Din această lună a fost reluat procesul de tipărire a cardurilor europene de sănătate | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 3 octombrie 2023
Home » Sănătate » Din această lună a fost reluat procesul de tipărire a cardurilor europene de sănătate
Din această lună a fost reluat procesul de tipărire a cardurilor europene de sănătate

Din această lună a fost reluat procesul de tipărire a cardurilor europene de sănătate

  • Câteva informaţii utile despre acest document care asigură servicii medicale de urgenţă gratuite în străinătate

Casa de Asigurări de Sănătate Harghita a emis, recent, un comunicat de presă în cadrul căruia oferă câteva informaţii utile despre cardul european de sănătate. Acesta este un document care conferă titularului asigurat dreptul la prestaţii medicale de urgenţă necesare în cadrul unei şederi temporare într-un stat membru al Uniunii Europene. Trebuie ştiut faptul că acest card nu acoperă situaţia în care asiguratul se deplasează în scopul obţinerii unui tratament medical planificat.

Cardul european de sănătate se eliberează, pentru deplasări scurte, de cel mult 12 luni, în afara graniţelor României şi este valabil numai pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, în Islanda, Lichtenstein, Norvegia, Elveţia, Marea Britanie.

Bineînţeles, deţinerea unui astfel de document nu este obligatorie atunci când se călătoreşte în ţările amintite mai sus.

Pot beneficia de el, gratuit, toţi cetăţenii care au calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi fac dovada achitării la zi a contribuţiei. Cardul se eliberează la cerere, pe care persoana asigurată în sistemul public o depune la sediul casei de asigurări de sănătate în evidenţa căreia se află sau o va transmite electronic prin mijloacele de comunicare alternative afişate pe site-ul instituţiei: http://cas.cnas.ro/cashr/post/type/local/comunicat-privind-relatiile-directe-cu-publicul-pe-perioada-starii-de-urgenta.html.

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Harghita recomandă ca cererile să fie depuse din timp deoarece numărul de solicitări este mare şi atunci persoana care urmează să călătorească în străinătate să poată intra în posesia lui.

Totuşi, chiar şi în lipsa lui persoanele asigurate pot beneficia de aceste servicii. În cazul unor urgenţe medicale pe teritoriul ţărilor aminte anterior, dacă din diferite motive persoana nu are cardul la ea (fie nu l-a solicitat la plecare, fie l-a pierdut, a fost distrus sau i-a fost furat ori pur şi simplu cardul nu este recunoscut de furnizorul de servicii medicale unde este prezentat), trebuie contactată casa de asigurări care i-a emis cardul (sau de care aparţine persoana) şi să fie solicitat certificatul provizoriu de înlocuire al cardului european de asigurări sociale de sănătate (CEASS). Casa de asigurări de sănătate îi va trimite certificatul la adresa menţionată în termen de 24 ore. Certificatul provizoriu de înlocuire conferă asiguratului aceleaşi drepturi ca şi CEASS.

Ce mai trebuie ştiut este faptul că acest document are o valabilitate de 2 ani. De asemenea, dacă după dobândirea lui titularul îşi pierde calitatea de asigurat, dar va folosi cardul pe timpul unei deplasări, atunci persoana respectiva va suporta contravaloarea serviciilor medicale.

Potrivit CAS Harghita, procesul de tipărire şi distribuţie a cardurilor europene a fost reluat cu data de 13 martie. „Documentele vor fi trimise asiguraţilor prin servicii poştale, la adresa înscrisă în cererea tip. Asiguraţii care în perioada 1 ianuarie – 27 februarie 2023 (perioadă în care nu au fost tipărite carduri europene) au primit Certificate provizorii de înlocuire a CEASS, vor primi prin intermediul firmei de curierat carduri europene de asigurări de sănătate. Nu este necesară transmiterea unei noi cereri. Cardurile vor avea aceeaşi valabilitate ca şi certificatele provizorii”, se precizează de către CAS Harghita.

Doar 5% dintre harghiteni au solicitat cardul european

Potrivit datelor furnizate de către CAS Harghita, anul trecut, în judeţul nostru au fost eliberate 12.239 de carduri. În condiţiile în care la 31 decembrie 2022 numărul persoanelor asigurate era de 244.788, atunci cele peste 12 mii de carduri emise reprezintă un procent de 5%.

Această statistică este şi o explicaţie de ce documentul nu se eliberează automat pentru fiecare persoană, ci doar la cerere.

În acest an, până pe 21 martie erau emise 782 de carduri europene.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.