Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Discuții contradictorii între o parte a consilierilor locali și conducerea Primăriei municipiului Toplița pe tema Centrului Wellness | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 martie 2024
Home » Societate » Discuții contradictorii între o parte a consilierilor locali și conducerea Primăriei municipiului Toplița pe tema Centrului Wellness
Discuții contradictorii între o parte a consilierilor locali și conducerea Primăriei municipiului Toplița pe tema Centrului Wellness

Discuții contradictorii între o parte a consilierilor locali și conducerea Primăriei municipiului Toplița pe tema Centrului Wellness

 • În cadrul ședinței extraordinare de consiliu local de ieri s-a votat amânarea proiectului care ar fi urmat să stabilească noile tarife

Încă de săptămâna trecută, în spațiul on-line, pe o rețea de socializare, au început discuții între consilieri locali, împărțiți în două tabere, și conducerea Primăriei municipiului Toplița legate de nedeschiderea Centrului Wellness, una dintre atracțiile turistice ale orașului, dar și un important centru de relaxare pentru localnici.

Atunci, consilierul local PNL și economistul Sebastian Buzilă reproșa primăriei faptul că reparațiile nu au fost realizate la timp (în perioada în care asemenea spații au fost închise ca urmare a pandemiei), motiv pentru care centrul nu a fost deschis nici măcar la începutul lunii iulie, în condițiile în care ar fi trebuit să funcționeze de la 1 iunie, de când au fost relaxate restricțiile. Și făcea o comparație cu mediul privat, precizând că această situație cu siguranță nu s-ar fi întâlnit.

„Din 1 iunie se putea deschide. S-a spus că se va deschide de la 1 iulie, apoi 10 iulie, acum aud că se va deschide după 10 iulie. După mai mult de un an în care a fost închis, în momentul în care se putea deschide se descoperă ca sunt multe de pus la punct. Se pare că în toată perioada în care a fost închis nu s-au putut face reparațiile necesare. Dacă era un SPA privat, pe 1 iunie la ora 9:00 era deschis. Proprietarii de pensiuni spun că mulți turiști nu mai fac rezervări când aud că Centrul Wellness Băile Bánffy Toplița este închis”, a scris săptămâna trecută consilierul local.

În replică, Primăria municipiului Toplița apostat, tot pe Facebook, o serie de imagini cu situația actuală în care se află Centrul Wellness, precizând, printre altele:

„Ceea ce veți vedea în fotografiile de mai jos sunt rezultatul indiferenței, a neprofesionalismului și a mentenanței reduse la zero pe parcursul anilor în care acest SPA a funcționat:

 • încăperile pentru dușuri au fost construite din gips-carton necorespunzător condițiilor de umiditate;
 • bateriile dușurilor au fost complet oxidate și neutilizabile;
 • la piscina exterioară, deoarece rigola de scurgere nu a fost construită și întreținută corespunzător, au apărut fisuri care generau pierderi de apă și implicit pierderi financiare imense;
 • materialele folosite la construcția piscinei exterioare sunt de o calitate îndoielnică;
 • suporții de prosoape instalați la piscina exterioară sunt confecționați din sârmă!;
 • bazinul de jacuzzi din interior nu a beneficiat de întreținere corespunzătoare, drept urmare turiștii beneficiau de o baie insalubră de nămol, nu de o baie cu hidromasaj relaxantă;
 • aparatura de la saună necesită o revizie completă, pentru confortul și siguranța dumneavoastră!;
 • lipsesc bucăți serioase din tavanele vestiarelor și ale holurilor;
 • toaletele sunt nefuncționale;
 • uscătoarele de păr sunt de asemenea distruse și sunt un real pericol pentru cei ce le utilizează;
 • sunt pierderi foarte mari de energie termică, datorită întreținerii greșite a conductelor și a izolațiilor acestora”.

Iar în final, legat de motivul pentru care aceste reparații nu au fost făcute în timpul în care centrul a fost închis, tot municipalitatea răspundea: „Pe parcursul celor 8 luni s-au găsit soluții pentru remedierea deficiențelor, iar în scurt timp veți putea beneficia de servicii de calitate. Există o imensă diferență între a face economii cu rezultat numit <<EFICIENTIZARE>> și a face economii cu rezultat numit <<DISTRUGERE>>”.

Discuțiile continuă

Discuțiile dintre cele două tabere – cea aflată în opoziție, cu majoritate în consiliul local, și cea de la conducerea primăriei – au continuat și în această săptămână, după ultima ședință de consiliu local, care a avut loc joi.

De această dată, prima reacție a fost a celor de la Echipa pentru Toplița, o pagină de Facebook creată de către consilierii locali ai Partidului Social Democrat, care au precizat că „a propus oferirea unor gratuități pentru tineri și tarife mici pentru toți beneficiarii, repartizate pe intervale orare diferite, pentru intrarea la Centrul Welness Toplița. Din păcate, coaliția locală USR, UDMR și PNL a respins aceste tarife în ideea de a oferi facilități pensiunilor locale. Drept urmare, tinerii, pensionarii, dar și beneficiarii Centului Wellness SPA vor achita vechile tarife. De asemenea, datorită neadoptării gratuităților din anexa 8 a Hotărârii, nu vor beneficia de gratuitate asociațiile/cluburile sportive, dar nici copiii din municipiul Toplița”.

Replica a venit de la același consilier local PNL, care spunea, pe rețeaua de socializare: „(…) ieri (miercuri – n.a.), consilierii locali au primit un proiect de hotărâre cu privire la stabilirea unor noi tarife de intrare la Centrul Wellness și la baza sportivă. Un asemenea proiect de hotărâre ar fi trebuit dezbătut cu toți cei interesați și nu votat în viteză.

Consilierii PNL, UDMR, PMP, USR au propus: un tarif redus pentru locuitorii din Toplița, după modelul de la Băile Tușnad și Praid; pachete speciale pentru turiștii cazați în pensiunile din Toplița.

De asemenea, am fost de acord cu gratuitățile pentru copii și tarifele reduse pentru pensionari și pentru elevi/studenți propuse prin proiectul de hotărâre.

Din păcate, datorită timpului extrem de redus pentru dezbatere, nu s-a reușit consultarea instituțiilor abilitate pentru a identifica toate aspectele legale cu privire la acordarea unor facilități.

Astfel, am votat amânarea acestui proiect de hotărâre, urmând ca în cel mai scurt timp să se adopte o hotărâre după o consultare adevărată și după identificarea legislației cu privire la posibile facilități acordate”.

***

Centrul Wellness din Toplița a fost inaugurat în anul 2015, la începutul lunii februarie. (Liviu C.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.