Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Din această lună: Studenţii au gratuitate la călătoria cu trenuri | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 21 februarie 2024
Home » Societate » Din această lună: Studenţii au gratuitate la călătoria cu trenuri
Din această lună: Studenţii au gratuitate la călătoria cu trenuri
Un student priveste biletele de tren gratuite, in Gara din Sibiu, vineri, 28 noiembrie 2008. Tinerii cu varsta cuprinsa intre 18 si 25 de ani beneficiaza de o calatorie dus-intors gratuita pe calea ferata, catre si dinspre localitatea de domiciliu, cu trenul Rapid, la clasa a II-a, in perioada 28 noiembrie - 1 decembrie 2008, pentru a putea vota in localitatea de domiciliu. ANA POENARIU / MEDIAFAX FOTO

Din această lună: Studenţii au gratuitate la călătoria cu trenuri

Guvernul a adoptat în această săptămână un act normativ care prevede că de la 1 februarie studenţii pot circula gratuit cu trenurile, la clasa a II-a. Pentru a beneficia de această facilitate, tinerii trebuie să fie înmatriculaţi la o formă de învăţământ cu frecvenţă (fie la facultate, masterat sau doctorat) în instituţiile de învăţământ superior acreditate din România şi să deţină legitimaţii de călătorie gratuite ori abonamente lunare gratuite.

Eliberarea acestor legitimaţii sau abonamente, până în octombrie (adică până la începerea anului şcolar 2017-2018), se face în baza legitimaţiei de student pentru reducere la transport şi a unui act de identitate (carte de identitate sau paşaport). Din octombrie, eliberarea se face pe baza legitimaţiei de student pentru reducere/gratuitate şi a unui act de identitate. În cazul în care studentul nu a beneficiat de o astfel de legitimaţie, atunci poate solicita  de la facultate o adeverinţă în acest sens.

Ce trebuie reţinut e faptul că, dacă se va încerca să se folosească legitimaţiile altor studenţi, acestea vor fi reţinute de către organele de control şi înapoiate instituţiilor de învăţământ, iar călătorii vor fi consideraţi ca neavând bilete de călătorie.

Alte reduceri aplicate la călătoria cu trenul

Elevii din învăţământul obligatoriu, profesional, liceal, postliceal acreditat/autorizat beneficiază de tarif redus cu 50% pentru transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

Operatorii de transport feroviar de călători vor elibera, contra-cost, elevilor, legitimaţii de călătorie cu reducere de 50% din tariful tuturor categoriilor de tren şi 50% din tariful de rezervare, clasa a II-a, cât şi abonamente lunare pentru elevi cu reducere 50% din tariful tuturor categoriilor de tren, cu număr nelimitat de călătorii pe distanţe până la 300 km, clasa a II-a.

Elevii orfani, elevii cu cerinţe educaţionale speciale, precum şi cei pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială, în condiţiile legii, sau tutelă, beneficiază de gratuitate pentru transportul intern feroviar, pe tot parcursul anului calendaristic.

Pentru călătoria la vagon de dormit, vagon cuşetă, sau la clasa I, toate categoriile de elevi vor plăti integral următoarele diferenţe tarifare: diferenţă de clasă, tarif de rezervare clasa I-a, supliment de pat/cuşetă, după caz.

Eliberarea legitimaţiilor de călătorie/abonamentelor lunare pentru elevi, cu tarife reduse cu 50% la clasa a II-a, precum si a legitimaţiilor de călătorie/abonamentelor lunare pentru elevi gratuite se face în baza carnetului de elev care va avea înscris pe prima filă codul numeric personal al elevului, respectiv în baza adeverinţei doveditoare pentru elevii claselor pregătitoare şi a certificatului de naştere în copie.

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.