Despre lucrarea social-filantropică, catehetică şi pentru tineret în Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 12 septembrie 2024
Home » Societate » Despre lucrarea social-filantropică, catehetică şi pentru tineret în Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei
Despre lucrarea social-filantropică, catehetică şi pentru tineret în Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei

Despre lucrarea social-filantropică, catehetică şi pentru tineret în Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei

Tema din acest an a celei de-a XVIII-a ediţii a Universităţii de la Izvoru Mureşului, care se desfăşoară online pe parcursul acestei săptămâni, este „Românii la un secol de la Recunoaşterea internaţională a Marii Uniri”, punându-se accent pe comunităţile româneşti din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş.

În cadrul manifestării, una dintre comunicările prezentate a fost Lucrarea social-filantropică, catehetică şi pentru tineret în Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei.

Pentru început, trebuie să amintim că Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, una dintre cele mai tinere din ţară, a fost înfiinţată în anul 1994, ca o necesitate pentru românii din această zonă, în vederea consolidării vieţii bisericeşti şi a întăririi prezenţei ortodoxe şi româneşti în zonă. Primul episcop întronizat al nou-înfiinţatei eparhii a fost ÎPS Ioan, actualul mitropolit al Banatului. Iar începând din anul 2015, Preasfinţitul Părinte Andrei păstoreşte creştinii ortodocşii din Covasna şi Harghita. Pe lângă multiplele aspecte ale activităţii episcopiei – repararea bisericilor, încadrarea preoţilor, recuperarea terenurilor, organizarea vieţii monahale, culturale – în cei 26 de ani cei doi ierarhi au acordat o atenţie deosebită lucrărilor social-filantropice, catehetice şi pentru tineret, implicându-se şi în îndrumarea tinerilor din zonă către învăţământul teologic seminarial, universitar şi post-universitar.

O sinteză privind Lucrarea social-filantropică, catehetică şi pentru tineret în Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei a fost întocmită de părinţii Eugen-Teodor Bijec şi Laurenţiu-Gabriel Panciu, fiind prezentată şi completată în cadrul Universităţii de la Izvoru Mureşului, miercuri, de dr. Ioan Lăcătuşu, directorul ştiinţific al Centrului European de Studii Covasna-Harghita (CESCH).

În cele ce urmează, vom aminti doar o parte a realizărilor din ultimii 21 de ani sub aspectele amintite. Astfel, în ceea ce priveşte învăţământul teologic şi religios, în cei 26 de ani, cu binecuvântarea celor doi ierarhi, ÎPS Ioan şi PS Andrei, au fost şcolarizaţi: 91 de elevi seminarişti, 187 de studenţi teologi, 73 de studenţi masteranzi, cinci doctori în teologie şi patru doctori în istorie.

O activitate deosebită o desfăşoară Departamentul pentru tineret şi cateheză din cadrul eparhiei. Din anul 2015 au fost derulate 115 proiecte parohiale în cadrul Concursului Naţional Catehetic. De asemenea, au fost implementate un număr de 55 de proiecte eparhiale catehetice. În total, media de participare a fost de aproximativ 1.000 de copii şi tineri, la nivelul eparhiei fiinţând 10 centre de tineret.

În ceea ce priveşte activitatea social-filantropică din cadrul eparhiei, Biroul de asistenţă socială al Episcopiei a iniţiat şi sprijinit în perioada 1995-2020 o serie de programe sociale importante pentru zonă: „Ajutor social urgent”, de care au beneficiat 400 de persoane; „Aproape de semeni”, în cadrul căruia a fost asigurată o masă caldă de prânz unor persoane nevoiaşe; „Solidaritate creştină”, „Lăsaţi copiii să vină la Mine”, constând în ajutoare cu îmbrăcăminte, rechizite, daruri de Paşti, Sfântul Nicolae, de Crăciun, şcolarilor care provin din familii fără posibilităţi financiare; „Copiii în vacanţă”, ce-şi propune trimiterea copiilor, care provin din familii sărace, în diferite tabere sau pelerinaje pe la mănăstirile din eparhie şi din ţară; „Tinere talente”, destinat tinerilor cu înclinaţie spre pictură şi muzică; programul „Prevenirea abandonului şcolar”, derulat în favoarea şcolarizării elevilor proveniţi din familii dezorganizate sau cu posibilităţi reduse.

Totodată, a fost înfiinţat fondul de ajutorare „Bursa pentru elevi şi studenţi”, pentru susţinerea şcolarizării tinerilor merituoşi care provin din familii cu posibilităţi financiare reduse. S-a continuat şi programul social-caritativ „Iubire creştină” în cadrul Penitenciarului Miercurea Ciuc.

Pe lângă aceste acţiuni filantropice ale Biroului de asistenţă socială, mai trebuie amintite şi proiectele unor asociaţii care funcţionează pe lângă centrul eparhial. Cum ar fi de pildă Asociaţia social-educativă „Andrei Şaguna”, înfiinţată în 2015 cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Andrei, care a derulat până acum 4 proiecte la care se adaugă şi acţiunile desfăşurate la nivelul protopopiatelor şi parohiilor pentru 615 de beneficiari.

„Activitatea de asistenţă socială a Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei se desfăşoară în colaborare cu parohiile ei, cu unităţile şcolare, căminele de bătrâni şi centrele de plasament pentru copii. Între episcopie şi spitalele locale şi judeţene există o bună relaţie de colaborare. Ajutorul s-a materializat adesea prin sprijin financiar în ceea ce priveşte dotarea cu aparatură medicală, prin donaţii de alimente şi sprijin eficient în orice situaţie de impas”, s-a arătat în prezentare.

Au fost date şi câteva exemple concrete de construire a unor locuinţe sociale pentru familii nevoiaşe din judeţele Harghita şi Covasna. Dintre care vom aminti doar că, în anii 2008-2009, s-au construit două case pentru două familii numeroase din municipiul Topliţa.

Dr. Ioan Lăcătuşu, „cel mai în măsură să analizeze şi să prezinte activitatea episcopiei ca unul care a fost încă de la înfiinţarea acesteia şi până astăzi în mijlocul evenimentelor”, după cum aprecia moderatorul dezbaterilor, prof. dr. Costel-Cristian Lazăr, directorul Centrului Cultural Topliţa, a evidenţiat că, de multe ori, sunt voci în media românească care reproşează bisericii că nu face suficient din punct de vedere social-filantropic. Acesta a amintit că au fost două legislaturi în Adunarea Naţională Bisericească şi „de fiecare dată când participam la şedinţele de început de an şi vedeam ce realizări sunt trecute în revistă, de către toate parohiile din ţară, aveam o senzaţie că biserica nu face suficient pentru a fi cunoscute, pentru a mai domoli corul nemulţumiţilor”. Însă i s-a răspuns că prin tradiţie există o anumită discreţie asupra acestor aspecte. „Practică creştină corectă, dar neproductivă în contextul realităţilor de astăzi”, a precizat dr. Ioan Lăcătuşu.

În concluzie, directorul ştiinţific al CESCH a arătat că „spre deosebire de alte eparhii din ţară, Eparhia Covasnei şi Harghitei are misiuni specifice”, iar ţinând cont că practic „episcopia noastră a pornit de la zero şi mai jos un pic de zero” – comparativ cu mitropoliile şi episcopiile istorice din ţară, care au păduri, vii, pământuri, domenii – activitatea social-filantropică „este una valoroasă”.

Totuşi, a mai precizat dr. Lăcătuşu, se poate şi mai bine, amintind că la Sfântu Gheorghe a funcţionat în urmă cu aproximativ 15 ani un oficiu de asistenţă socială al episcopiei, care avea în evidenţă 100 de familii cele mai sărace de ortodocşi din oraş. Listă a persoanelor aflate în nevoinţă care ar trebui reactualizată, pentru că „nu toţi aceşti oameni au nevoie de susţinere financiară. Sunt foarte mulţi care sunt singuri, au nevoie de sprijin pentru achiziţionarea de medicamente, cu alimente, cu o vorbă bună”.

„Din punctul acesta de vedere, este loc de mai bine, este loc pentru parteneriatul dintre episcopie şi societatea civilă. (…) Sunt convins că pornind de la această experienţă pozitivă, realizată până acum, de la echipa de tineri care este la Centrul Eparhial, oameni, preoţi inimoşi, dăruiţi pentru activitatea filantropică şi în colaborare cu societatea civilă vom reuşi să ne achităm şi de ceea ce practic reprezintă în continuare obiective nerealizate. În lumea în care trăim avem nevoie de solidaritate, avem nevoie de ajutorul aproapelui, avem nevoie de sentimentul acesta că suntem o comunitate căreia îi pasă de membrii ei. Şi de aceea, alături de biserică, asociaţiile culturale, asociaţiile social-filantropice au un rol deosebit. Cu colegii care lucrează la Serviciul pentru Dezvoltare Comunitară sunt convins că vom identifica în perspectivă proiecte pe care să le putem iniţia şi să completeze ceea ce a făcut biserica până acum”, a conchis dr. Ioan Lăcătuşu.

***

Ediţia din acest an a Universităţii de la Izvoru Mureşului este organizată de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale prin intermediul Centrului Cultural Topliţa, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş şi Complexul Sportiv Naţional Izvoru Mureşului şi sprijinită de Guvernul României prin Secretariatul General al Guvernului şi Serviciul pentru Dezvoltare Comunitară. (Consemnare de Şt.Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.