Dezideratul Primăriei Miercurea Ciuc pentru perioada următoare: trecerea de la informări privind pandemia la informări privind măsurile legate de activitatea economică | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 7 octombrie 2022
Home » Economic » Dezideratul Primăriei Miercurea Ciuc pentru perioada următoare: trecerea de la informări privind pandemia la informări privind măsurile legate de activitatea economică
Dezideratul Primăriei Miercurea Ciuc pentru perioada următoare: trecerea de la informări privind pandemia la informări privind măsurile legate de activitatea economică

Dezideratul Primăriei Miercurea Ciuc pentru perioada următoare: trecerea de la informări privind pandemia la informări privind măsurile legate de activitatea economică

  • Se doreşte mutarea casieriei în curtea Cetăţii Mikó
  • În acest an municipalitatea alocă aproximativ 70 de milioane de lei pentru investiţii

În cadrul tradiţionalei conferinţe de presă online de după şedinţa Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Miercurea Ciuc, primarul municipiului, Ráduly Róbert Kálmán, a oferit, ieri, câteva cifre referitoare la activitatea economică a judeţului, dar s-a referit şi la provocarea pe care municipalitatea o va avea în perioada următoare.

Acesta spunea că, la nivelul judeţului, pe luna martie s-a plătit şomaj tehnic pentru 4.067 de persoane, iar din 8 martie şi până ieri alte 1.026 de persoane şi-au depus dosarul pentru şomajul normal. Însă, continua Ráduly Róbert Kálmán, se estimează că cifra legată de şomajul tehnic se va dubla în luna aprilie, astfel că între 8.000 şi 9.000 de harghiteni ar urma să beneficieze de acest ajutor. În concluzie, dacă s-ar raporta acest număr la situaţia de dinainte de introducerea măsurilor restrictive, când erau aproximativ 75.000 de angajaţi, s-ar putea spune că „fiecare a 8-a, a 9-a persoană a fost afectată în mod direct de această pandemie”.

Astfel, spunea edilul municipiului, „marea provocare pentru perioada care urmează este nu crearea de noi locuri de muncă, ci reocuparea locurilor de muncă existente înainte de a ajunge situaţia aceasta extraordinară în România”.

De altfel, acesta a declarat că în următoarea perioadă, până la sfârşitul lunii august, când sunt preconizate o serie de măsuri restrictive, „dezideratul nostru principal este ca în comunicarea noastră curentă să trecem de la informări privind măsuri legate de pandemie, la informări privind măsurile legate de activitatea economică, de investiţiile publice generatoare de creştere economică şi de avânt şi progres economic la nivel local, judeţean şi regional pe care le gestionează în mod responsabil municipalitatea noastră”.

Pregătiri pentru reluarea activităţii în primărie

Odată cu relaxarea măsurilor care se preconizează să fie după data de 15 mai, Primăria Miercurea Ciuc are în vedere luarea unor măsuri legate de relaţia cu publicul.

Astfel, acolo unde este posibil, se va menţine, în continuare, doar relaţia online. Şi se dădeau ca exemple serviciul de urbanism, transcrierea terenurilor sau a autovehiculelor.

Măsuri speciale se vor lua acolo unde este necesară şi prezenţa oamenilor. Astfel, se doreşte mutarea casieriei în Cetatea Mikó, „acolo unde cei care doresc să plătească impozite şi taxe locale în numerar au posibilitatea de a aştepta să le vină rândul într-o curte interioară generoasă, ceea ce garantează distanţarea socială atât de necesară şi în perioada care urmează” – spunea Ráduly Róbert Kálmán.

Singura activitate care se va desfăşura în mod regulat în clădirea primăriei va fi cea legată de evidenţa populaţiei – primirea cererilor şi eliberarea cărţilor de identitate – cu precizarea că, la fel ca şi înainte de pandemie, accesul se va face doar pe bază de programare online.

LIVIU C.

În acest an municipalitatea alocă aproximativ 70 de milioane de lei pentru investiţii

Administraţia publică locală din Miercurea Ciuc va aloca, în acest an, peste 70 de milioane de lei pentru investiţii, mult mai mult decât pentru cheltuieli curente, a anunţat primarul municipiului, Ráduly Róbert Kálmán.

„Pot să vă spun că anul acesta, în mod cert, pe contractele în derulare şi care vor fi finalizare, municipiul Miercurea Ciuc va cheltui mai bine de 70 milioane de lei pe investiţii, mult mai mult decât bugetul nostru pe cheltuieli curente, deci partea de funcţionare a bugetului nostru. Probabil că suntem una dintre puţinele, dacă nu singura municipalitate, care poate să declare aşa ceva, dintre municipiile reşedinţă de judeţ, că va cheltui resurse semnificativ mai mari pentru dezvoltare locală, decât resurse pe care le va utiliza pentru funcţionare. Opinăm în continuare (…) că aceste investiţii au un efect important, major, multiplicator, că forţa de muncă care este ocupată în domeniul construcţiilor îşi va cheltui remuneraţia tot la nivel local, generând o supracerere firească sau supracerere care ajută la creşterea economică şi la creşterea nivelului de trai din zonă”, a declarat primarul.

Conform acestuia, contractele în execuţie, cu termen de finalizare în 2020, în cea mai mare parte au fost câştigate de constructori din judeţ sau din regiune, în special din Mureş.

„Suntem, să zicem aşa, bucuroşi că putem să fim în continuare un punct stabil şi în aceste vremuri de restrişte, un punct stabil pe care se pot sprijini toţi cei care, toţi antreprenorii care au fost afectaţi sau sunt afectaţi de criza indubitabilă produsă de fenomenul acesta COVID-19”, a conchis Ráduly Róbert Kálmán. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.