Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Doi bieţi terorişti, încarceraţi „pe nedrept” la Miercurea Ciuc… | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Societate » Doi bieţi terorişti, încarceraţi „pe nedrept” la Miercurea Ciuc…
Doi bieţi terorişti, încarceraţi „pe nedrept” la Miercurea Ciuc…

Doi bieţi terorişti, încarceraţi „pe nedrept” la Miercurea Ciuc…

O campanie halucinantă dusă de mincinoşi profesionişti se desfăşoară de mai multă vreme pentru eliberarea celor doi membri ai HVIM din Târgu Secuiesc condamnaţi pentru terorism. Oficiali, politicieni şi ziarişti din Ungaria şi România susţin că cei doi nu au absolut nici o vină, că n-au comis nici o infracţiune, că sunt încarceraţi pe nedrept, că sunt deţinuţi politici ai puterii de la Bucureşti, că prin ei este întemniţată întreaga maghiarime din Transilvania şi că măreaţa Ungarie îi va elibera în scurt timp.

Din extractele de mai jos – câteva din sutele de intervenţii asemănătoare – reiese destul de clar atitudinea de grofi a vizitatorilor unguri la închisoarea de la Miercurea Ciuc, declaraţiile superioare, făcute în numele Europei de reprezentanţii unei ţări care aproape că nu mai are nimic cu Uniunea Europeană – în contrast cu atitudinea de slugă decerebrată ascunsă în tufiş pe care a afişat-o în întreg acest caz bravul nostru ministru de Externe, care ţine atât de mult la Centenar încât vrea să atingă el însuşi suta de ani în această funcţie. (M.G.)

Pentru eliberarea condamnaţilor secui

Cu ajutorul legii şi al publicităţii încearcă să acţioneze în interesul eliberării lui Beke István şi Szőcs Zoltán, condamnaţi sub acuzaţia de terorism – a declarat Lomnici  Zoltán, preşedintele Tribunalului Suprem şi Bajkai István, parlamentar FIDESZ, în cadrul conferinţei de presă de ieri (11.10.2018), organizată la Consulatul General al Ungariei din Cluj. Ei au declarat că a doua zi vor efectua o vizită la Penitenciarul Miercurea Ciuc, la cei din Ţinutul Secuiesc, condamnaţi pentru câte cinci ani de închisoare. Lomnici Zoltán, conducătorul organizaţiei de apărare a drepturilor şi anume al Consiliului Demnităţii Umane, a declarat: cei doi secui condamnaţi trebuie consideraţi deţinuţi politici, deoarece au fost condamnaţi fără dovezi, prin încălcarea normelor de procedură, în sensul că apărătorilor nu li s-a dat posibilitatea să se pregătească pentru a se apăra în faţa acuzaţiilor schimbate în ziua anunţării sentinţei. În opinia sa, prin intermediul sentinţei, puterea română de stat a dorit să transmită un mesaj către maghiarii din Transilvania. Lomnici Zoltán consideră importantă prezentarea ideii potrivit căreia naţiunea maghiară este unitară. În cazul în care oricare membru al naţiunii este prejudiciat, acest lucru nu va fi ignorat nici de sfera de stat şi nici de sfera civilă. Amintind de cuvântarea de la Băile Tuşnad a premierului Orbán Viktor, el a declarat că sfera politică şi sfera civilă au sarcini de îndeplinit în acest caz. Bajkai a declarat că a studiat rechizitoriul în baza căruia a fost adoptată sentinţa şi a constatat că este foarte plin de greşeli. În opinia sa, rechizitoriul evocă anii 1950, atunci când dreptul a fost considerat instrument al luptei de clasă atât în Ungaria, cât şi în România. Politicianul a considerat inadmisibil că în actuala Europă, sfera politică română încearcă să ia măsuri împotriva aspiraţiilor autonomiste maghiare mascându-le în măsuri juridice. El a mai spus că prin intermediul sentinţei s-a dorit intimidarea comunităţii maghiare din Transilvania. Bajkai  István a considerat drept incalificabil că instanţa a amintit că bărbaţii din Ţinutul Secuiesc aveau asupra lor un roman scris de Wass Albert, ca şi o dovadă a susţinerii acuzaţiei de terorism. Bajkai  István a mai declarat că ar fi o greşeală să se considere că cererea graţierii ar fi egală cu recunoaşterea acuzaţiilor. În opinia lui Bajkai, Curtea Europeană a Drepturilor Omului nu poate invalida sentinţa adoptată, însă poate constata că în timpul procedurii, în cazul condamnaţilor, au fost încălcate drepturile omului şi, ca atare, poate stabili acordarea de despăgubiri. (Sursa: Háromszék din 12.10.2018)

Aici sunt încarceraţi maghiarii din Transilvania

Bajkai István, parlamentar ungar, vicepreşedintele Comisiei legislative a Parlamentului, care timp de 3 decenii şi-a desfăşurat activitatea ca şi avocat şi Lomnici Zoltán, preşedintele Consiliului Demnităţii Umane, fostul preşedinte al Tribunalului Suprem, i-au vizitat ieri înainte de masă pe Beke István şi Szőcs Zoltán, încarceraţi de 100 de zile sub acuzaţia de terorism. În faţa penitenciarului i-au informat pe jurnaliştii prezenţi în legătură cu evoluţia în acest caz. Fostul preşedinte al Tribunalului Suprem a vorbit despre ideea că în opinia sa nu au fost încarceraţi doar cei doi tineri secui, ci şi maghiarii din Transilvania, iar această sentinţă nu are nici un alt mesaj decât prezentarea în faţa românilor, în Anul Centenarului, a modului cum se raportează faţă de maghiarii care trăiesc aici, faţă de naţiunea maghiară. Dat fiind faptul că sentinţa este nedreaptă şi nefondată – a declarat Lomnici Zoltán – trebuie făcut tot ceea ce este posibil pentru ca cei doi secui să fie eliberaţi cât mai repede, iar acest lucru nu intră numai sarcina maghiarilor care trăiesc aici, ci în sarcina şi obligaţia ţării-mamă, a întregii naţiuni maghiare. Lomnici a mai spus că mai întâi au discutat cu directorul penitenciarului, cerându-i ca pe lângă respectarea normei juridice să ţină cont de faptul că baza juridică a acestui caz este nesigură şi în spatele gratiilor se află oameni care nu au comis nici un fel de infracţiuni. Condamnarea lor reprezintă o campanie cu caracter politic şi tocmai din această cauză îi consideră deţinuţi politici. În urma acestui fapt au discutat timp de 45 de minute cu cei doi tineri, i-au informat în legătură cu următoarele demersuri, ce anume vor face din punct de vedere juridic pentru eliberarea lor cât mai urgentă. Bajkai  István a amintit că cei doi condamnaţi sunt bine în condiţiile date. Aceşti tineri suferă aici, acum, în mod nevinovat – a subliniat parlamentarul, care a confirmat declaraţia de dinainte a lui Lomnici, că în acest caz nu au fost condamnaţi cei doi tineri, ci întreaga maghiarime. Puterea română vrea să obţină ideea ca maghiarii care trăiesc pe pământul lor natal de o mie de ani să nu se teamă, să nu se gândească la aspiraţii autonomiste şi nici la independenţă. În opinia lui Bajkai István, este obligaţia tuturor oamenilor de bună-credinţă să susţină dreptatea, iar politicienii au sarcina să dea exemplu şi să indice că sunt dispuşi la orice pentru dreptate şi că fac tot ceea ce pot pentru acest lucru. El a mai comunicat că în cazul în care nu vor obţine rezultate la autorităţile române, atunci se vor adresa, pentru remediere juridică, curţii europene şi altor forumuri. În cazul adevărului nu se poate ajunge la un compromis, în cazul adevărului nu putem da dovadă de ignoranţă, nu putem tăcea şi am încredere foarte mare că îşi vor recăpăta libertatea cât mai curând – a subliniat vicepreşedintele Comisiei Legislative Parlamentare ungare. (Sursa: Háromszék din 13.10.2018)

Vizită senatorială la închisoare/Tinerii din Târgu Secuiesc nu renunţă

În urma unor discuţii prealabile, senatorul Fejer László Odon a efectuat ieri (28.09.2018) înainte de masă o vizită la închisoarea din Miercurea Ciuc, unde a petrecut două ore. El a putut fi însoţit de un singur jurnalist. Bartos Lóránt a putut vizita închisoarea şi s-a putut întâlni cu Beke István şi Szőcs Zoltán, aceştia fiind despărţiţi de un perete de sticlă. Tinerii din Târgu Secuiesc condamnaţi la pedeapsa de câte cinci ani de închisoare au discutat cu senatorul despre ideea de ce fel de demersuri s-ar putea întreprinde în interesul lor, în cadrul Parlamentului European şi acasă. În opinia lor, puterea vrea să îi intimideze şi să îi stigmatizeze prin intermediul lor pe maghiarii din Transilvania. Relatând despre vizita efectuată la închisoare, senatorul şi ziaristul au declarat că inspectorul general Miklós Zoltán şi subinspectorul Cristinel Gherghel, directorul, respectiv directorul adjunct al unităţii de detenţie, i-au primit pe aceştia şi i-au însoţit până la spaţiile care puteau fi vizitate. Conform celor declarate de director, închisoarea din Miercurea Ciuc este cea mai mică închisoare din ţară. În momentul de faţă, acolo sunt 303 de deţinuţi şi în fiecare zonă există un sistem cu regim închis şi unul cu regim deschis. În Miercurea Ciuc, deţinuţii lucrează la o fermă. Directorul a declarat că nu există excepţii, eliberarea condiţionată fiind valabilă pentru toată lumea şi, ca atare, Beke şi Szőcs pot fi eliberaţi în mod condiţionat în cea de-a doua parte a anului 2020. Tinerii din Târgu Secuiesc se află în celulă alături de alte două persoane. Condamnaţii se pot plimba zilnic câte trei ore. După vizita oficială efectuată la închisoare, Fejer László Odon a ţinut o conferinţă de presă de câteva minute în faţa jurnaliştilor care aşteptau afară. Conform celor declarate de el, conducătorii închisorii i-au primit aşa cum se cuvine şi în anumite spaţii li s-a permis să realizeze imagini şi filmări video. Tinerii speră că vor putea ieşi în curând din spatele gratiilor. Senatorul a declarat că s-a adresat în plenul Senatului ministerului Justiţiei, Tudorel Toader, în ideea că termenul de 30 de zile a expirat şi nu au intrat încă în posesia motivaţiei sentinţei. Acest lucru este important deoarece în baza acesteia pot fi întreprinse măsurile juridice necesare, pentru ca cei doi tineri încarceraţi în mod nevinovat să poată petrece Crăciunul în sânul familiilor lor. Senatorul speră că din motivaţie va reieşi că cei doi membri ai HVIM au fost încarceraţi în mod nedrept. UDMR şi celelalte două formaţiuni maghiare vor face tot ceea ce este posibil pentru aflarea adevărului. (Sursa: Háromszék din 28.09.2018)

Procesul terorii din Ţinutul Secuiesc/Se insistă pe motivarea sentinţei

Parlamentarul de Covasna, Kulcsár Terza József, le-a adresat o scrisoare ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, şi preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Iulia Cristina Tarcea, cerând explicaţii în legătură cu motivul pentru care întârzie motivarea instanţei în cazul lui Beke István şi Szőcs Zoltán, condamnaţi la cinci ani de închisoare în procesul terorii din Ţinutul Secuiesc. În cadrul conferinţei de presă de ieri (21.09), politicianul, membru al Partidului Civic Maghiar, a vorbit despre vizita pe care a efectuat-o, alături de Bedo Zoltán, la închisoarea din Miercurea Ciuc, unde au avut ocazia să dea mâna şi să discute cu tinerii reţinuţi pe nedrept.  Kulcsár  a declarat că a iniţiat vizita în calitate oficială de parlamentar, având acest drept ca parlamentar şi membru al comisiei pentru drepturile omului din cadrul Camerei Deputaţilor. Deşi la Bucureşti au început să i se ceară explicaţii cu privire la deplasările sale, nu l-au putut determina să renunţe. Comparativ cu condiţiile existente, tinerii sunt bine, sunt puternici, dar este revoltător că trebuie să stea nevinovaţi după gratii. Mai mult decât atât, motivarea sentinţei judecătoreşti întârzie să apară de mai bine de o lună şi jumătate, iar în lipsa ei nu pot cere remedii juridice la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, din Strasbourg. Din acest motiv, Kulcsár Terza József se adresează în scris, în calitate de parlamentar, ministrului Justiţiei şi preşedintelui ICCJ. În scrisoare menţionează că din cauza întârzierii apariţiei motivării, condamnaţilor le sunt grav încălcate drepturile. Parlamentarul ne-a declarat că instanţa are la dispoziţie 30 de zile pentru a publica motivarea (termenul a expirat la începutul lunii august). Kulcsár Terza József le cere colegilor politicieni, organizaţiilor civile, bisericilor, să îşi ridice glasul împotriva noii nedreptăţi. Zilele şi săptămânile trec, tinerii stau nevinovaţi în închisoare şi nici măcar nu au posibilitatea să conteste decizia. Cine le va da înapoi familiilor zilele furate? – a întrebat parlamentarul. Referindu-se la cele constatate în incinta închisorii din Miercurea Ciuc, Bedo Zoltán a declarat că tinerii fac faţă situaţiei. Cei doi tineri îi doresc comunităţii noastre să devină o naţiune conştientă, iar noi să ne susţinem unitar drepturile. Au mai subliniat că au intrat pe poarta închisorii cu fruntea sus, şi la fel vor fi ieşi. În final, le-au solicitat celor abilitaţi să insiste pe publicarea motivării sentinţei. (Sursa: Háromszék din 22.09.2018)

Mesaj din spatele gratiilor

În urma intervenţiei deputatului UDMR Kulcsár Terza József am avut ocazia să discutăm, vineri (21.09), cu Beke István Attila şi Szőcs Zoltán, în incinta penitenciarului în care sunt închişi. Este a treia vizită pe care le-a făcut-o Kulcsár Terza József de când sunt încarceraţi în urma sentinţei definitive, însă nedrepte. La începutul verii i-a vizitat în calitate de persoană fizică, însă următoarele două vizite le-au efectuat în calitate de membru al comisiei parlamentare pentru drepturile omului. După ce am trecut de controlul riguros de la intrare, am fost întâmpinaţi de directorul Miklós Zoltán. Acesta ne-a condus în biroul său şi ne-a informat amănunţit cu privire la situaţia din penitenciar, starea celor doi deţinuţi şi drepturile acestora. Printre acestea din urmă se numără şi practicarea religiei, însă până acum nu au avut această posibilitate. Deşi au cerut acest lucru. În penitenciarul în care sunt încarceraţi există doar o capelă ortodoxă, iar preoţii bisericilor maghiare nu prea vizitează acest penitenciar. Am fost apoi însoţiţi până la celula deţinuţilor noştri politici. Am avut ocazia să discutăm, în sala de studiu, cu Beke István Attila şi Szőcs Zoltán. Morala discuţiei a fost că viaţa de după gratii nu i-a putut îngenunchea. Am fost cu capul sus când am fost aduşi aici, şi tot aşa vom şi pleca – ne-au spus amândoi. Au refuzat să ne răspundă la întrebările legate de situaţia lor personală, considerând că este mult mai important să fie identificate soluţii la probleme care îi macină pe maghiarii din Transilvania. Le-au transmis consangvinilor lor secui să se solidarizeze şi să lupte împreună împotriva asupririi. De asemenea, le-au cerut reprezentanţilor presei, partidelor politice şi organizaţiilor civile să acţioneze împreună pentru ca justiţia română să-şi facă datoria. De exemplu, să motiveze pe ce s-a bazat sentinţa pronunţată în cazul lor, deoarece în lipsa acestei motivări, nu pot face apel, cu alte cuvinte, sunt privaţi de drepturi fundamentale şi cetăţeneşti. Au mai spus că şi noi suntem în pericol, pentru că, dacă puterea poate proceda azi astfel cu ei, mâine va putea proceda la fel, cu oricine. (Sursa: Székely Hirmondó din 24.09.2018)

Biroul de presă al Centrului European de Studii Covasna-Harghita

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.