Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Două noi autospeciale de stingere cu capacitatea de 10.000 l au intrat în dotarea ISU „Oltul” Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Societate » Două noi autospeciale de stingere cu capacitatea de 10.000 l au intrat în dotarea ISU „Oltul” Harghita
Două noi autospeciale de stingere cu capacitatea de 10.000 l au intrat în dotarea ISU „Oltul” Harghita

Două noi autospeciale de stingere cu capacitatea de 10.000 l au intrat în dotarea ISU „Oltul” Harghita

  • Sediul Inspectoratului pentru  Situaţii de Urgenţă Harghita va fi reabilitat
  • Cele două investiţii au fost prezentate cu ocazia activităţilor de deschidere a „Săptămânii Protecţiei Civile” din centrul municipiului Miercurea-Ciuc

Două noi autospeciale de stingere cu capacitatea de 10.000 litri au intrat în dotarea ISU „Oltul” Harghita săptămâna trecută, a anunţat sâmbătă inspectorul şef al inspectoratului, col. Stelian Cimpoeşu, cu ocazia activităţilor de deschidere a „Săptămânii Protecţiei Civile”, desfăşurate pe platoul din centrul municipiului Miercurea-Ciuc.

„Sunt mândru că am reuşit să revin în judeţul Harghita, după o perioadă de 9 luni de zile în care mi-am desfăşurat activitatea la Inspectorul pentru Situaţii de Urgenţă Neron Lupaşcu al judeţului Buzău. Am revenit, mi-am preluat atribuţiile de inspector şef, am început colaborarea cu autorităţile publice locale. (…) În această săptămână inspectoratul a fost îmbogăţit cu două autospeciale de stingere, ceea ce este un plus pentru serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă”, a declarat inspectorul şef al Inspectorului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” al judeţului Harghita, col. Stelian Cimpoeşu.

Reînnoirea parcului auto rămâne în continuare o prioritate a inspectoratului, având în vedere că unele subunităţi operative încă deţin tehnică de intervenţie cu durată de exploatare depăşită, iar serviciile oferite celor aflaţi în dificultate trebuie să se menţină la înalte standarde de calitate.

„În schimb, noi, la nivelul judeţului Harghita suntem mândri că autorităţile locale au reuşit să-şi facă acele servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă care sunt dotate cu echipamente şi autospeciale de stingere, ceea ce ne dă un plus de valoare, iar la intervenţii, făcându-se gradual, în primă instanţă intervin serviciile voluntare, serviciile profesioniste când ajung preiau comanda intervenţiei şi împreună reuşesc să dea un plus de siguranţă cetăţenilor judeţului Harghita”, a arătat col. Stelian Cimpoeşu.

Cele două autospeciale de stingere au fost achiziţionate în cadrul Proiectului VIZIUNE 2020, finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, şi au fost repartizate subunităţilor de intervenţie din municipiile Miercurea-Ciuc şi Odorheiu Secuiesc. Autospecialele sunt destinate intervenţiei pentru stingerea incendiilor în mediul urban şi rural, ce necesită cantităţi însemnate de substanţe stingătoare, punându-se accent pe deplasarea rapidă, realizarea în scurt timp a dispozitivului de intervenţie şi utilizarea apei cu randament ridicat de stingere. Costul autospecialei complet echipată este 1.698.368 lei, inclusiv TVA.

3,9 milioane de lei pentru reabilitarea sediului ISU Harghita

Inspectorul şef al ISU „Oltul” Harghita a mai informat că a fost semnat contractul de finanţare pentru proiectul de reabilitare termică, energetică şi modernizare a sediului inspectoratului, depus în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă PNRR – Componenta 5. Valul Renovării. Proiectul vizează o suprafaţă desfăşurată de 1.507,00 mp. Valoarea totală a proiectului de renovare este de 3.884.331 de lei, iar perioada de implementare este de 24 de luni, conform contractului agreat şi semnat.

Col. Stelian Cimpoeşu a subliniat că acest proiect „este foarte important”, deoarece modernizarea sediului inspectoratului nu s-a făcut de foarte mulţi ani, dar şi datorită faptului că preţurile la energie au crescut foarte mult. Astfel, e de foarte mare ajutor, deoarece prin implementare se vor reduce costurile la energie, dar va creşte şi confortul angajaţilor.

Zeci de copii, însoţiţi de părinţi sau bunici, au participat la evenimentul de deschidere a „Săptămânii Protecţiei Civile”

În legătură cu „Săptămâna Protecţiei Civile”, inspectorul şef al ISU Harghita a spus că au loc mai multe evenimente, cu scopul de a-i familiariza pe locuitorii judeţului despre cum să se comporte în anumite situaţii de urgenţă.

„Noi, în această perioadă, facem prezentări de tehnică, vrem să venim mai aproape de cetăţeni, mai ales de elevii din şcoli şi din licee, de a-i conştientiza de regulile de comportare în diferite situaţii de urgenţă şi, mai ales, regulile de comportare în cazul producerii unui seism. Judeţul Harghita este într-o zonă scăzută din punct de vedere seismic, dar cetăţenii, dacă cunosc aceste reguli, oriunde s-ar deplasa în lumea aceasta, ele sunt valabile şi pot să fie sprijin pentru familie, pentru colegi şi pentru societate”, a spus colonelul Stelian Cimpoeşu.

Pe platoul din centrul municipiului Miercurea-Ciuc au participat, sâmbătă, zeci de copii, care au venit să vadă autospecialele de intervenţie ale pompierilor. O atracţie pentru cei mici a fost autoscara de salvare de la înălţime, o parte din cei care au dorit chiar au urcat cu ea, alături de un membru al familiei şi însoţiţi de un specialist de la ISU Harghita.

Printre activităţile ce se desfăşoară cu ocazia „Săptămânii Protecţiei Civile”, astăzi, va avea loc Ziua Porţilor Deschise la detaşamentele din Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Gheorgheni, chiar de Ziua Protecţiei Civile – 28 februarie.

Anul acesta, la 28 februarie, se împlinesc 90 de ani de Protecţie Civilă în România, dată la care Regele Carol al II-lea semna, în anul 1930, Înaltul Decret Regal nr. 468, publicat la 23 martie 1933 în Monitorul Oficial al României, ca „Regulamentul Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”. Acest moment solemn a  marcat înfiinţarea Protecţiei Civile în România. Pentru a marca acest moment, în perioada 25 februarie – 4 martie, ISU Harghita organizează „Săptămâna Protecţiei Civile”.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.