/sau imaginare care îl vor determina să nu mai poată munci şi locui în municipiul Gheorgheni.

În acest mod, inculpatul Mezei János încerca să îl determine pe administratorul SC Monturist SRL să renunţe la demersurile sale legitime de a obţine, prin diverse căi legale (acţiuni civile în justiţie, denunţuri penale etc.), restabilirea integrităţii patrimoniului societăţii”. (Şt.P.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.