Dimineață geroasă în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 5 decembrie 2022
Home » Societate » Dimineață geroasă în Harghita
Dimineață geroasă în Harghita

Dimineață geroasă în Harghita

Mercurul a coborât în termometre, miercuri dimineață, până la minus 16 grade Celsius la Vârful Bucin și la minus 12 grade în mai multe localități ale județului. Vremea continuă să se răcească în noaptea care urmează, masa de aer rece care s-a instalat deasupra României urmând să ne părăsească începând de vineri

Potrivit meteorologilor, răcirea accentuată a vremii se datorează pătrunderii unei mase de aer rece venită din nord-estul continentului, care va coborî mercurul din termometre la valori și mai mici decât cele ale dimineții de miercuri, în următoarele 24 până la 48 de ore.

Cea mai scăzută temperatură din zona locuită a fost, miercuri dimineață, de minus 12 grade Celsius la Toplița, Joseni și Miercurea Ciuc. Minima termică a zilei a fost mai coborâtă în zona montană, la Stația Meteo Bucin fiind consemnată miercuri dimineață o minimă de minus 16 grade Celsius și un strat de zăpadă de 40 de centimetri.

Cea mai ridicată valoare termică minimă a dimineții a fost de minus 9 grade Celsius la Odorheiu Secuiesc. 

„A fost o noapte foarte rece și o dimineață geroasă, pe fondul pătrunderii unei mase de aer mult mai rece dinspre nord-est. În depresiunile din estul țării, unde aerul rece se cantonează la bază, scăderile au fost mult mai mari decât în alte zone ale țării”, ne-a declarat meteorologul Narcisa Milian, directoarea Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu.

Conform sursei citate, temperaturi negative s-au înregistrat la primele ore ale zilei în toate județele din Transilvania: minus 7 grade la Boița în județul Sibiu, iar la Bâlea minus 14 grade Celsius și un strat de zăpadă de 159 de centimetri, la Alba Iulia cea mai scăzută temperatură a fost de minus 8 grade Celsius la Câmpeni, s-au înregistrat minus 10 grade Celsius la Brașov și minus 17 grade la Vârful Omu. În județul Covasna mercurul a coborât în termometre până la minus 11 grade Celsius la Târgu Secuiesc, iar în județul Mureș minima a fost de minus 9 grade, consemnată în localitatea Sărmașu.

„Vom avea temperaturi mai scăzute încă o noapte sau două. Dacă în est se degajă, valorile termice vor scădea spre minus 18 grade Celsius, iar de vineri noapte începe să se încălzească ușor, fiind prognozată pătrunderea unui aer mai cald, care va ridica temperaturile. Deci, în următoarele două nopți temperaturile rămân scăzute”, a adăugat Narcisa Milian.  

Temperatura minimă absolută a lunii ianuarie în Harghita este de minus 38,4 grade Celsius și a fost consemnată în anul 1985 în municipiul Miercurea Ciuc. Valoarea termică maximă absolută a lunii, de 11,9 grade Celsius s-a înregistrat în 2007, în aceeași localitate.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.