Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În căutarea castelului Dracula | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » În căutarea castelului Dracula
În căutarea castelului Dracula

În căutarea castelului Dracula

  • Un documentar al cărui producător şi regizor este harghiteanul Corneliu Ţepeluş şi care a fost filmat cu stră-strănepotul celebrului autor Bram Stoker
  • Prin acest film se doreşte şi promovarea judeţului Harghita

În acest sfârşit de săptămână, mai exact duminică, la ora 19:30, în Braşov, la Sala Reduta, va avea loc premierea documentarului În căutarea castelului Dracula, un documentar care se vrea să fie şi un film de promovare a României, precum şi a judeţului Harghita. Documentarul este o coproducţie româno-moldavă-americană, fiind filmat cu Dacre Stoker, stră-strănepotul celebrului autor Bram Stoker, cel care a scris cartea Dracula şi, astfel, a făcut cunoscut acest personaj întregii lumi.

Vorbind despre cum a luat naştere acest film, Corneliu Ţepeluş spunea că, în anul 2012, cercetătorul olandez Hans de Roos descoperea în biblioteca muzeului Rosembach din Philadelphia, SUA, noi documente din care s-a inspirat Bram Stoker când a scris cartea Dracula, iar printre aceste documente se aflau şi coordonatele amplasării castelului descris de Bram Stoker – Munţii Călimani.

Ulterior, aceste documente au intrat şi în posesia lui Dacre Stoker, iar stră-strănepotul scriitorului britanic porneşte într-o campanie de cercetare prin lume, pe urmele documentelor din care s-a inspirat Bram Stoker în a scrie cartea Dracula.

În ultima fază ajunge în România. Aici, împreună cu o echipă de români, merge în Munţii Călimani să caute locaţia castelului fictiv al lui Dracula. Între timp, după ce i-a văzut celelalte producţii, îl contactează şi pe Corneliu Ţepeluş pentru a realiza un documentar despre locul unde s-ar fi aflat celebrul Castel al Contelui Dracula din cartea lui Bram Stoker.

Filmările au fost realizate în toamna anului trecut. S-a urcat până pe Călimani, pe Vârful Izvorul Călimani, iar în apropierea craterului s-au văzut ceea ce se consideră a fi urme ale castelului din roman. Aici a fost amplasată şi o placă pe care stă scris:

„Acest loc, Vf. Izvorul Călimani, a fost ales de autorul irlandez Bram Stoker (1847-1912) pentru amplasarea Castelului Dracula din romanul Dracula (1897). Finalul iniţial al romanului includea o erupţie vulcanică, imediat după ce Contele Dracula era înjunghiat în inimă. Bram Stoker s-a asigurat că muntele ales pentru castelul fictiv al lui Dracula să fie pe un vechi vulcan”.

„Prin acest documentar – spunea Corneliu Ţepeluş, care în ultimii ani a realizat mai multe filme de promovare turistică, atât a judeţului Harghita, cât şi a altor zone din ţară – vrem să promovăm şi nordul judeţului, care trebuie să profite de placa care a fost pusă sus, în vârful Călimanilor”.

***

Documentarul este o coproducţie româno-moldavă-americană (Casta Films Braşov, CIO film Chişinău, Dacre Stoker) şi a fost realizat de Corneliu Ţepeluş (regizor, producător), Stas Ciorescu (editor, producător), Radu Oprea (producător), Cezar Amariei (producător), Liviu Bazarcă „Răzeşul” (producător) şi Dacre Stoker (producător, scenarist, narator).

După premiera care va avea loc la Braşov, Corneliu Ţepeluş doreşte ca această producţie să ajungă în localităţi din judeţul Harghita.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.