Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Decembrie dă startul sărbătorilor la Liceul „Sfântu Nicolae” Gheorgheni | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Decembrie dă startul sărbătorilor la Liceul „Sfântu Nicolae” Gheorgheni
Decembrie dă startul sărbătorilor la Liceul „Sfântu Nicolae” Gheorgheni

Decembrie dă startul sărbătorilor la Liceul „Sfântu Nicolae” Gheorgheni

  • Unirea Transilvaniei cu România la 1 Decembrie 1918 şi Sfântul Nicolae, apărătorul credinţei în Iisus de-a lungul vieţii, iar mai apoi întruchiparea bunătăţii, credinţei şi generozităţii Moşului aşteptat cu înfrigurare în seara de 5 decembrie, sunt evenimente legate indisolubil de istoria şi prezentul Liceului Teoretic „Sfântu Nicolae” din Gheorgheni

Anul acesta, maratonul sărbătorilor de iarnă a debutat la liceul „Sfântu Nicolae” în primele zile de decembrie, luna care deschide un anotimp, dar închide anul, mai bogată decât oricare alta în solemnităţi desfăşurându-se sub genericul „Decembrie dezgheaţă inimi, la noi acasă”.

„Această sintagmă aduce cu ea o poveste, a unei activităţi de tradiţie a liceului nostru, de pe timpul când umblam nestingheriţi prin lume şi nu ştiam că e un dar. Era un spectacol care reunea la început de decembrie, în cadrul zilelor oraşului, întreaga comunitate şcolară: elevi, cadre, părinţi, bunici, prieteni. Era pregătit cu mult suflet şi dăruire şi devenise cumva emblema iernii pentru noi. Pandemia nu ne mai permite acest lucru şi înţelegem cât de dificile sunt timpurile pe care le trăim, încercăm să nu ne expunem copiii unor riscuri, dar continuăm povestea cu aceleaşi resurse interioare şi drag de elevi într-un cadru restrâns, zicem noi, acasă”, ne spune directoarea „Liceului Sfântu Nicolae”, profesoara Cosmina Maria Nan.

Ziua Naţională a României aminteşte, între altele, că la Gheorgheni, la Liceul „Sfântu Nicolae” a fost înfiinţată prima clasă cu predare în limba română din judeţul Ciuc de după reîntregirea României cu Transilvania, aceasta începându-şi activitatea în toamna anului 1920, cu 19 elevi.

„În anii următori, în ciuda dificultăţilor, Liceul Sfântu Nicolae a fost locul în care s-au format atât de multe generaţii de elevi, fiind considerat cel mai important centru cultural al comunităţii româneşti din Valea Mureşului Superior”, precizează prof. Cosmina Nan, adăugând că de atunci şi până în prezent peste 8.000 de absolvenţi ai liceului „au păşit în lume, beneficiind de o educaţie solidă”, care „le-a permis să se afirme în carierele pe care le-au îmbrăţişat”.

Manifestările sărbătoreşti, organizate de membrii Consiliului Elevilor, îndrumaţi de profesori, au debutat vineri cu un moment artistic susţinut de elevii clasei a VI-a, urmat de un concurs cu întrebări legate de semnificaţia zilei de 1 Decembrie şi a istoriei şcolii, la care au participat 30 de liceeni, competiţie câştigată de două eleve din clasa a X-a, care vor beneficia de o excursie gratuită, organizată şi susţinută financiar de unul dintre profesorii organizatori.

Duminică, de la ora 12:30, Grupul vocal instrumental al Liceului Teoretic „Sfântu Nicolae” i-a invitat pe locuitorii municipiului Gheorgheni în Piaţa Libertăţii, la un spectacol de colinde, cântece de Crăciun şi alte piese muzicale de sezon.

Luni dimineaţă, elevii au lăsat deoparte uniformele pentru o zi, optând pentru căciulile asemenea celei purtată de legendarul personaj care aduce daruri şi pentru haine în ton cu sărbătoarea, s-au bucurat de bradul împodobit care i-a întâmpinat în holul principal al liceului, de semnul de carte al Sfântului Nicolae şi de dulciurile pe care le-au găsit pe bănci, drept dovadă  că toţi s-au aflat pe lista celor buni şi cuminţi a Moşului.

„De altfel, în afara acestuia, fiecare clasă va avea câte un brad, pe care elevii îl vor împodobi, apoi vor face schimb de cadouri, vor confecţiona podoabe de pom pe care le vor dărui, pentru că noi obişnuim să le spunem mereu că în această perioadă devin oameni-îngeri unul pentru celălalt. Şi, pentru a nu perturba cursurile programate, am mutat luni toate orele de dirigenţie de săptămâna viitoare”, a menţionat directoarea liceului.

În fiecare hol au fost amplasate mese cu scaune, pe care au fost aşezate podoabe de pom, cărţi din literatura universală şi benzi desenate, pentru elevii care doresc să le răsfoiască, iar staţia de radio a şcolii a transmis muzică de sărbătoare în fiecare pauză.

În pauza mare, elevii şi profesorii s-au adunat în curtea şcolii şi au participat împreună la un flashmob tematic, organizat de Consiliul Elevilor.

La clasa a V-a, elevii au participat la o dezbatere pe tema şcolii online, având ca moţiune: „Acest Parlament susţine că personajul Ionel din opera Vizită…” de I.L. Caragiale ar elimina şcoala faţă în faţă. „Suntem curioşi ce au scos copiii din această poveste”, a mărturisit directoarea Liceului „Sfântu Nicolae” Gheorgheni.

„A fost o zi frumoasă, în care am sărbătorit şi vom continua, pentru că ne dorim un decembrie cu deviza «nici o zi fără zâmbet, nici o zi fără un dar de suflet». Starea de bine mi se pare esenţială, dar nu ca o sintagmă gratuită; convingerea mea este că de aici porneşte povestea unei şcoli fericite, din starea de bine”, a concluzionat profesoara Cosmina Maria Nan.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.