Două puncte temporare de sacrificare a mieilor în judeţ | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 9 decembrie 2023
Home » Societate » Două puncte temporare de sacrificare a mieilor în judeţ
Două puncte temporare de sacrificare a mieilor în judeţ

Două puncte temporare de sacrificare a mieilor în judeţ

 

Doar două puncte temporare de sacrificare a mieilor pentru Paştele catolic şi cel ortodox vor funcţiona în judeţ, numărul fiind în scădere faţă de anii precedenţi întrucât harghitenii preferă să cumpere mieii direct de la ciobani sau din supermarket-uri.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar-Veterinare Harghita, dr. Püsök László, a declarat pentru Agerpres că au fost autorizate temporar punctele de sacrificare din localităţile Ocna de Sus şi Plăieşii de Jos, care vor funcţiona până în 12 aprilie, când se serbează Paştele ortodox.

Inspectorii veterinari au verificat dacă respectivele unităţi respectă normele de igienă sanitară şi le vor monitoriza până când expiră autorizaţia sanitar-veterinară.

Dr. Püsök László consideră că numărul punctelor de tăiere a scăzut semnificativ faţă de anii precedenţi „întrucât mieii au fost vânduţi în viu, mai ales în zonele Odorhei, Cristur şi pe Valea Homoroadelor, unde există această tradiţie”, iar ceilalţi consumatori preferă să cumpere carnea de la supermarket-uri sau de la comercianţi veniţi din alte judeţe.

În plus, crescătorii de ovine din Harghita se plâng că interesul pentru consumul cărnii de miel este în scădere în judeţ, existând multe persoane care, din diverse motive, preferă să mănânce chiar şi de Paşti carne de porc sau de pasăre.

În Harghita se află în derulare controale la unităţile de prelucrare a cărnii, la fermele de păsări, dar şi în pieţe şi magazine alimentare, dar până în prezent nu au fost identificate probleme semnificative, a menţionat sursa citată. (Gina Ştefan)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.