Despre fotografie şi nu numai… cu Bogdan Urzică | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 9 decembrie 2023
Home » Cultură » Despre fotografie şi nu numai… cu Bogdan Urzică
Despre fotografie şi nu numai… cu Bogdan Urzică

Despre fotografie şi nu numai… cu Bogdan Urzică

Ceea ce oferă valoare unei fotografii e ideea din spatele acesteia, sentimentul şi mesajul pe care-l transmite…

Vorbim din nou despre pasiuni şi lucruri care ne ajută să trăim mai frumos. Vă propun de această dată un material în care accentul cade pe fotografie. Bogdan Urzică ne va povesti despre pasiunile şi realizările sale, despre felul în care îmbină geografia cu fotografia şi scrisul. A reuşit să valorifice fiecare pasiune a sa, ba chiar să adune în timp rezultate frumoase, demne de a fi consemnate într-un interviu. Nu mai adaug altceva şi îl las pe el să povestească.

Aş dori să încep prin a-ţi mulţumi pentru oportunitatea pe care mi-ai oferit-o cu acest interviu. Nivelul liceal l-am urmat în cadrul Grupului Şcolar „Miron Cristea”, din localitatea în care locuiesc, Subcetate. Am absolvit profilul Matematică-Informatică în anul 2012. În toamna aceluiaşi an, profitând de oportunitatea pe care mi-a oferit-o Universitatea „Babeş-Bolyai”, prin extensiile sale locale, am început cursurile Facultăţii de Geografie, mai exact ale Extensiei Universitare din oraşul meu natal, Gheorgheni. Specializarea aleasă a fost Geografia Turismului. Alegerea a fost în deplină concordanţă cu una din cele mai mari pasiuni ale mele, manifestată încă din anii copilăriei, şi anume cea pentru geografie, pentru mediul înconjurător şi natură. Dorinţa de a pătrunde în tainele acestui domeniu s-a manifestat şi în timpul ciclului gimnazial, respectiv liceal, perioadă în care am participat şi la Olimpiada Judeţeană de Geografie, obţinând locul II. Cei trei ani de facultate au fost urmaţi de alţi doi la nivel de masterat în Ecoturism şi dezvoltare durabilă. Mi-am dorit să învăţ cât mai multe despre fragilitatea mediului ce ne înconjoară şi în ce mod putem să îl protejăm mai bine fiecare dintre noi. Din pasiunea pentru geografie a izvorât o altă pasiune, cea pentru fotografie. Pe lângă toate acestea, aş mai putea adăuga pasiunea pentru călătorii, pentru muzica bună, indiferent de gen, şi faptul că sunt un cinefil, în adevăratul sens al cuvântului.

– Ştiu că ai colaborat la câteva dintre volumele colective ale cenaclului la distanţă condus de Ion N. Oprea, dar şi la revista Toplitera din Topliţa. Cum a fost colaborarea? Pe ce subiecte ai scris?

– Mereu am avut o înclinaţie şi pentru scris, spre partea literară. Încurajat de doamna profesoară Doina Dobreanu, în timpul liceului am scris câteva scurte fragmente pentru LYCEUM, revista şcolară. Recent am avut ocazia de a colabora la volumele colective ale cenaclului la distanţă de la Iaşi, condus de distinsul domn Ion N. Oprea. Pe această cale doresc să îi mulţumesc pentru oportunitatea de a mă regăsi printre paginile acestor volume. Am scris pe subiecte precum familia, viitorul şi despre dragostea ce ar trebui să o avem fiecare pentru pământul natal, pentru originile şi rădăcinile noastre.

– În revista Toplitera ai apărut şi cu fotografie. Ba mai mult, una dintre fotografiile tale a ajuns pe coperta acestei publicaţii fără să te aştepţi. Cum a fost când ţi-ai văzut fotografia pe coperta revistei?

– Am fost plăcut surprins să văd că munca şi viziunea mea au fost apreciate. Iar surprinderea e cu atât mai mare când recunoaşterea vine într-un moment neaşteptat.

– Revista Toplitera şi Biblioteca Municipală din Topliţa au organizat un concurs de fotografie care s-a desfăşurat pe durata unui an întreg (2017-2018), timp în care s-au înscris în concurs multe fotografii. La final s-au selectat câteva care au fost răsplătite cu câte un premiu special. Fotografia ta cu cascada din Topliţa a fost prima dintre cele 6 premiate. Cum a fost când ai primit premiul?

– Când îţi urmezi pasiunea şi faci ceea ce îţi place, satisfacţia personală e cea care primează. M-am bucurat să văd că acea firimitură de clipă surprinsă de mine în acea fotografie a fost apreciată. Meritele unei fotografii bune, aş zice eu, nu revin în totalitate fotografului, ci şi subiectului sau cadrului surprins de acesta. Avem o cascadă frumoasă aici în Topliţa, nu? Fotografia nu a făcut decât să redea realitatea până la urmă.

– Dar să ne întoarcem puţin în timp. Vorbeşte-ne despre cum ţi-ai descoperit pasiunea pentru fotografie şi ce înseamnă această artă pentru tine…

– Înainte de a avea propriul meu aparat de fotografiat sau de a şti ceva despre tainele fotografiei, mă întrebam adesea: „Ce minunat ar fi să imortalizez acest moment deosebit pentru totdeauna! Să îngheţ acea clipă într-un cadru şi să o păstrez într-un album”. Atunci când aproape la fiecare pas vezi un cadru deosebit ce l-ai imortaliza, ştii fără doar şi poate că fotografia a devenit o pasiune pentru tine, un mod de viaţă.

– Cum ai defini tu arta fotografică?

– „Fotografia nu e ca pictura; există o fracţiune de secundă de creativitate. Ochiul tău trebuie să vadă compoziţia ca o expresie a ceea ce îţi oferă viaţa şi tu trebuie să intuieşti când să declanşezi aparatul. Acesta este momentul de creativitate al fotografului… Dacă l-ai ratat, e pierdut pe vecie!”. Acestea sunt cuvintele marelui fotograf Henri Cartier-Bresson şi cred că descriu cel mai bine ceea ce cred eu despre fotografie ca artă. Fotografia valoroasă şi gândită e rezultatul unor factori pe care îi calculezi înainte: lumină, unghi, distanţă, moment, subiect. Fotografia poate fi o artă, însă nu orice fotografie poate fi considerată artistică. Ceea ce oferă valoare unei fotografii e ideea din spatele acesteia, sentimentul şi mesajul pe care reuşeşte să ţi-l transmită fotograful printr-un cadru.

– Cum îţi cultivi pasiunea?

Din păcate, până în prezent nu am avut posibilitatea sau ocazia de a urma cursuri serioase de fotografie profesională. Absolut tot ce am învăţat a fost în mod autodidact, din cursuri online, mai ales partea tehnică sau editarea ulterioară. În privinţa fotografierii propriu-zise, îmi place să cred că cel mai mult de învăţat ai experimentând permanent. Astfel, orice pasionat de fotografie ar trebui să aibă permanent un aparat foto la îndemână, pentru că la fiecare pas poate apărea oportunitatea de a realiza o fotografie nemaipomenită sau cu un mesaj puternic. Cu puţină creativitate, devii un fotograf mai bun cu fiecare fotografie realizată.

– Sunt fotografi pe care îi urmăreşti şi cu care rezonezi? Cine sunt ei şi ce poţi spune că ai învăţat de la ei?

Da, dar nu aş putea enumera acum nişte nume propriu-zis. Admir toţi fotografii creativi care pun multă pasiune în ceea ce fac. Ceea ce am învăţat, totuşi, este că indiferent de resursele de care dispui, sau împrejurări, nu trebuie să renunţi în a-ţi urma visul. De-a lungul timpului, artiştii au fost influenţaţi unii de ceilalţi sub diverse forme, deci… bineînţeles că tehnica şi ideile unor fotografi mi-au sporit imaginaţia şi mi-au îmbunătăţit şi mie tehnica.

Dacă eşti deschis spre învăţare, poţi învăţa multe analizând cadre realizate de fotografi profesionişti sau chiar amatori, poţi învăţa din tehnicile folosite de ei şi poţi rămâne uneori impresionat de imaginaţia unora.

– Totuşi, dintre toate pasiunile enumerate, cea mai mare rămâne cea pentru geografie. Ce latură îţi place cel mai mult?

Într-adevăr, cea mai mare pasiune este şi va rămâne geografia. Nu pot alege o latură anume a ei, aş putea zice că îmi place şi mă interesează tot ceea ce cuprinde acest domeniu.

– Cum au fost cei 5 ani de studii în domeniu?

Cei 5 ani de studiu mi-au alimentat şi mai mult pasiunea. Am descoperit lucruri fascinante şi mi-am completat cunoştinţele despre toate ramurile acestui domeniu. Când urmezi cursurile unei specializări de care ai fost mereu atras, anii de studiu nu sunt altceva decât o plăcere continuă de descoperire şi acumulare, alimentată de curiozitate şi pasiune.

– În încheiere spune-ne despre planurile tale de viitor. Presupun că acestea includ geografia şi fotografia, poate şi scrisul…

Aşa cum bine ştim, viaţa este un proces continuu de învăţare. Nu trebuie să ne oprim nici o clipă din învăţat. Am să-mi transform timpul liber în timp pentru pasiunile mele. Plănuiesc să călătoresc cu aparatul de fotografiat drept cel mai bun prieten şi să continui să imortalizez cadre. Printre toate acestea, uneori voi aşterne şi idei pe hârtie, impresii sau păreri sub forma eseului.

Cosmina Marcela OLTEAN

 

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Mult succces in continuare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.