Cluburile FC Miercurea Ciuc şi ACS Sfântu Gheorghe au depus la Federaţia Română de Fotbal o propunere de modificare cât mai urgentă a Articolului 54 din regulamentul disciplinar al FRF, ca urmare a incidentelor înregistrate în timpul meciului dintre Clubul Sportiv al Armatei Steaua şi echipa harghiteană, din Liga 2, din data de 4 august şi partida dintre Farul Constanţa şi formaţia covăsneană, din Liga 1, disputată în 9 august.
„Am depus această propunere de modificare pentru că ne-a cam ajuns din ce se întâmplă pe terenurile din România şi ne-a cam ajuns să nu fim luaţi în seamă”, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă preşedintele FC Miercurea Ciuc, Szondy Zoltán. Acesta a precizat că este sigur în proporţie de 99 la sută că propunerea nu va primi un aviz favorabil din partea comitetului executiv al Federaţiei Române de Fotbal şi a menţionat că nu numai cluburile şi nu doar FRF au o vină în contextul unor manifestări ale suporterilor rasiste, denigratoare, discriminatorii sau cu tentă xenofobă.
Potrivit afirmaţiilor sale, în astfel de cazuri ar trebui să îşi spună cuvântul şi forurile legislative „mai competente”, cum este de pildă Parlamentul României, pentru că la un moment dat există şi o responsabilitate personală, iar acest lucru nu este legiferat în prezent.
Cele două cluburi de fotbal propun ca alineatul 2 al Articolului 54 din regulamentul disciplinar al FRF să fie modificat şi completat astfel: „Dacă spectatorii afişează inscripţii conţinând sloganuri discriminatorii/denigratoare/rasiste/xenofobe, scandează sloganuri discriminatorii/denigratoare/rasiste/xenofobe sau se fac vinovaţi de comportament de acest fel la un joc, arbitrul va opri de îndată partida şi crainicul stadionului va chema la ordine publicul spectator. Dacă inscripţiile conţinând sloganuri discriminatorii/denigratoare/rasiste/xenofobe sunt afişate în continuare sau dacă scandările de acest gen persistă, arbitrul va întrerupe partida şi pentru a doua oară, iar crainicul va chema la ordine în mod insistent publicul spectator. Dacă actele şi faptele de natură discriminatorie/denigratoare/rasiste/xenofobe sunt continuate de publicul spectator şi după cea de-a doua întrerupere a partidei arbitrul va pune capăt jocului şi echipa pe care au susţinut-o spectatorii respectivi va pierdere jocul prin forfait. Totodată, organul jurisdicţional va aplica o sancţiune de la 10.000 la 80.000 de lei clubului pe care l-au susţinut spectatorii respectivi, la fiecare nouă abatere de acest gen, indiferent dacă aceasta are loc în cursul aceleaşi partide sau nu, iar cuantumul sancţiunii va fi majorat cu ½ faţă de cea aplicată anterior. La atingerea pragului cumulat de 80.000 lei clubul va fi sancţionat cu măsura programării unui joc fără spectatori, acestuia scăzându-i-se 3 puncte din clasament începând cu fiecare abatere ulterioară, iar la depăşirea pragului de 300.000 de lei clubul va fi exclus din campionat”.
Emil G.
Și dacă ambele galerii se fac vinovate de… ce se întâmplă? Le sancționăm pe amândouă sau le excludem?