Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Despre serviciile medicale paraclinice | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » Despre serviciile medicale paraclinice
Despre serviciile medicale paraclinice

Despre serviciile medicale paraclinice

Care sunt specialităţile cuprinse în pachetul de bază în asistenţa ambulatorie, cum poate o persoană să beneficieze de aceste servicii şi cât s-a decontat anul trecut de către CAS Harghita

După o pauză puţin mai îndelungată continuăm seria materialelor de prezentare a serviciilor medicale disponibile atât persoanelor asigurate în sistemul public, cât şi a celor neasigurate, realizată cu sprijinul Casei de Asigurări de Sănătate, cu un alt subiect: serviciile medicale paraclinice.

Pachetul de servicii medicale de bază în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile paraclinice cuprinde: analiza de laborator (hematologie, biochimie serică şi urinară, imunologie, microbiologie); examinarea radiologică/imagistică (investigaţii de înaltă performanţă, cum sunt CT şi RMN, sau convenţionale, investigaţii cu radiaţii ionizate şi investigaţii neiradiante); explorări funcţionale şi medicina nucleară.

Potrivit Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Harghita, persoanele asigurate au dreptul la investigaţii paraclinice decontate de către CAS Harghita numai pe baza biletelor de trimitere eliberate de medicul de familie sau de către medicul specialist aflat în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate.

Accesul la aceste servicii se realizează pe baza unui bilet de trimitere care, de fapt, este un formular cu regim special, unic pe ţară, care se întocmeşte în trei exemplare şi are o valabilitate de 30 de zile calendaristice pentru bolile acute sau de 90 de zile pentru bolile cronice şi afecţiunile cuprinse în programe naţionale de sănătate: diabet, boli de nutriţie sau afecţiuni oncologice. De asemenea, pentru a putea beneficia de aceste investigaţii medicale, pacientul, precizează CAS Harghita, „are obligaţia de a se programa şi de a accepta programarea la unul dintre furnizori în primele 10 zile calendaristice de la emiterea biletului de trimitere pentru investigaţii medicale paraclinice, în caz contrar biletul de trimitere îşi pierde valabilitatea”.

La fel ca şi în cazul serviciilor clinice, ocazie cu care spuneam că numărul cabinetelor medicale aflate în relaţie contractuală cu CAS este destul de mic, astfel că puţină lume poate beneficia de anumite analize gratuite, şi în cazul serviciilor paraclinice situaţia este asemănătoare.

Astfel, în Miercurea Ciuc găsim 5 furnizori din următoarele specializări: medicină primară/ecografie; nefrologie/ecografie; laboratoare de analize; imagistică de înaltă performanţă – RMN.

În Topliţa sunt doi furnizori: unul de medicină primară/ecografie şi un laborator de analize.

În Odorheiu Secuiesc sunt 3 furnizori de servicii paraclinice din specializările: nefrologie/ecografie, respectiv laborator de analize.

În Gheorgheni şi Ditrău câte un furnizor oferă servicii de imagistică radiografie dentară.

În acelaşi timp, toate cele 5 spitale (Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc şi spitalele din Odorheiu Secuiesc, Topliţa, Gheorgheni şi Tulgheş) oferă servicii medicale paraclinice.

Lista furnizorilor aflaţi în relaţie contractuală şi detalii privind programul de lucru pot fi vizualizate pe site-ul CAS Harghita: http://www.cnas.ro/cashr/page/lista-furnizori-in-contract-2.html.

Chiar dacă toate cele 5 spitale din judeţ asigură servicii paraclinice, astfel că aproape orice pacient din judeţ are acces gratuit, relativ uşor, la aceste investigaţii oferite, rămâne în continuare problema timpului de aşteptare. Iar cea mai lungă aşteptare e în cazul unor investigaţii RMN, unde perioada de aşteptare poate fi chiar şi de 16 săptămâni (aproximativ 4 luni). Câte 4 săptămâni se poate aştepta atunci când se fac programări pentru analize de laborator, iar cel mai repede – în timp de o săptămână – se poate realiza o programare pentru radiologie sau pentru CT.

Peste 7 milioane de lei decontaţi anul trecut

Potrivit datelor furnizate de CAS Harghita, la nivelul judeţului nostru, anul trecut s-au decontat pentru servicii medicale paraclinice peste 7 milioane de lei: aproximativ 3,8 milioane de lei pentru analize de laborator şi 3,6 milioane de lei pentru radiologie-imagistică.

Pe domenii, cel mai mult s-a decontat în biochimie serică şi urinară (peste 2,3 milioane de lei pentru peste 340.000 de servicii); în jur de 1,5 milioane de lei s-au decontat pentru investigaţii cu radiaţii ionizate (peste 45.000 de servicii acordate) şi RMN (peste 2.700 de investigaţii realizate); aproape un milion de lei s-a decontat în cadrul hematologiei (unde s-au înregistrat peste 77.000 de servicii) şi a imunologiei (pentru aproape 45.000 de servicii).

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.