Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Duminică, 15 mai 2016, la Miercurea-Ciuc: Inaugurarea grupului statuar „Márton Áron” în Piaţa Libertăţii | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Societate » Duminică, 15 mai 2016, la Miercurea-Ciuc: Inaugurarea grupului statuar „Márton Áron” în Piaţa Libertăţii
Duminică, 15 mai 2016, la Miercurea-Ciuc: Inaugurarea grupului statuar „Márton Áron” în Piaţa Libertăţii

Duminică, 15 mai 2016, la Miercurea-Ciuc: Inaugurarea grupului statuar „Márton Áron” în Piaţa Libertăţii

Se împlineşte o dorinţă mai veche

„Este cunoscută dorinţa noastră mai veche de a avea în oraş un grup statuar care să-l reprezinte pe episcopul Márton Áron. Astăzi (9 mai 2016), cu câteva zile înainte de inaugurare – spunea viceprimarul cu atribuţii de primar, Antal Attila, am organizat această conferinţă de presă la care i-am invitat să-mi fie alături pe doi dintre cei implicaţi în realizarea acestei opere: vicarul Darvas-Kozma József, respectiv sculptorul Sárpádki Zoltán. Iniţiativa este veche, ea s-a conturat în 2008-2009 şi aparţine Asociaţiei Bărbaţilor Catolici Márton Áron Miercurea-Ciuc, pe parcurs ideea a prins contur şi i s-a cerut sculptorului Sárpádki să realizeze macheta grupului statuar care s-a expus timp îndelungat pentru ca toată lumea să fie informată. Pe parcurs, mersul lucrurilor a fost urmărit de un comitet de specialişti – artişti plastici, arhitecţi, istorici de artă, sculptori. Fără a intra în amănunte, Consiliul local a contractat lucrarea şi ea s-a realizat în mărime naturală, mai întâi în lut, şi apoi s-a turnat în bronz”.

Duminică, ziua mult aşteptată

Pregătirile s-au încheiat, iar duminică, 15 mai 2016, în Duminica Rusaliilor la catolici, după festivitatea de miruire de la Biserica romano-catolică „Szent Kereszt” (Sfânta Cruce) din Miercurea-Ciuc participanţii se vor deplasa în Piaţa Libertăţii, unde, la ora 13:00, va începe festivitatea inaugurală cu: alocuţiunea viceprimarului cu atribuţii de primar, Antal Attila, alocuţiunea episcopului Tamás József, după care Györfi Erzsébet va recita versurile vechiului imn secuiesc, va urma alocuţiunea preşedintelui Republicii Ungaria, Áder János, din nou Györfi Erzsébet, de astă dată va interpreta un cânt bisericesc dedicat Fecioarei Maria, vor urma alocuţiunile vicepreşedintelui Parlamentului Ungariei, Lezsák Sándor, şi al reprezentantului Asociaţiei Bărbaţilor Catolici „Márton Áron”. În jurul orei 14:05 se va împlini mult aşteptatul eveniment, dezvelirea grupului statuar şi sfinţirea acestuia de către arhiepiscopul Jakobinyi György.

La festivitate, în calitate de iniţiator, a fost invitat şi va participa şi fostul (şi poate viitorul) primar Ráduly Róbert-Kálmán.

Meşterul care a turnat lucrarea în bronz este sătmărean stabilit în Ungaria

Grupul statuar este realizat din bronz şi a fost turnat în atelierul artistului Lakatos Pál, care are atelierul în localitatea Kecskemét din Ungaria, dar este originar din Satu Maria – România.

Grupul statuar îl reprezintă pe episcopul catolic şi două figuri feminine – o persoană adultă şi o copilă – pe care episcopul le binecuvântează şi le miruieşte. Realizarea acestei lucrări artistice a durat aproximativ 3 ani.

Referindu-se la mesajul acestei opere de artă, Antal Attila a spus: „Este un moment important pentru comunitate, iar dacă e să vorbesc în nume personal, consider că este un moment sau, mai bine spus, este un sentiment de împlinire şi ceea ce reprezintă pentru comunitate se va exprima în timp. Era o doleanţă de decenii ca în Miercurea-Ciuc să avem o statuie a episcopului Márton Áron şi, cu riscul de a mă repeta, ceea ce reprezintă se va exprima în timp!”.

Va fi o zi care va scoate lumea din case

Fiind şi pelerinajul de la Şumuleu, fiind şi sărbătoarea „Zilele Judeţului Harghita”, pe lângă festivitatea de dezvelire a grupului statuar, în municipiul reşedinţă de judeţ vor fi o mulţime de activităţi şi manifesterări care vor scoate lumea din case. Antal Attila a amintit: târgul obişnuit cu articole meşteşugăreşti, festivalul pentru copii, o expoziţie în aer liber cu panouri care vor ilustra viaţa şi activitatea episcopului Márton Áron, graţie Guvernului Ungariei. Vor mai colabora: Corul Gaudete al Bisericii „Sfânta Cruce” şi Fanfara din Cozmeni.

Costurile

În conferinţa de presă, viceprimarul cu atribuţii de primar s-a referit, cum era şi firesc, la costul lucrărilor. Astfel, pentru proiect, costul total a fost de 3.844 lei; macheta şi portretul au costat în total 24.180 lei; costul sculpturii a fost în valoare de 177.597,50 lei; turnarea în bronz a costat 323.640 lei şi, dacă mai adăugăm costul postamentului în valoare de 91.667,84 lei, vom obţine un total general uşor peste 700.000 lei. Se impune precizarea că banii au fost asiguraţi treptat din bugetul Consiliului local Miercurea-Ciuc, din bugetul Consiliului Judeţean Harghita, dar şi din finanţări care se ridică la 7,5 milioane de forinţi din partea a două fundaţii din Ungaria.

Un plus de informaţie

Márton Áron s-a născut la Sândominic şi a fost episcop romano-catolic al Diecezei de Alba Iulia între anii 1938-1980. În perioada 1949-1955 a fost arestat de autorităţile comuniste. În acelaşi an în care a fost arestat, a fost ridicat la rang de arhiepiscop ad-personam de către Papa Pius al XII-lea. Episcopul Márton Áron s-a opus deportării evreilor din Transilvania şi a făcut demersuri pentru salvarea acestora, motiv pentru care a primit distincţia „Drept între popoare” din partea statului Israel. Arhidieceza Romano-Catolică de Alba Iulia a iniţiat demersurile necesare beatificării episcopului Márton Áron.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Vedeți…se poate face orice, chiar și fără autonomie declarată! Dar dacă va fi și aceasta oficială, atunci, vor ridica, în mod sigur, o statuie și lui Horthy! Ce a căutat președintele Ungariei la un asemenea eveniment?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.