Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Directive” pentru Europa, „directive” pentru România | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 12 aprilie 2024
Home » Politic » „Directive” pentru Europa, „directive” pentru România
„Directive” pentru Europa, „directive” pentru România

„Directive” pentru Europa, „directive” pentru România

Consilierul onorific al primului-ministru, György Frunda, a declarat la seminarul „Limbile minoritare şi regionale în Europa” de la Târgu Mureş că e nevoie ca la nivel european să apară o nouă reglementare pe problema minorităţilor naţionale.

„Revenind la Carta Europeană a Limbilor Regionale şi Minoritare, eu cred că e nevoie ca la nivel european să apară o nouă reglementare. Salut demersul UDMR şi al celorlalte formaţiuni care la nivelul UE încearcă să obţină un tratat, un articol în Convenţie, o modificare de lege care să reglementeze cel puţin la nivel de principiu obligator problema minorităţilor naţionale. Nu cred că vom avea succes la Curtea Europeană (de Justiţie, cu iniţiativa cetăţenească – n.r.), dar sunt convins de faptul că reprezentanţii minorităţilor naţionale din cele 28 de ţări membre ale UE vor reuşi să convingă Parlamentul European şi Comisia Europeană să adopte o asemenea legislaţie”, a spus Frunda.

La acelaşi eveniment, György Frunda a declarat că e nevoie de scăderea la 15% a pragului actual de 20%, de la care limba maternă se foloseşte în administraţia publică, justiţie şi alte instituţii publice.

„Eu cred că Europa trebuie să facă un pas înainte, nemaivorbind de faptul că în UE 28 de naţii vorbesc vreo 23 de limbi, deci deja avem o acoperire între membrii diferitelor ţări, care vorbesc aceeaşi limbă. Pe de altă parte, asistăm la scăderea numărului membrilor comunităţilor naţionale în câteva ţări. Noi, ungurii din România, am avut cea mai mare scădere a populaţiei în 20 de ani. Am pierdut cam 300.000 – 400.000 de oameni, de la 1.620.000 am ajuns la 1.380.000, atâţia suntem acum. Or, dacă aşa este, şi legea românească trebuie să răspundă la acest lucru. Pragul de 20% unde folosirea limbii minoritare este obligatorie trebuie scăzut la 15%. Pentru că aceasta este realitatea, nu pentru că am face un favor. Pentru că aceasta este realitatea. Şi trebuie încurajate consiliile locale ca acolo unde minorităţile sunt într-o proporţie simbolică, până în 5%, să existe stimulente ca să se folosească şi limba minorităţii respective”, a afirmat György Frunda.

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Domnule Frunda,
    Înțeleg supărarea dvs. pentru că a scăzut numărul etnicilor maghiari din diferite localități. Dar nu înțeleg ce vină am eu, cel din Călărași pentru că dvs.ați rămas mai puțini !?După opinia dvs. și dacă va rămâne un singur maghiar în sat, tot obligatoriu va fi bilingvismul! Deci, doriți în continuare privilegii. Ei, dle Frunda, asta chiar că nu se poate! O să aveți pretenții și în numele morților din cimitir, că doar și ei au fost cândva vii! Vă recomand mai multă moderație, căci altfel, degeaba sunteți un bun jurist, dacă nu sunteți și onest!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.