Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Directorul general al CAS Harghita: Biletele de trimitere sunt valabile până la sfârşitul anului | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 12 aprilie 2024
Home » Sănătate » Directorul general al CAS Harghita: Biletele de trimitere sunt valabile până la sfârşitul anului
Directorul general al CAS Harghita: Biletele de trimitere sunt valabile până la sfârşitul anului

Directorul general al CAS Harghita: Biletele de trimitere sunt valabile până la sfârşitul anului

  • Sunt bani suficienţi pentru decontarea serviciilor medicale în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate

Directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Harghita, ec. Duda Tihamér Attila, amintea faptul că una dintre cele mai importante reglementări aflate în vigoare în condiţiile date de pandemie este aceea că biletele de trimitere pentru investigaţiile paraclinice rămân valabile până la sfârşitul acestui an. Astfel, deşi un bilet de trimitere, în cazul bolilor acute, are o valabilitate de 30 de zile calendaristice, iar în cazul bolilor cronice sau a afecţiunilor oncologice ori a celor cuprinse în unele programe naţionale de sănătate (cum este diabetul), 90 de zile, acesta poate fi folosit până la sfârşitul anului în curs. Totuşi, asiguratul are obligaţia de a se programa şi de a accepta programarea la unul dintre furnizori în primele 10 zile calendaristice de la emiterea biletului de trimitere pentru investigaţii medicale paraclinice.

De asemenea, acesta sublinia şi faptul că după suplimentarea fondurilor, la solicitarea CAS Harghita, până la sfârşitul anului nu se înregistrează liste de aşteptare la serviciile medicale paraclinice din cauza insuficienţei creditelor de angajament alocate. Eventualele liste de aşteptare ce pot fi înregistrate la serviciile RMN şi CT, se datorează capacităţii limitate a echipamentelor de imagistică de înaltă performanţă. Cu alte cuvinte, la cât timp se face programarea ţine doar de capacitatea fizică a laboratorului sau cabinetului respectiv, şi nu de numărul de analize realizate într-o perioadă de timp.

  • Servicii medicale de care putem beneficia în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate

În cadrul asistenţei medicale ambulatorie de specialitate pentru specialităţile paraclinice sunt incluse mai multe servicii de care pot beneficia persoanele asigurate în sistemul public de sănătate, adică majoritatea dintre noi.

Analizele de laborator cuprind investigaţiile hematologice, biochimice (serică şi urină), imunologice şi microbiologice.

Examinarea radiologică/imagistică medical cuprinde investigaţii convenţionale (investigaţii cu radiaţii ionizante şi investigaţii neiradiante) şi de înaltă performanţă (CT şi RMN).

În pachet mai sunt cuprinse medicina nucleară şi explorările funcţionale.

Lista furnizorilor aflaţi în relaţie contractuală, respectiv detalii privind programul de lucru pot fi vizualizate pe site-ul CAS Harghita http://www.cnas.ro/cashr/page/lista-furnizori-in-contract-2.html.

  • Aproape 3 milioane de servicii decontate în primele 9 luni ale anului

Potrivit unei statistici întocmite de CAS Harghita, în perioada ianuarie-septembrie, în judeţul Harghita, au fost realizate peste 297.000 de servicii medicale cuprinse în pachetul de bază prezentat mai sus, pentru acestea fiind deja decontate puţin peste 5 milioane de lei.

Cele mai multe servicii au fost: analize de laborator (269.857 de servicii, pentru care s-au plătit peste 2,64 milioane de lei). Au urmat investigaţiile de radiologie (peste 21.000 de servicii, pentru care s-au decontat 905.000 lei), ecografiile (2.073 servicii, 133.160 lei), investigaţiile RMN (1.866 – 928.700 lei) şi CT (1.613 – 448.440 lei).

În cursul anului trecut, la nivelul judeţului s-au efectuat aproximativ 456.000 de servicii şi au fost decontate sume de peste 7,59 milioane de lei.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.