Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Dezbatere publică pe seama bugetului judeţului pentru anul 2021 | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 martie 2024
Home » Economic » Dezbatere publică pe seama bugetului judeţului pentru anul 2021
Dezbatere publică pe seama bugetului judeţului pentru anul 2021

Dezbatere publică pe seama bugetului judeţului pentru anul 2021

  • Consiliul Judeţean al Elevilor Harghita a solicitat o dezbatere publică pe seama bugetului şi dorinţa le-a fost ascultată. Specialiştii le-au explicat cum au fost împărţiţi banii

Bugetul general al judeţului Harghita pe anul 2021 (care însumează bugetul local al administraţiei publice judeţene, bugetele instituţiilor publice finanţate de consiliul judeţean – spitale, instituţiile culturale, şcoli etc. – bugetul împrumuturilor externe, pe cel al fondurilor externe nerambursabile şi transferurile între bugete), este de 484.786.410 de lei şi va fi acoperit din venituri în sumă de 445.339.350 de lei şi din excedentele anilor precedenţi în valoare de 39.447.060 lei.

Pentru anul în curs, bugetul local al judeţului Harghita este de 251.730 510 de lei, din care cea mai mare sumă este repartizată reabilitării şi modernizării drumurilor judeţene – peste 75,266 de milioane lei.

Ne vom abţine de detalierea pe capitole, rezumându-ne doar la cele care vizează domeniile mai importante, precum Asigurările şi asistenţa socială prevăzute în buget cu suma de 56,755 de milioane lei; alte 28,8 milioane de lei sunt alocate pentru Cultură, Recreere şi Religie, 16,152 milioane de lei vor ajunge la Sănătate, iar Învăţământul ar urma să se bucure de un sprijin în valoare de aproximativ 8,412 milioane de lei.

Menţionăm că sumele defalcate pe domenii, prezentate anterior, ar putea putea suferi modificări, bugetul urmând să fie dezbătut şi supus aprobării forului decizional al Consiliului Judeţean (CJ) astăzi, în cadrul şedinţei ordinare.

Şi pentru că dezbaterea publică în sistem videoconferinţă a fost organizată la solicitarea Consiliului Judeţean al Elevilor Harghita, au fost prezentate şi o serie de programe destinate tinerilor. Vorbim de mai mult de 20 de acţiuni care vor fi susţinute prin Programul de finanţare nerambursabilă a activităţilor de tineret al CJ Harghita.

Iată câteva dintre ele: taberele de tineret, taberele de schimb, activităţile ştiinţifice, activităţile After School, programele de pregătire a elevilor pentru examenele finale (Evaluare naţională şi Bacalaureat), elementele de noutate din acest an vizând sprijinirea elevilor cu cerinţe educaţionale speciale şi sprijinirea dezvoltării educaţiei digitale.

„Avem, de asemenea, programul anual destinat Zilei Tineretului (2 mai) şi trei proiecte soft cu finanţare europeană: E-Cool, finanţat prin programul Interreg Europe, ale cărui obiective principale sunt dezvoltarea spiritului antreprenorial, creşterea capacităţii inovative a întreprinderilor şi sprijinirea antreprenorilor tineri; proiectul TalentMagnet al Uniunii Europene, la care CJ Harghita este partener, care şi-a propus să reducă fenomenul de emigrare a tinerilor talentaţi, a celor care dispun de înaltă calificare şi să îmbunătăţească, în acelaşi timp, capacitatea instituţională în acest scop. Al treilea este proiectul rural CycloTurism, finanţat prin Erasmus, care şi-a propus promovarea şi dezvoltarea cicloturismului rural, în special în cadrul schimburilor de experienţă pentru tineri”, a explicat Zonda Erika, directorul general al Direcţiei generale Programe, Proiecte şi Achiziţii Publice din cadrul CJ Harghita.

În final, dezbaterea solicitată de reprezentanţii tinerilor din judeţ avea să rămână doar o simplă prezentare a bugetului de venituri şi cheltuieli al administraţiei publice judeţene, propus pentru anul în curs. Consiliul Judeţean al Elevilor şi ceilalţi participanţi prezenţi la întâlnirea online nu au adresat specialiştilor nici măcar o singură întrebare, semn că s-au dumirit pe deplin.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.