Din peste 8 milioane de lei, aproape un milion a fost repartizat zonei de nord a judeţului | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Societate » Din peste 8 milioane de lei, aproape un milion a fost repartizat zonei de nord a judeţului
Din peste 8 milioane de lei, aproape un milion a fost repartizat zonei de nord a judeţului

Din peste 8 milioane de lei, aproape un milion a fost repartizat zonei de nord a judeţului

Sumele destinate echilibrării bugetelor locale aflate la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita sunt la jumătatea celor de anul trecut

 

La sfârşitul săptămânii trecute, Consiliul Judeţean a aprobat, în cadrul unei şedinţe extraordinare, distribuirea sumelor defalcate pentru echilibrarea bugetelor locale pe 2018. În acest an, la dispoziţia CJ s-au aflat aproape 8,33 milioane de lei, sumă ce reprezintă jumătate din banii alocaţi localităţilor în 2017. De aceea, în distribuirea celor 8 milioane de lei, s-a avut în vedere care sunt localităţile fără venituri proprii sau unde este o foarte mare diferenţă în minus faţă de anul trecut, fiind ajutate aceste localităţi.

De asemenea, s-au avut în vedere proiectele care sunt prioritare pentru obiectivele asumate de CJ Harghita. Iar anul acesta prioritare sunt proiectele pentru tineret, astfel încât să-i determine să rămână pe tărâmurile natale sau să se întoarcă în judeţ, sănătatea, învăţământul şi familia.

Amendamentele pentru localităţile româneşti din Harghita au fost depuse de consilierul judeţean Dan-Ciprian Rugină, dar ele au fost formulate în urma discuţiilor avute cu primarii din nordul judeţului, în final făcându-se mai multe mişcări de sume între proiectele depuse.

Gălăuţaş

După încheierea şedinţei de consiliu, Dan-Ciprian Rugină spunea că Primăria comunei Gălăuţaş a depus trei proiecte. Pentru două dintre ele (modernizarea staţiei de epurare, respectiv amenajarea terenului de sport la Şcoala Gimnazială „Dumitru Gafton”) n-au primit fonduri. Au primit, însă, 110.000 lei pentru extinderea reţelei de canalizare menajeră. În urma discuţiilor avute cu primarul comunei, spunea consilierul judeţean, s-a înţeles că Primăria Gălăuţaş are deja depus un proiect la un proiect special pentru canalizare, astfel că nu ar avea nevoie de aceşti 110 mii de lei din cotele defalcate şi s-a solicitat ca suma să fie redistribuită pentru terenul de sport de la şcoală, acesta fiind una dintre priorităţile din acest an. În concluzie, pentru Gălăuţaş s-au acordat 110.000 de lei pentru amenajarea unui teren de sport multifuncţional la Şcoala Gimnazială „Dumitru Gafton”.

Voşlăbeni

„La Voşlăbeni – arăta Dan-Ciprian Rugină – s-au făcut nişte mişcări între proiectele pe care le-au depus şi în funcţie de ce au considerat cei de acolo ca fiind prioritar”. În final, pentru Voşlăbeni au fost acordaţi 40.000 de lei pentru reabilitarea şi reamenajarea clădirii în care funcţionează Şcoala Primară „Heveder”, 20.000 de lei pentru îmbunătăţirea infrastructurii de agrement (iniţial se acordaseră 10.000 de lei, dar apoi suma a fost majorată) şi 25.000 de lei pentru dezvoltarea programului „Drum Maria” (suma iniţială a fost de 51.000 de lei, dar s-a solicitat diminuarea ei în condiţiile în care se va primi diferenţa în cadrul altor modificări de buget care vor avea loc în perioadele următoare).

Subcetate

Comuna Subcetate se afla într-o situaţie delicată, fiind vorba că suma pe care o va primi de la Guvern ar tinde spre zero. Însă, spunea Dan Rugină, s-a ajuns la înţelegerea ca din fondurile primite de municipiul Topliţa să se cedeze o parte şi către Subcetate, astfel neexistând riscul ca primăria să piardă fondurile prin PNDL pentru proiectele de canalizare câştigate anul trecut. Şi aşa, pentru Subcetate au fost alocaţi 140.000 de lei pentru înfiinţarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare menajeră.

Alte sume repartizate

Bilbor: servicii de proiectare pentru modernizarea drumurilor comunale din comuna Bilbor – 40.000 lei; servicii de proiectare pentru lucrări suplimentare la Căminul Cultural Bilbor în vederea obţinerii avizelor şi autorizaţiei de funcţionare – 21.000 de lei; servicii de proiectare pentru lucrări şi dotări suplimentare la Şcoala Gimnazială „O.C. Tăslăuanu” Bilbor în vederea obţinerii avizelor şi autorizaţiei de funcţionare – 25.000 de lei; servicii de proiectare sala de sport – 14.000 de lei.

Corbu: dotarea Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă cu echipamente – 40.000 de lei; dotări laborator electrotehnică-automatizări Liceul Tehnologic Corbu – 9.000 de lei.

Sărmaş: extindere sistem de alimentare cu apă şi canalizare în satele Runc, Sărmaş şi Fundoaia – 90.000 de lei.

Tulgheş: sistem de supraveghere cu camere în comuna Tulgheş – 50.000 de lei.

Borsec: finalizare Centru Balnear Multifuncţional – oraşul Borsec – 250.000 de lei.

Toplița: Dotarea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență cu echipamente – 50.000 de lei.

100 de mii pentru Bălan şi 200 de mii pentru Ciuc

La Bălan s-au acordat, în total, 100.000 de lei. Jumătate de sumă pentru amenajarea zonei centrale din vecinătatea casei de cultură în zonă de recreere. Cealaltă jumătate pentru reabilitarea şi extinderea sistemului de alimentare cu apă, reabilitarea şi extinderea reţelei de canalizare, reabilitarea staţiei de tratare a apei şi a staţiei de epurare.

Municipiul Miercurea-Ciuc a primit 50.000 de lei pentru un sistem informatic la Şcoala Generală „József Attila” şi 150.000 de lei pentru amenajarea locurilor de parcare, drum de acces şi alei în Cartierul Spicului.

Odorheiu Secuiesc a primit 50.000 de lei pentru un Strung CNC la Colegiul Tehnic „Bányai János”, 15.000 de lei pentru dotarea bucătăriei didactice a Liceului Tehnologic „Kós Károly” şi 55.000 de lei pentru amenajarea intrării principale, respectiv holul principal al sălii de sport. Tot oraşul de pe Târnava Mare a mai primit 150.000 de lei pentru achiziţionarea unui CT, ce va intra în dotarea spitalului municipal.

Aparatură medicală se va achiziţiona şi pentru spitalul din Gheorgheni, sens în care primăria va primi 140.000 de lei din fondurile defalcate. Alte sume repartizate oraşului: 40.000 de lei pentru programul „Şcoală după şcoală” la Colegiul Tehnic „Batthyány Ignác”; 35.000 de lei pentru continuarea investiţiei de revitalizare a spaţiilor publice; 25.000 de lei pentru continuarea investiţiei de dotare a atelierului mecanic auto al Liceului Tehnologic „Fogarasy Mihály”.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.