Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Din granturi norvegiene vor fi instalate 52 de sisteme fotovoltaice în gospodăriile neelectrificate din judeţul Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Din granturi norvegiene vor fi instalate 52 de sisteme fotovoltaice în gospodăriile neelectrificate din judeţul Harghita
Din granturi norvegiene vor fi instalate 52 de sisteme fotovoltaice în gospodăriile neelectrificate din judeţul Harghita

Din granturi norvegiene vor fi instalate 52 de sisteme fotovoltaice în gospodăriile neelectrificate din judeţul Harghita

  • Printre beneficiari se află şi gospodării din comunele Corbu şi Subcetate

În această săptămână, Consiliul Judeţean Harghita a prezentat rezultatele unui proiect de electrificare a gospodăriilor izolate din judeţ, finanţat din granturi norvegiene.

În cadrul unui comunicat de presă emis de instituţie se precizează faptul că este vorba de 52 de sisteme fotovoltaice care vor ajunge la tot atâtea gospodării izolate din judeţ: Odorheiu Secuiesc (5 sisteme), Gheorgheni (3 sisteme), Băile Tuşnad (4 sisteme), Ciceu (2 sisteme), Plăieşii de Jos (1 sistem), Lueta (6 sisteme), Satu Mare (1 sistem), Corund (4 sisteme), Zetea (6 sisteme), Lăzarea (2 sisteme), Corbu (5 sisteme), Subcetate (13 sisteme).

„Circa 10% din populaţia judeţului Harghita trăieşte în locuri unde nu are acces la apă potabilă, electricitate. De-a lungul anilor, prin programul derulat de consiliul judeţean, am reuşit, împreună cu comunitatea locală, să ducem energia electrică în multe locuri, ceea ce este foarte important, pentru că în secolul 21 toate gospodăriile din judeţ trebuie să aibă acces la resurse”, preciza Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita.

La rândul său, Bíró Barna Botond, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, spunea că „obiectivul general al proiectului este electrificarea gospodăriilor izolate neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice prin instalarea de sisteme solare fotovoltaice. Proiectul, finanţat din fonduri norvegiene, va asigura instalarea a 52 de sisteme fotovoltaice în valoare totală de 260.000 de euro”.

În cadrul comunicatului de presă se mai arată faptul că sistemele fotovoltaice produc energie electrică în timpul zilei şi alimentează consumatorii direct. Surplusul de producţie este stocat în acumulatori, energia electrică fiind disponibilă atât ziua cât şi noaptea.

Se doreşte ca lucrările de montare a acestor sisteme să înceapă la primăvară şi în 30-40 de zile să fie finalizate.

  • Primarul comunei Corbu: E îmbucurător că 5 familii vor beneficia, în sfârşit, de energie electrică

Printre localităţile beneficiare de pe urma acestui proiect se află şi comunele Corbu şi Sărmaş.

Romeo Ţepeş-Focşa, primarul comunei Corbu, ne spunea că cele cinci gospodării la care se vor monta panourile fotovoltaice sunt de pe Valea Corbului, aflate într-o zonă neelectrificată.

Totodată, arăta edilul, de la ultimul stâlp al reţelei electrice şi până la prima casă inclusă în proiect este aproape un kilometru. Din acest motiv toate tentativele primăriei de a extinde reţeaua electrică, a sistemului naţional, au eşuat, Electrica Distribuţie neconsiderând justificată din punct de vedere financiar o asemenea investiţie.

De asemenea, nici micro-hidrocentrala din zonă care a fost construită la începutul anilor 2010 nu este de ajutor deoarece nu poate fi folosită din cauza carenţelor din documente.

„E îmbucurător că cele 5 familii, în sfârşit, vor beneficia de energie electrică, deoarece se descurcau doar cu generatoare, iar iluminatul se făcea cu panouri mici, cumpărate de către ei.

Din lipsa sistemului, avem o problemă şi cu iluminatul public”, afirma Romeo Ţepeş-Focşa.

Primarul comunei Corbu ne mai spunea că proiectul e făcut de aproape un an, iar obţinerea acestor panouri fotovoltaice se datorează şi lobby-ului pe care l-a făcut.

În ceea ce priveşte comuna Subcetate, Vasile Rusu, primarul localităţii, preciza că din cele 13 sisteme, 3 vor fi montate la gospodării din Duda de Sus, iar alte 8 în Filpea. Ambele zone sunt neelectrificate şi nu există posibilităţi de extindere a reţelei din cauza distanţei mari, iar cheltuielile sunt prea mari raportate la numărul beneficiarilor.

Un alt sistem fotovoltaic trebuia să ajungă la o gospodărie unde locuia o singură persoană, dar aceasta a decedat între timp. Iar în alt caz, în satul Călnaci, a fost introdusă reţeaua electrică şi nu se mai ştie dacă acea gospodărie mai este eligibilă sau nu.

Vasile Rusu mai spunea că majoritatea beneficiarilor acestor sisteme fotovoltaice din Subcetate sunt persoane în vârstă.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.