Duminică, în Miercurea-Ciuc: Exerciţii demonstrative şi paradă militară de Ziua Pompierilor din România | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 iulie 2024
Home » Societate » Duminică, în Miercurea-Ciuc: Exerciţii demonstrative şi paradă militară de Ziua Pompierilor din România
Duminică, în Miercurea-Ciuc: Exerciţii demonstrative şi paradă militară de Ziua Pompierilor din România

Duminică, în Miercurea-Ciuc: Exerciţii demonstrative şi paradă militară de Ziua Pompierilor din România

 Aniversarea a 5 ani de la înfiinţarea SMURD

În fiecare an, în data de 13 septembrie se sărbătoreşte Ziua Pompierilor din România.

Inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” al judeţului Harghita, general de brigadă Gheorghe Pop, a amintit, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că Arma Pompieri „e una dintre cele mai vechi arme care a luptat pentru valorile democraţiei”. „La 1848 au fost singurii care s-au opus invadării de către armata Otomană şi a apărat tânăra democraţie de atunci. Pentru asta noi încercăm să cinstim, să transmitem mai departe la generaţiile următoare să nu uite că înaintaşii noştri s-au jertfit nu numai la foc, la inundaţii, ci luptând chiar cu arma în mână: şi în Războiul de Independenţă, şi în Revoluţia de la 1848, şi în cele două conflagraţii mondiale”, a spus inspectorul şef al ISU Harghita.

Vorbind despre activitatea din prezent a Inspectoratului, generalul Gheorghe Pop a explicat că, pentru a îndeplini misiunile ce le revin pompierilor, de foarte multe ori se apelează şi la alte structuri cu atribuţii în acest domeniu. „E adevărat că noi, pentru a ne îndeplini multitudinea de sarcini şi misiuni prin Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, de foarte multe ori apelăm şi la alte structuri cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă. Pentru că având capacitatea redusă atât ca efective, cât şi ca tehnică, sunt situaţii în care e strict necesar sprijinul celorlalte componente ale Sistemului Naţional, din cadrul Ministerului de Interne, Ministerului Apărării, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Mediului etc.”.

Inspectorul şef al ISU a vorbit şi despre festivităţile ce se vor desfăşura duminică, în municipiul Miercurea-Ciuc. „Cu ocazia zilei de 13 Septembrie (…) vom desfăşura exerciţii demonstrative reprezentative: o intervenţie la o descarcerare şi acordarea primului ajutor medical calificat; o intervenţie de salvare de la înălţime; şi o intervenţie de stingere a unui incendiu simulat. De asemenea, va fi şi o paradă militară cu efectivele şi tehnica din dotare. La paradă vor participa toate elementele componente ale Sistemului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă”, a spus generalul Gheorghe Pop. În coloană va fi tehnică aparţinând: Poliţiei, Jandarmeriei, vânătorilor de munte, SRI, STS, Ambulanţei, serviciilor voluntare, Salvamontului.

Şeful ISU Harghita a spus că în acest an se aniversează şi 5 ani de la înfiinţarea SMURD.

 

 Programul manifestărilor  

Astăzi, vineri, între orele 10:00 şi 14:00, Ziua Porţilor Deschise: doritorii vor avea ocazia să viziteze sediile subunităţilor de intervenţie din cadrul ISU „Oltul” din Miercurea-Ciuc, Odorheiu-Secuiesc, Gheorgheni, Topliţa şi Corbu.

Duminică, între orele 10:00 şi 14:00, pe platoul din faţa Palatului Administrativ din Miercurea-Ciuc vor avea loc următoarele festivităţi: prezentarea tehnicii de intervenţie; alocuţiune privind semnificaţia Zilei de 13 Septembrie; citirea mesajelor transmise cu ocazia acestei zile; avansări în grad; defilarea personalului şi tehnicii de intervenţie a ISU „Oltul” Harghita, precum şi a altor structuri cu atribuţii de gestionare a situaţiilor de urgenţă; exerciţii demonstrative. (Şt. P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.