Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Din peste 8.000 de cereri depuse de către angajatori pentru plata concediilor medicale, CAS Harghita a refuzat plata pentru 800 | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Sănătate » Din peste 8.000 de cereri depuse de către angajatori pentru plata concediilor medicale, CAS Harghita a refuzat plata pentru 800
Din peste 8.000 de cereri depuse de către angajatori pentru plata concediilor medicale, CAS Harghita a refuzat plata pentru 800

Din peste 8.000 de cereri depuse de către angajatori pentru plata concediilor medicale, CAS Harghita a refuzat plata pentru 800

  • Anual, Casa de Asigurări de Sănătate Harghita plăteşte peste 10 milioane de lei pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate. Cu toate acestea, anul trecut, numărul cererilor refuzate la plată aproape s-a dublat faţă de 2016
  • Cine nu are o perioadă minimă de cotizare de 6 luni consecutive, nu poate beneficia de concediu medical

Anul trecut, în judeţul Harghita, în vederea concediilor medicale şi a indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate, au fost eliberate peste 55 de mii de certificate medicale (55.588). Raportat la anul precedent, acest număr este cu peste 8 mii mai mare, în 2016 fiind eliberate 47.420 certificate medicale.

Potrivit Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Harghita, în 2017, cele mai multe certificate au fost eliberate de către medicii de familie – 29.998 (cu un an înainte erau eliberate 28.068). Alte 22.693 de certificate au fost eliberate de către spitale (aici se observă o creştere importantă, de peste 5.000, după ce în 2016 se eliberaseră 17.413). O creştere s-a înregistrat şi la certificatele medicale eliberate de către clinicile private: 1.939 în 2016, respectiv 2.897 anul trecut.

Preşedintele-director general al CAS Harghita, ec. Duda Tihamér, spunea că în 2017, angajatorii din judeţ au depus 8.268 de cereri pentru care au solicitat plata contravalorii concediului medical, iar dintre acestea au fost refuzate la plată 807 cereri. Spre comparaţie, în 2016, chiar dacă au fost depuse mai multe cereri (8.663), numărul celor care au fost refuzate s-a situat aproape la jumătate (444).

Reprezentanţii CAS Harghita nu au putut găsi un motiv anume pentru care numărul cererilor refuzate la plată aproape s-a dublat de la un an la altul, însă au amintit o serie de cauze pentru care angajatorii pot să nu primească contravaloarea concediilor medicale. Este vorba de nedepunerea cererii în termenul de 90 de zile, o documentaţie incompletă (lipsa certificatului fiscal sau a altor documente), erori de completare a certificatelor, lipsa stagiului de cotizare (dacă anul trecut, stagiul minim era de o lună, acum, acesta este de 6 luni).

Însă, adăugau reprezentanţii CAS Harghita, dacă este vorba de o cerere care nu a fost completată bine sau de anumite documente lipsă, atunci solicitarea se trimite înapoi angajatorului, acesta având posibilitatea să o retrimită înapoi după ce a corectat greşeala sau a adăugat ceea ce omisese. În schimb, dacă este vorba de depăşirea celor 90 de zile, timp pentru depunerea cererii, sau de un stagiu incomplet de cotizare, atunci CAS Harghita nu mai are ce să facă şi va refuza plata.

Pe lângă salariaţi, cine mai poate beneficia de concedii medicale şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate?

Se ştie că orice persoană angajată beneficiază de concediu medical sau indemnizaţie în caz de incapacitate temporară de muncă cauzată de boli, dar şi pentru prevenirea îmbolnăvirilor ori recuperarea capacităţii de muncă, pentru maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav sau pentru risc maternal.

Însă, de concedii medicale mai pot beneficia şi şomerii, principalul avantaj în cazul lor fiind acela că perioada de şomaj se va prelungi cu numărul de zile ale concediului medical.

Dar pentru a beneficia de concedii medicale pot opta şi celelalte categorii de persoane fizice (fie că vorbim de persoane fără venit, fie că vorbim de PFA – persoane fizice autorizate). Acestea, însă, spunea Duda Tihamér, vor trebui să încheie un contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Harghita şi vor plăti 1% din venitul preconizat că-l vor realiza; mai concret, în cadrul contractului există o rubrică în care se trece un venit lunar ales de către persoana care încheie contractul, dar care nu trebuie să fie mai mic de salariul minim de 1.900 de lei. Astfel, concediile medicale acordate ulterior vor fi raportate la acea sumă specificată în contract.

Câteva condiţii pentru a beneficia de concediu medical

Preşedintele-director al CAS Harghita amintea şi condiţiile în care persoanele (indiferent dacă vorbim de cele angajate sau nu) beneficiază de plata concediilor medicale. Bineînţeles, prima condiţie este plata contribuţiilor, dar cea mai importantă modificare în acest sens adusă de anul 2018 este prelungirea stagiului minim de cotizare de la o lună la 6 luni. „Caz concret: nu am venit, vin la Casă să semnez contractul cu Casa şi pot beneficia doar începând cu a 7-a lună; deci, în primele 6 luni, contribui, dar dacă mi se întâmplă ceva nu voi beneficia”, explica Duda Tihamér.

O altă condiţie este ca în ultimele 12 luni să nu fi beneficiat de mai mult de 183 de zile cumulate de concediu medical. Iar în acest sens, persoana care solicită certificatul medical trebuie să-i prezinte medicului o adeverinţă din care să rezulte de câte zile de concediu medical a beneficiat în ultimele 12 luni.

De asemenea, certificatul medical trebuie depus la angajator până pe data de 5 a lunii următoare (de exemplu, certificatele din februarie se pot depune până în data de 5 martie), respectiv până pe data de 10 la Agenţia de Şomaj sau la CAS.

În ceea ce priveşte plata indemnizaţiei, Duda Tihamér spunea că „primele 5 zile de incapacitate de muncă se plătesc către angajator. Noi, CAS, din fondul naţional de asigurări sociale de sănătate, decontăm începând cu a 6-a zi”. De asemenea, adăuga acesta, angajatorul trebuie să depună documentaţia în termen de maximum 90 de zile, iar CAS are obligaţia de a efectua plata în termen de 60 de zile.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.