Dezbatere în Bălan pe tema problemei reprezentate de apariţia frecventă a urşilor în oraş | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 11 decembrie 2023
Home » Societate » Dezbatere în Bălan pe tema problemei reprezentate de apariţia frecventă a urşilor în oraş
Dezbatere în Bălan pe tema problemei reprezentate de apariţia frecventă a urşilor în oraş

Dezbatere în Bălan pe tema problemei reprezentate de apariţia frecventă a urşilor în oraş

Autorităţile locale din Bălan şi reprezentanţii unei organizaţii non-guvernamentale încearcă să găsească soluţii, alături de specialişti, după ce în ultima perioadă urşii au început să îşi facă din ce în ce mai des apariţia în oraş. Primarul oraşului Bălan, Gheorghe Iojiban, a declarat pentru Informaţia Harghitei că este vorba despre o problemă mare, iar Bălanul va fi viitorul Tuşnad în ceea ce priveşte situaţia generată de urşii care apar în zonele locuite dacă nu se găsesc soluţii. Acesta a precizat că după ora 18:00 este deja periculos pentru oameni să iasă în oraş şi în împrejurimile acestuia, fiind cazuri în care ursul a ajuns până în centrul localităţii.

Gheorghe Iojiban a afirmat că se întâmplă ca ursul să intre în localitate şi de mai multe ori pe zi, căutând cel mai probabil alimente şi la platformele pentru gunoi, iar situaţia este mai serioasă decât anul trecut şi chiar se agravează, mai ales că puii de urs care se obişnuiseră să viziteze oraşul au crescut între timp. Primarul oraşului Bălan a spus că sunt 3 sau 4 urşi care coboară, de regulă, în localitate, iar oamenii nici nu mai sună la 112 când îi văd, ci intră în locuinţe, de unde nu mai ies odată cu lăsarea întunericului.

„Seara, după şase-şapte deja ţi-e teamă să ieşi în oraş că e posibil să te atace ursul. Trebuie să se găsească o soluţie, trebuie să facem ceva”, a mai spus edilul. Gheorghe Iojiban a menţionat că din acest motiv Asociaţia Ecosportivă „Sufletul Hăşmaşului” din localitate va organiza astăzi, de la ora 18:00, o dezbatere online, fiind invitaţi să participe şi să îşi exprime punctul de vedere reprezentanţi ai primăriei şi consiliului local, ai Centrului pentru Reabilitarea Urşilor Orfani din zona Bălanului şi specialişti din domeniul cinegetic.

Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a asociaţiei respective se arată că se consideră că dialogul şi expunerea transparentă a informaţiilor din partea tuturor instituţiilor şi organizaţiilor implicate direct sunt esenţiale pentru demontarea oricăror zvonuri neadevărate, pentru a se aduce lumină în spaţiul public şi pentru a nu se învinui pe nedrept, dar mai ales pentru a-i aduce într-un singur loc pe cei care împreună pot rezolva o problemă care este a tuturor, fără a aştepta etern acţiunile factorilor decizionali de la nivel naţional.

„Ne vom asigura ca după dezbatere să se treacă la acţiuni clare care să ducă la ameliorarea sau chiar stoparea fenomenului. Ne vom păstra poziţia neutră asupra temei, pentru noi fiind importante în egală măsură atât bunăstarea şi siguranţa oamenilor, a cetăţenilor, cât şi a animalelor, dar vom sancţiona public dezinteresul, ignoranţa şi neimplicarea tuturor părţilor”, au precizat reprezentanţii asociaţiei. (Emil G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.