Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ce gunoaie pot fi găsite în inima munţilor? Anvelope de TAF, bidoane de ulei şi carburant, haine | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Ce gunoaie pot fi găsite în inima munţilor? Anvelope de TAF, bidoane de ulei şi carburant, haine
Ce gunoaie pot fi găsite în inima munţilor? Anvelope de TAF, bidoane de ulei şi carburant, haine

Ce gunoaie pot fi găsite în inima munţilor? Anvelope de TAF, bidoane de ulei şi carburant, haine

  • Aproape 140 de saci de gunoi au fost strânşi în urma unei acţiuni de ecologizare în Călimani

La sfârşitul săptămânii trecute, Salvamontul Topliţa Călimani, cu ajutor din partea Asociaţiei Club Natură şi Aventură Topliţa, al angajaţilor Ocolului Silvic şi al voluntarilor, a organizat o acţiune de ecologizare în Munţii Călimani. Au fost vizate traseele turistice care pleacă de la Monumentul Secu: cruce roşie Monument Secu – Gura Toplicioarei (12,5 km), cruce albastră Gura Voivodesei – Poiana Puturosu (4 km) şi triunghi albastru Poiana Puturosu – DF Lomaş (3,5 km).

În final, cele 40 de persoane care au participat la acţiune au strâns 139 de saci de gunoi, dar şi foarte multe anvelope, atât auto, cât şi de utilaje forestiere, şi bidoane de carburant.

O concluzie trasă de Paul Gingean, preşedintele Salvamont Topliţa Călimani, era că printre cei mai mari poluatori din acea zonă sunt chiar cei care au exploatări forestiere, spunând că e imposibil ca în cazul unei anvelope de TAF care costă peste 2.000 de lei, patronul să nu ştie când e schimbată. „Poate nu avem pretenţii de la muncitori, dar cel puţin patronii ar trebui să fie mai conştienţi”, spunea Paul Gingean. Cel mai probabil, continua acesta, cauciucurile vehiculelor sunt schimbate în pădure şi lăsate acolo; de asemenea, sunt duse bidoane cu ulei pentru TAF-uri care ulterior rămân tot în natură.

Alte deşeuri sunt lăsate de proprietarii stânelor. Acestea, mutându-se în fiecare an, în urma lor lasă tot felul de deşeuri.

Dar, în inima munţilor, cei care au participat la acţiunea de ecologizare au găsit inclusiv haine şi încălţăminte. „Nu ştiu ce om poate să le aducă din oraş”, se arăta indignat preşedintele Salvamont Topliţa Călimani. Totuşi, se gândea că e posibil ca acestea să fie lăsate acolo de către cei care vara merg la cules de fructe de pădure şi ciuperci. Aceştia campează într-un loc şi stau câte o săptămână-două, coborând doar cei care sunt aşteptaţi de firmele care colectează la punctul de acces de la asfalt. Şi atunci este posibil ca în timpul cât stau în munte, dacă li se strică un articol vestimentar, să-l arunce acolo.

Nu au lipsit nici deşeurile lăsate în urmă de turişti, în special ambalajele. E posibil să fi contat şi pandemia, dar cert e că în timpul iernii tot mai multă lume a ieşit cu săniile în zonă; oamenii şi-au confecţionat sănii mai mari, pe care le legau de maşini. „Am observat că foarte mulţi, din mers, de pe sanie, beau o bere şi aruncă PET-ul în şanţ”, spune Paul Gingean.

Preşedintele Salvamont Topliţa a mai precizat că anul trecut, din cauza pandemiei, nu s-a realizat acţiunea de ecologizare în zonă. S-a făcut acum doi ani, dar cu lume mai puţină şi doar cam pe o jumătate din distanţa acoperită în acest an.

Acţiunea din 2021 a fost sprijinită de municipiul Topliţa şi Ocolul Silvic Topliţa.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.