Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Donald Tusk: UE are nevoie de o nouă politică de returnare pentru rezolvarea problemei imigranţilor | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » (Inter)Național » Donald Tusk: UE are nevoie de o nouă politică de returnare pentru rezolvarea problemei imigranţilor
Donald Tusk: UE are nevoie de o nouă politică de returnare pentru rezolvarea problemei imigranţilor

Donald Tusk: UE are nevoie de o nouă politică de returnare pentru rezolvarea problemei imigranţilor

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că Uniunea Europeană nu-i poate primi pe toţi imigranţii care fug din ţările lor, subliniind necesitatea elaborării unei politici de returnare pentru rezolvarea acestei probleme, relatează Reuters.

„Sunt realist şi cred că în primul rând trebuie să elaborăm o nouă politică de returnare, ceea ce ar fi o politică de trimitere înapoi”, a declarat Tusk, într-un interviu apărut ieri în cotidianul Polska.

„În mod responsabil putem vorbi doar despre primirea unui anumit grup de imigranţi… Cei care spun să deschidem larg uşa sunt cinici, deoarece ştiu că acest lucru nu este posibil”, a subliniat preşedintele Consiliului European.

O serie de tragedii în Marea Mediterană în care sute de imigranţi din Africa de Nord s-au înecat după ce au încercat să traverseze marea în vase supraaglomerate şi nesigure a accentuat preocuparea internaţională cu privire la problema imigraţiei în Europa.

Comisia Europeană intenţionează să adopte înainte de sfârşitul anului un mecanism permanent privind repartizarea pe cote obligatorii a imigranţilor între statele membre ale Uniunii Europene, în funcţie de nivelul economic al ţărilor membre şi de numărul de locuitori.

 Oficial libian: Statul Islamic ascunde luptători jihadişti pe bărcile pline cu imigranţi care ajung în Europa

Jihadişti din Statul Islamic (SI) sosesc în Europa la bordul bărcilor pline de refugiaţi şi de imigranţi ilegali care ajung pe continent după ce traversează Marea Mediterană, informează duminică BBC.

Un consilier al Guvernului libian, Abdul Basit Haroun, a declarat pentru BBC că Statul Islamic ascunde militanţi islamişti printre miile de imigranţi care se îmbarcă având ca destinaţie Europa. Haroun spune că a obţinut aceste informaţii în urma discuţiilor pe care le-a purtat cu proprietarii de bărci din zonele din nordul Africii controlate de militanţii jihadişti. Oficialul libian susţine că Statul Islamic le permite să continue operaţiunile de trimitere de imigranţi ilegali în schimbul a 50% din veniturile pe care le obţin de pe urma fiecărui transport de imigranţi.

ONU estimează că numai în acest an circa 60.000 de oameni au încercat să traverseze Marea Mediterană. Se crede că peste 1.800 de oameni şi-au pierdut viaţa doar în 2015 în timp ce încercau să ajungă în Europa, dat fiind că ei călătoresc adesea în bărci nesigure şi supraaglomerate.

Într-un interviu cu BBC Radio 5 live Investigates, Haroun a declarat că Statul Islamic folosesc bărcile „pentru oamenii lor pe care vor să-i trimită în Europa, dat fiind că poliţia europeană nu ştie cine face parte din Statul Islamic şi cine este refugiat”.

Adesea, militanţii jihadişti stau separat de alţi imigranţi şi nu le este teamă de traversarea pe mare, spune Haroun, care adaugă că sunt „100% în favoarea Statului Islamic”. Oficialul libian a avertizat totodată că jihadiştii plănuiesc comiterea de atacuri în Europa. (Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.