Doi elevi de la Liceul Tehnologic Corbu, premiaţi la faza naţională a Olimpiadei Lectura ca abilitate de viaţă 2025 -

Doi elevi de la Liceul Tehnologic Corbu, premiaţi la faza naţională a Olimpiadei Lectura ca abilitate de viaţă 2025

0

Doi elevi ai Liceului Tehnologic Corbu au obţinut rezultate meritorii la etapa naţională a Olimpiadei Lectura ca abilitate de viaţă (OLAV) 2025, desfăşurată în perioada 10-12 aprilie, la Piatra Neamţ. Astfel, Ştefan Barbu (clasa a XI-a) a obţinut locul al III-lea la această competiţie (nivel 2), iar Ioana Bârsan (clasa a X-a) a fost recompensată cu premiul special (nivel 1) „pentru coerenţa şi logica discursului argumentativ”. Cei doi elevi au reprezentat singurul liceu tehnologic din mediul rural participant la competiţie.

„Printre colegii şi licee teoretice apare şi numele şcolii noastre: Liceul Tehnologic Corbu. În faţa lui numele a doi elevi, Ştefan Barbu şi Ioana Bârsan. Lângă numele elevilor cel al dascălilor de la clasă. Recunosc, un pic intimidat, copleşitor. Plecau cu şanse mari, cei doi elevi, de la micul liceu, tehnologic, din mediul rural. Şi totuşi… La final a venit răsplata. Olimpiada, care presupune lucrul aplicat cu textele cărţilor, a dovedit că nu contează mediul din care vii, nu contează decât dăruire, pasiune. Cei doi elevi sunt ambiţioşi, perseverenţi, muncitori. Consecinţa: Ştefan – premiul al 3-lea; Ioana – premiul special”, a transmis directoarea Liceului Tehnologic Corbu, prof. Mirela Laurenţiu.

Ştefan-Lucian Barbu a fost pregătit de prof. Mirela Laurenţiu, iar Ioana-Alexandra Bârsan de prof. Raluca Zbanca. Elevul Ştefan Barbu a mai fost premiat şi pentru eseul De ce literatura.

La Olimpiada Lectura ca abilitate de viaţă 2025, etapa naţională, au fost două probe, una scrisă şi una orală. Cei care au trecut de proba scrisă, au trebuit să susţină proba orală care a constat în dezbateri organizate pe structura afirmator – negator, pe baza unor moţiuni, elaborate de comisia centrală, prin grupul de lucru de elaborare a subiectelor. Subiectele din acest an la Olimpiada Lectura ca abilitate de viaţă, proba orală, la nivelul 1 (clasele a IX-a şi a X-a), au fost: Moţiune 1 – „Curajul individual este mai eficient decât solidaritatea”; Moţiune 2 – „În război, supravieţuirea este mai importantă decât moralitatea”; Moţiune 3 – „Sentimentele sunt slăbiciunea fiinţei umane”.

La nivelul 2 (clasele a XI-a şi a XII-a), moţiunile au fost: 1 – „Creatorul pierde controlul asupra creaţiei sale de îndată ce o oferă lumii”; 2 – „Progresul ştiinţific implică renunţare la constrângeri morale”; 3 – „Suferinţa anulează capacitatea unei fiinţe de a alege binele”. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *