Doar trei unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Harghita nu sunt asigurate cu echipamente de alarmare în caz de evenimente deosebite, potrivit unui material informativ prezentat de reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) în cadrul ultimei şedinţe a Colegiului prefectural. Este vorba despre comunele Sântimbru, Plăieşii de Jos şi Porumbeni, cu 9 localităţi aparţinătoare. Totodată, satele aparţinătoare comunelor din judeţul Harghita sunt dotate doar parţial cu sisteme de alarmare, nefiind asigurată audibilitatea pe întreaga zonă locuită.
În materialul ISU Harghita se precizează că la nivelul judeţului există 153 de mijloace de alarmare specifice, dintre care 25 de sirene electronice şi 128 de sirene electrice, 7 dintre acestea fiind neoperative în prezent. Dintre cele 153 de sirene, 56 sunt integrate în Sistemul naţional integrat de înştiinţare, avertizare şi alarmare, putând fi acţionate de la distanţă prin cel puţin un mediu de comunicaţie, atât din centrala de înştiinţare, avertizare şi alarmare amplasată la nivel judeţean, cât şi din centralele existente la nivel regional şi naţional. La nivelul celor patru municipii din judeţ există câte o centrală de înştiinţare, avertizare şi alarmare la care sunt conectate sirenele existente în fiecare dintre aceste localităţi. În municipiul Miercurea-Ciuc, 13 din 25 de sirene pot fi acţionate de la distanţă, în Gheorgheni 11 din 18, în Odorheiu Secuiesc toate cele 19, iar în Topliţa 9 din 10. În oraşul Borsec şi în comunele Lăzarea, Dârjiu şi Satu Mare există câte o sirenă conectată la centrala judeţeană de înştiinţare, avertizare şi alarmare. Dintre operatorii sursă de risc, doar punctul de lucru din Miercurea-Ciuc al SC Heineken România SA deţine mijloc de alarmă integrat în sistemul naţional de înştiinţare, avertizare şi alarmare.
Potrivit reprezentanţilor ISU Harghita, activitatea de înştiinţare, avertizare, prealarmare şi alarmare se realizează în scopul evitării surprinderii şi luării măsurilor privind adăpostirea populaţiei, protecţia bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor şi a atacurilor din aer. Înştiinţarea se face în scopul asigurării condiţiilor optime pentru analiza situaţiei de către comitetul judeţean şi comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, luării deciziei de avertizare a populaţiei, instituţiilor publice locale şi operatorilor economici din zonele ameninţate de iminenţa producerii sau de producerea dezastrelor, luării măsurilor necesare pentru diminuarea efectelor, protecţiei populaţiei şi bunurilor materiale, evitării surprinderii în cazul atacului aerian, organizării şi desfăşurării acţiunilor iniţiale de intervenţie pentru limitarea efectelor accidentelor tehnologice şi a acţiunilor desfăşurate de către elementele teroriste şi pentru protecţia populaţiei şi bunurilor materiale pe timpul acţiunilor militare.
În judeţ, înştiinţarea autorităţilor administraţiei publice locale se realizează de către ISU Harghita (Centrul Operaţional Judeţean) pe baza înştiinţării transmise de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi/sau a informaţiilor ori avertizărilor primite de la structurile care monitorizează sursele de risc, operatorii economici sursă de risc sau de la populaţie, inclusiv prin sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112 în cazul iminenţei producerii sau la producerea unor situaţii de urgenţă, respectiv pe baza informaţiilor primite de la Statul Major al Forţelor Aeriene din cadrul Ministerului Apărării Naţionale în cazul pericolului atacului din aer. Avertizarea şi alarmarea populaţiei, instituţiilor publice locale şi a operatorilor economici din judeţ se realizează de către ISU Harghita prin intermediul aplicaţiei RO-Alert şi centralei de înştiinţare, avertizare şi alarmare existentă la nivel judeţean, precum şi de către comitetele locale pentru situaţii de urgenţă sau operatorii economici sursă de risc, conform schemelor întocmite la nivel local.
În materialul ISU se mai arată că, în conformitate cu reglementările în vigoare, alarmarea trebuie să fie oportună, autentică şi stabilă. Alarmarea este oportună dacă sistemele pot fi acţionate imediat la apariţia pericolului atacurilor din aer sau în cazul producerii dezastrelor. Aceasta este autentică dacă transmiterea semnalelor destinate prevenirii se realizează prin mijloace de alarmare specifice de către personalul stabilit prin decizii ale preşedinţilor comitetelor pentru situaţii de urgenţă. În interesul autenticităţii alarmării este necesar ca sirenele să asigure audibilitatea în toate zonele locuite, ceea ce implică necesitatea suplimentării mijloacelor de alarmare specifice şi amplasarea acestora în baza studiului de audibilitate pentru ca semnalul specific să acopere toată zona locuită de pe teritoriul judeţului Harghita. La sfârşitul anului trecut, audibilitatea în Harghita era asigurată în proporţie de 52,54 la sută. Pentru ca alarmarea să fie stabilă, este necesar ca aceasta să se poată realiza în orice situaţie creată, astfel încât sistemele să fie menţinute în permanentă stare de funcţionare, energia electrică necesară funcţionării acestora să fie asigurată din surse energetice diferite, iar fiecare sirenă să aibă cel puţin 2 medii de comunicaţii.
Reprezentanţii ISU au menţionat că, în anul 2023, s-au desfăşurat antrenamentele bilunare de înştiinţare organizate de Centrul Operaţional Judeţean cu centrele operative ale comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă din cele 67 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ, cu operatorii economici sursă de risc chimic identificaţi în zona de competenţă, cu secţiile de gospodărire a apelor Mureş şi Harghita în a căror administrare se află cele 3 amenajări hidrotehnice din judeţ, precum şi 10 antrenamente organizate de Centrul Operaţional Naţional din cadrul IGSU cu centrele operaţionale judeţene. Astfel a fost verificat fluxul informaţional în care au fost implicate toate municipiile, oraşele şi comunele din zona de competenţă a ISU Harghita. De asemenea, la nivel naţional s-a desfăşurat un exerciţiu de alarmare publică organizat de IGSU, denumit generic „Miercurea alarmelor”, pentru verificarea funcţionării sirenelor pe întreg teritoriul naţional, prin acţionarea acestora la nivelul fiecărui judeţ. Totodată, în conformitate cu reglementările în vigoare şi cu planul de pregătire în domeniul situaţiilor de urgenţă, în Harghita au fost organizate 24 de exerciţii de alarmare publică în municipiile Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Topliţa, precum şi în 21 de comune. În plus, au fost întocmite 2 studii de audibilitate în vederea modernizării sistemului de înştiinţare a autorităţilor administraţiei publice şi de avertizare-alarmare a populaţiei în situaţii de protecţie civilă pentru municipiul Miercurea-Ciuc şi comuna Feliceni, au mai informat reprezentanţii ISU Harghita. (E. Groza)