Directorul CAS Harghita: Sănătatea este un domeniu în care nu putem aştepta nici un an, nici doi, nici patruzeci | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Sănătate » Directorul CAS Harghita: Sănătatea este un domeniu în care nu putem aştepta nici un an, nici doi, nici patruzeci
Directorul CAS Harghita: Sănătatea este un domeniu în care nu putem aştepta nici un an, nici doi, nici patruzeci

Directorul CAS Harghita: Sănătatea este un domeniu în care nu putem aştepta nici un an, nici doi, nici patruzeci

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Harghita încheie acest an fără facturi restante către furnizorii de servicii medicale, a declarat directorul general al instituţiei, Duda Tihamér, în ultima şedinţă din acest an a Colegiului prefectural, desfăşurată săptămâna aceasta.

„Nu toate domeniile sunt acoperite în totalitate. Au fost şi vă spun că şi peste cinci ani vor mai fi liste de aşteptare, atât la RMN, cât şi la CT, cât şi la laboratoare, dar situaţia s-a îmbunătăţit şi încercăm să atragem cât mai multe surse, credite de angajament şi credite bugetare. Aceasta este menirea şi misiunea noastră, să încercăm să stabilim acest echilibru la nivelul judeţului, între necesităţi şi ofertă, să atragem noi furnizori, iar cea a sistemului, politicii pe care o aplică, este ca să finanţeze în mod corespunzător şi să facă atractive şi acele domenii care astăzi nu reprezintă priorităţi pentru cei care doresc să lucreze în acele domenii”, a punctat Duda Tihamér.

Acesta a amintit că în prezent sunt 128 de contracte semnate cu medicii de familie, ceea ce reprezintă o scădere faţă de 148 existente în urmă cu trei ani, iar 66 dintre medicii cu care CAS Harghita se află în relaţie contractuală au vârsta de 60 de ani sau peste, în sistem intrând în ultimii cinci ani doar 7 tineri şi ieşind 27 de persoane vârstnice. Potrivit declaraţiilor sale, specialitatea nu este atractivă, s-a creat o imagine falsă despre această activitate chiar de către organizaţiile care îi reprezintă pe tinerii respectivi, iar în aceste condiţii aceştia nu doresc să devină medici de familie. Duda Tihamér a menţionat că în cazul medicinii dentare există doar 47 de contracte încheiate, ceea ce reprezintă o acoperire foarte slabă, chiar dacă în judeţ sunt peste 200 de medici stomatologi. Potrivit afirmaţiilor sale, structura este total necorespunzătoare şi se datorează subfinanţării sistemului. „Ce se poate face cu 5.000 de lei într-un cabinet medical într-o lună? De obicei aceste sume sunt folosite de către medicii stomatologi pentru asigurarea unor servicii specifice copiilor”, a spus Duda Tihamér.

Referindu-se la activitatea de contractare a CAS Harghita pentru anul 2022, Duda Tihamér a precizat că sănătatea este un domeniu în care nu se poate aştepta nici un an, nici doi, nici patruzeci şi este important modul în care sistemul de asigurări sociale de sănătate la nivelul judeţului este finanţat. „Contractarea practic înseamnă o activitate care se desfăşoară pe baza unor reglementări stricte şi aici mă refer la un contract-cadru, care stabileşte condiţiile şi criteriile sistemului de sănătate la nivelul ţării pe o anumită perioadă. În afară de contractul cadru, care practic stabileşte jaloanele sistemului de sănătate şi strategiile la nivel naţional pe fiecare domeniu, există norme de aplicare foarte concrete pe fiecare activitate specifică. Ca şi în alţi ani, activitatea de contractare şi anul acesta s-a desfăşurat având în vedere aceste principii. În primul rând, trebuie să se întâlnească nevoile persoanelor asigurate din judeţ cu oferta pe care ne-o prezintă furnizorii de servicii medicale, medicamente, dispozitive medicale şi altele. Aici vorbim în primul rând de o finanţare corespunzătoare şi aici trebuie să fac o paranteză: bugetul judeţului este deficitar cu circa 35-40 la sută în raport de necesităţi, dar aceasta este o problemă care trebuie reglementată, trebuie luate măsuri ca numărul celor care contribuie la acest fond, la momentul în care discutăm circa 80.000-82.000 de oameni, să crească în aşa fel încât să putem asigura acest echilibru pe finanţare şi nevoile reale. Pe noi ne interesează, mă refer la Casa de Asigurări de Sănătate, să se asigure cât mai multe surse de finanţare, ca să putem răspunde cât mai bine nevoilor concrete ale populaţiei. Nevoi concrete care sunt stabilite de către Casa de Asigurări de Sănătate. Deci în acest proces al contractării, practic, pe baza acestor principii generale, a normelor şi normativelor stabilite, Casa de Asigurări de Sănătate solicită celor care doresc să intre în relaţii contractuale şi care îndeplinesc condiţiile de eligibilitate să îşi prezinte oferta. Noi dorim în fiecare an ca această ofertă să fie cât mai generoasă, să avem cât mai mulţi parteneri cu care să încheiem contract, să avem o acoperire cât mai bună, atât ca număr, cât şi ca structură, dar şi în teritoriu pentru a aduce cât mai aproape aceste servicii de persoanele asigurate”, a menţionat Duda Tihamér, care a adăugat că noul contract-cadru, care va fi valabil pentru anii 2023 şi 2024, este deja în dezbatere publică şi se speră că va fi aprobat până la sfârşitul anului.

În altă ordine de idei, directorul general al CAS Harghita a declarat că pandemia a adus şi lucruri pozitive, unul dintre acestea fiind că funcţionează şi în continuare sistemul de telemedicină.

„Pandemia ne-a învăţat câteva lucruri şi ne-a permis câteva lucruri. Funcţionează în continuare telemedicina, ceea ce este un lucru absolut pozitiv. Deci ne putem adresa medicului de familie sau medicului specialist. Putem să îl sunăm, putem să îl contactăm, ne poate acorda mai ales în cazul bolilor cronice desigur o consultaţie, ne poate elibera un bilet de trimitere, ne poate elibera o reţetă compensată, deci funcţionează telemedicina, ceea ce este un lucru îmbucurător. S-au debirocratizat în mod, zic eu, radical şi serviciile care s-au acordat, în special pe anumite specialităţi, dar şi la CAS, ceea ce deschide noi posibilităţi în colaborarea atât cu furnizorii de servicii medicale, medicamente, dispozitive medicale, cât şi cu cei care se adresează CAS”, a arătat Duda Tihamér.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.