Două săptămâni în plus pentru fermieri | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Două săptămâni în plus pentru fermieri
Două săptămâni în plus pentru fermieri

Două săptămâni în plus pentru fermieri

  • Peste 17.000 de fermieri harghiteni au depus până în prezent, la APIA, cereri pentru subvenţia anuală din partea UE, perioada de primire a solicitărilor fiind prelungită până la sfârşitul acestei luni

Conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a decis prelungirea cu două săptămâni a sesiunii pentru depunerea cererilor unice de plată pentru subvenţiile aferente acestui an, pentru ca toţi fermierii să aibă posibilitatea să îşi înainteze dosarele, având în vedere faptul că schimbările privind noua Politică Agricolă Comună au dus la o scădere a ritmului de înregistrare a solicitărilor la nivel naţional. Directorul APIA Harghita, Haschi András, a declarat publicaţiei noastre că termenul limită de depunere a cererilor pentru subvenţie, stabilit iniţial pentru 15 mai, va fi prelungit până în 31 mai.

„Trebuie ştiut faptul că suntem într-o campanie nouă în sensul că tot sistemul acesta de subvenţionare este practic unul nou, într-o nouă perioadă de Politică Agricolă Comună pentru 5 ani. Depunem acum cererile conform noului Plan Naţional Strategic. Având în vedere că este ceva nou atât pentru noi cât şi pentru fermieri, a mers cam greoi la început toată treaba. Pe lângă toate acestea mai trebuia reglat şi sistemul informatic. S-a hotărât de la nivel central să se prelungească termenul de depunere a cererilor pentru ca nu cumva să rămână vreun fermier pe dinafară”, a afirmat Haschi András.

Acesta a precizat că în judeţ sunt aproximativ 25.500 de fermieri care sunt aşteptaţi să depună solicitări pentru subvenţie şi în acest an, iar până ieri au fost preluate 17.300 de cereri din partea acestora, pentru o suprafaţă totală de circa 100.000 de hectare. Haschi András a menţionat că Harghita se situează printre primele din ţară în ceea ce priveşte numărul solicitărilor preluate, dar nu este o competiţie, iar cel mai important lucru este ca până la expirarea termenului stabilit toţi fermierii din România să reuşească să îşi depună cererile pentru subvenţie.

Directorul APIA Harghita a spus că nu o să fie probleme având în vedere prelungirea termenului de depunere, angajaţii instituţiei vor trebui să preia în jur de 500 de cereri în fiecare zi şi nu va rămâne nimeni fără subvenţie.

„Garantat nu va rămâne absolut nimeni fără subvenţie. În fiecare an am preluat cererile, preluăm şi anul acesta, chiar dacă trebuie să lucrăm zi şi noapte, sâmbăta şi duminica, sigur facem totul să nu rămână cumva cineva pe dinafară”, a subliniat Haschi András, care a adăugat că şi în acest an fermierii harghiteni sunt ajutaţi pe plan local să îşi completeze cererile şi să îşi întocmească în mod corespunzător dosarele pentru obţinerea fondurilor.

Potrivit afirmaţiilor sale, în fiecare dintre anii anteriori în judeţ au intrat între 70 şi 80 de milioane de euro reprezentând subvenţii acordate fermierilor care au depus cereri unice de plată. (E. Groza)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.