Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc respinge acuzaţiile a 14 ONG-uri cu privire la condiţiile din containerele în care au fost mutaţi sinistraţii incendiului din 2021 de la Şumuleu-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc respinge acuzaţiile a 14 ONG-uri cu privire la condiţiile din containerele în care au fost mutaţi sinistraţii incendiului din 2021 de la Şumuleu-Ciuc
Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc respinge acuzaţiile a 14 ONG-uri cu privire la condiţiile din containerele în care au fost mutaţi sinistraţii incendiului din 2021 de la Şumuleu-Ciuc

Conducerea Primăriei Miercurea-Ciuc respinge acuzaţiile a 14 ONG-uri cu privire la condiţiile din containerele în care au fost mutaţi sinistraţii incendiului din 2021 de la Şumuleu-Ciuc

Viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Sógor Enikő, a respins criticile formulate de 14 ONG-uri cu privire la soluţia găsită pentru relocarea familiilor de romi care au rămas fără case în urma incendiului din 7 ianuarie 2021 din cartierul Şumuleu. Cele 14 ONG-uri au sesizat autorităţile centrale cu privire la condiţiile din containerele în care au fost mutate cele 15 familii în această toamnă şi care au fost găzduite până acum în Sala Sporturilor din Miercurea-Ciuc.

„Modul în care aceste spaţii sunt puse în siguranţă sunt, în mod evident, un pericol pentru chiar viaţa copiilor care locuiesc acolo. Mutarea oamenilor în spaţii proptite de blocuri de beton, fără izolaţie termică, fără instalaţii sanitare şi fără conectare la electricitate, pentru unele dintre remorci, nu poate fi considerată o soluţie de locuire. Sobele existente în containere trebuie să ardă foc continuu, din cauza lipsei de izolaţie, căci altfel temperaturile scad insuportabil pentru persoanele care locuiesc acolo”, au arătat într-un comunicat de presă cele 14 ONG-uri.

„Eu resping aceste acuzaţii şi pot să dovedesc şi prin fotografii, şi prin tot ce spun că familiile sunt mulţumite. A primit fiecare familie o locuinţă transformată dintr-un container de TIR, este adevărat, dar este transformat complet într-un loc foarte călduros, confortabil. Fiecare familie o să aibă propria sursă de căldură, propriul WC şi propria baie. Fiecare familie a avut oportunitatea să-şi amenajeze interiorul, finisajul, după gusturile sale. De aceea chiar pot să vă spun că sunt chiar fericiţi”, a spus în replică viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc.

Aceasta a punctat că pe parcursul procesului de amenajare a unor locuinţe care să fie puse la dispoziţia sinistraţilor au fost întâmpinate mai multe dificultăţi, „mai ales cele create de birocraţie”, de procedurile greoaie pe care le au „instituţiile care furnizează, de exemplu, energia electrică”. De asemenea, „a durat mult mai mult timp procesul de a instala utilităţile, şi acest proces încă continuă”.

Sógor Enikő a explicat că sunt patru containere în care este în curs montarea canalizării şi apei. „Intenţia noastră a fost, bineînţeles, să reuşim cu toate aceste demersuri mai rapid, dar aşa s-a reuşit”.

Viceprimarul a spus că în timpul în care familiile sinistrate au fost cazate în sala de sport din Miercurea-Ciuc au avut toate condiţiile necesare şi au avut foarte multe programe pentru integrarea lor socială.

„Bineînţeles, familiile, dacă le întrebaţi, mai înainte erau nemulţumite, nu era uşor să stea atâta timp (…) închişi într-o încăpere toţi laolaltă, dar au avut căldură, au avut apă caldă, au avut hrană caldă, au avut parte de foarte multe programe care au vizat socializarea lor, de exemplu orientarea către muncă: am reuşit să facem contracte de muncă pentru 15 persoane, am reuşit să trimitem, să zicem aşa, mai mult de 38 de adulţi la muncă temporară în străinătate, am reuşit să înscriem mai mult de 40 de adulţi în Programul «Şansa a doua», aproximativ 40% au terminat prima clasă şi iarăşi am iniţiat acest program. Am organizat multe programe cu ajutorul a două organizaţii neguvernamentale – Caritas Alba Iulia şi Serviciul de Ajutor Maltez – pentru copii, pentru mame. Eu pot să spun că am lucrat foarte mult. (…) Şi consider neonest şi foarte nedrept că unii (…) îşi folosesc relaţiile în lumea jurnalistică sau a activiştilor şi conferă acestor grupuri în majoritate informaţii distorsionate sau axate numai pe nemulţumirea grupului familiilor sinistrate şi ştim foarte bine că oamenii care sunt obişnuiţi să ceară, să aştepte totdeauna ajutorul din afară, totdeauna sunt nemulţumiţi”, a spus reprezentanta Primăriei Miercurea-Ciuc.

Aceasta a arătat că scopul primăriei, prin Direcţia de Asistenţă Socială, este de a-i ajuta pe aceşti oameni „să devină cumva autonomi, să-şi simtă puterea de a-şi schimba soarta, şi eu pot să spun că aproximativ în (cazul a – n.n.) 30% din aceste familii avem reuşite”. „Deci, am fost nevoiţi să-i plasăm, să-i relocăm în acelaşi loc de unde au pornit, dar sunt multe familii, 6-8 familii, care nu ar fi vrut să intre iarăşi în acelaşi mediu, dar mai avem nevoie (de timp – n.n.) să mai lucrăm atât cu comunitatea majoritară, cât şi cu comunitatea despre care vorbim, ca să reuşim să-i ajutăm sau să se ajute ei înşişi să iasă din acest mediu”, a precizat viceprimarul.

Sógor Enikő a precizat că toate cele 15 familii, formate din aproximativ 70 de persoane, s-au mutat în containerele amplasate pe locul în care se aflau casele care au fost mistuite de flăcări în 2021, str. Şumuleu, nr. 33. Conform sursei citate, locul a fost curăţat, fiind transportate 34 de camioane de deşeuri. „Mai avem de lucru”, a conchis Sógor Enikő.

xxx

Cele 14 organizaţii neguvernamentale au sesizat instituţia Avocatului Poporului cu privire la posibile încălcări ale drepturilor omului, „având în vedere condiţiile improprii de locuire”. De asemenea, au solicitat „premierului Nicolae Ciucă să verifice modul în care ajutorul financiar alocat de Guvern pentru sprijinirea acestei comunităţi (4,4 milioane de lei) a fost utilizat de către autorităţile locale şi modul în care soluţia aplicată de primăria din Miercurea-Ciuc respectă prevederile angajamentelor internaţionale cu privire la fenomene precum reducerea sărăciei şi strategiile naţionale aprobate de Guvernul României, relevante pentru domeniul protecţiei sociale şi a locuirii. În scrisorile transmise am solicitat autorităţilor publice cu portofoliu relevant în aceste domenii să sprijine autorităţile publice locale în identificarea de soluţii de locuire minim decente şi pe termen mediu şi lung. În ciuda strategiilor naţionale care descriu măsuri de protecţie socială pentru grupurile vulnerabile, Primăria Miercurea-Ciuc a ales o soluţie de locuire improprie şi, credem noi, care pune în pericol chiar viaţa oamenilor care locuiesc acolo”, au mai arătat, printre altele, reprezentanţii ONG-urilor, precizând că scrisoarea a fost transmisă şi în atenţia ministrului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale şi a ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.