Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Despre clopote şi orologii: Lucrurile nu sunt aşa de simple cum par… | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 2 martie 2024
Home » Cultură » Despre clopote şi orologii: Lucrurile nu sunt aşa de simple cum par…
Despre clopote şi orologii: Lucrurile nu sunt aşa de simple cum par…

Despre clopote şi orologii: Lucrurile nu sunt aşa de simple cum par…

Vineri, la Biblioteca Municipală „George Sbârcea” a avut loc lansarea cărţii „Orologii muzicale şi clopotele lor”.

Au fost prezenţi: autorul principal, dl dr. inginer Ladislau Márton, dl prof. Adrian Şimon de la Universitatea de Medicină, Farmacologie, Ştiinţe şi Tehnologie, dna Bedő Melinda, preşedinta ANBPR Harghita, bibliotecari de la bibliotecile comunale din nordul judeţului Harghita, precum şi alţi iubitori de cultură din municipiul Topliţa. Din păcate numărul locurilor a fost extrem de limitat, având în vedere că în continuare ne aflăm tot în pandemie.

Au luat cuvântul, pentru a ne introduce în universul autorului, al cărţii, ori spre a mulţumi autorului: prof. dr. Adrian Şimon, dna Bedő Melinda, managerul instituţiei, dr. Lazăr Viorica, dl prof. Eugen Hirişcău, dl ing. Savu Cătană, dna Ioana Voidoş (Voşlăbeni).

Spicuim o mică frântură din discursul d-lui prof. Adrian Şimon despre pregătirea d-lui Márton:

„La vârsta adolescenţei a început să lucreze la Combinatul de Prelucrarea Lemnului din Gălăuţaş, ca electrician, până la încorporare în vederea efectuării serviciului militar în termen, obligaţie patriotică a fiecărui tânăr sănătos şi devotat din acea perioadă. La revenirea în activitatea economică a fost promovat în funcţia de tehnician energetic la Filatura de In şi Cânepă din Gheorgheni. Această ucenicie tehnică, însoţită de ambiţia menţionată l-au motivat şi determinat să-şi continue pregătirea teoretică de specialitate, devenind, în urma susţinerii examenului, prin concurs, student la Universitatea Tehnică Gh. Asachi din Iaşi (…). Ulterior, printr-un efort de activitate sub trinomul practică-teorie-cotidian îşi desăvârşeşte studiile în cadrul şcolii doctorale a Universităţii Dunării de Jos, obţinând titlul de „doctor în inginerie”, în anul 1983. Această pregătire teoretică, dublată de un remarcabil spirit managerial, ca o modalitate imperativă în exprimarea economico-socială reală, s-au impus şi i-au permis să conducă două unităţi economice de referinţă atât în perioada Republicii socialiste, cât şi a celei capitaliste din România, dovedind că pregătirea temeinică, specifică, responsabilă, aplicată în actul managerial a fost recunoscută şi apreciată indiferent de structura politico-economică a unei perioade sau alta”.

În cadrul lansării acestei cărţi, organizată în cadrul Zilelor Judeţului Harghita, autorul a luat şi el cuvântul, moment în care ne-a descris şi motivat pasiunea sa pentru ceasurile de mari dimensiuni, pentru arta turnării clopotelor, prezentând totodată şi modul de realizare şi atenţia pe care o primesc (sau mai bine zis ar trebui să o primească) orologiile şi clopotele din ţara noastră.

Autor al mai multor volume de specialitate, dl Márton a tradus această carte, special pentru publicul român, dl Şimon Adrian oferindu-i sprijin în acest demers.

Cartea d-lui Ladislau Márton este un îndemn la contemplare, jucând totodată şi rolul unui instrument de cunoaştere.

Cititorii cărţii pot fi atât turişti, cât şi specialişti, atât mireni, cât şi clerici. Cei prezenţi la lansare au dovedit o mare admiraţie faţă de autor, atraşi fiind la unison de cercetările lui bine întemeiate pe mult studiu individual care s-a desfăşurat pe parcursul a multor ani de zile.

În urma lecturii acestei cărţi vom afla lucruri deosebite şi plăcute şi, cu siguranţă, ne vom mai pune şi mai multe întrebări, devenind mai curioşi şi mai atraşi de lumea tehnicii.

Dacă e să luăm în considerare că lumea informatizată de astăzi îşi are rădăcinile în năstruşnicele şi viabilele soluţii pe care le-a găsit omenirea în domeniul de calcul şi-n domeniul măsurătorilor, ştim că aşa stau lucrurile.

Lucrurile nu sunt aşa de simple cum par, ne gândim de multe ori… deşi poate la această reflecţie nu dăm curs cu toţii. Iată că dl Márton, temerar, plin de curiozitate şi omenie, a făcut acest pas, din pasiune pentru orologii şi clopote. Ar mai fi încă un motiv pe care l-a mai menţionat autorul, trăgând şi un semnal de alarmă: interesul pentru frumuseţea şi bunăstarea locului în care ne ducem existenţa.

Autorul ne-a demonstrat că, depunând puţin efort, lucrurile se pot înfăţişa mai simple, cu atât mai mult cu cât ele rămân pline de parfumul tainei şi istoriei.

În final autorul a mulţumit audienţei (mărturisind că s-a simţit minunat în mijlocul nostru) şi a dăruit celor prezenţi câte un exemplar din carte. (N.G.)

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Batrânisme neinteresante.

  2. Neinteresante pentru tine. Mai bine tăceai, pentru că ți-ai dat bruma de cultură pe față. Ai cultură mai mică decât iepurele sălbatec. Se vede că crești și trăiești în cultura lui Guță, Adrian Copilul de Minune șu alte asemenea vedete.
    Totuși te felicit pentru faptul că ai citit ceva din articolul cu lansarea de carte. Ai dreptate, clopotele, în general, sunt bătrâne. Nu uita că românii s-au adunat și au format comunități în jurul lăcașurilor de cult, au trăit și trăiesc acolo, în comunități mai mari sau mai mici, sub dangătul de clopot.
    Tu ești mai neinteresantă decât ,,bătrânismele”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.