Deputatul Marius Pașcan (PMP): „În Harghita și Covasna se manifestă o agresiune constantă împotriva românilor, ignorată de instituțiile statului” | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 6 decembrie 2022
Home » Societate » Deputatul Marius Pașcan (PMP): „În Harghita și Covasna se manifestă o agresiune constantă împotriva românilor, ignorată de instituțiile statului”
Deputatul Marius Pașcan (PMP): „În Harghita și Covasna se manifestă o agresiune constantă împotriva românilor, ignorată de instituțiile statului”

Deputatul Marius Pașcan (PMP): „În Harghita și Covasna se manifestă o agresiune constantă împotriva românilor, ignorată de instituțiile statului”

Pentru a înțelege așa cum trebuie comunitățile românești din Covasna și Harghita numeric minoritare în cele două județe, situația ingrată în care se află și problemele cărora trebuie să le facă față, e musai să fie raportate în primul rând la comunitatea maghiară şi la ansamblul ţării.

 Prof. dr. Radu Baltasiu: „Principalul lucru care afectează situaţia comunităţii româneşti este noua politică a Ungariei, de susţinere foarte activă a demografiei; vectorizează demografia în slujba unei geopolitici care are ca finalitate dominarea Curburii Carpaților și, pe fond, a Transilvaniei”

Prof. dr. Radu Baltasiu, directorul Centrului European pentru Studii în Probleme Etnice al Academiei Române, un foarte bun cunoscător al subiectului, a afirmat că „principalul lucru care afectează situaţia comunităţii româneşti este noua politică a Ungariei de susţinere foarte activă a demografiei”. „Ei şi-au fixat să stopeze declinul demografic al naţiunii maghiare, prin naţiune maghiară înţelegând mult mai mult decât locuitorii Ungariei de astăzi. Este un demers onorabil, dacă nu s-ar face inclusiv prin aplicarea unor tehnici de limitare a manifestărilor româneşti în zonă”, a declarat prof. dr. Baltasiu în cadrul dezbaterii cu tema „Provocări și priorități privind păstrarea și afirmarea identității naționale a românilor din județele Covasna și Harghita”, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului.

„În general, politicile demografice maghiare nu sunt pur și simplu pronataliste, sunt etnopolitice, ceea ce înseamnă că vectorizează demografia în slujba unei geopolitici care are ca finalitate dominarea Curburii Carpaților și, pe fond, a Transilvaniei. Și tot pe fond, nu există politica demografică fără politica culturală, natalitatea însemnând comportament cultural, adică un tip special de finalitate comunitară. Iar comunitatea maghiară, încurajată de Budapesta, este segregaționistă, nu inclusivă”, a explicat directorul Centrului European pentru Studii în Probleme Etnice al Academiei Române.

De cealaltă parte, statul român nu are nici o politică viabilă în domeniul demografic la scară naţională, darămite la scară locală, iar comunitatea românească din Harghita și Covasna este din nou pusă în situaţia să se descurce singură, cum poate, „în faţa unui nou puseu de activitate sporită a vecinului de la Vest, în condiţiile în care acest vecin aplică tehnici foarte dezvoltate de guvernare şi de proiecţie a puterii sale geopolitice  în zonă”, potrivit prof. dr. Baltasiu. „Ungaria, trebuie să recunoaştem, este una dintre puterile locale care, cu capacităţile sale financiare mai mult sau mai puţin limitate, face geopolitică. Spre deosebire de România, care este o ţară mult mai puternică, dar care nu face geopolitică şi, în consecinţă, nu este interesată să îşi organizeze puterea nici măcar în interiorul societăţii sale. Deci, comunitatea românească din Harghita şi Covasna este supusă unei presiuni a unei puteri străine, care presiune se traduce, în termeni administrativi, în sensul că Ungaria şi pionii săi de aici accentuează discriminarea pe criterii etnice a românilor din această zonă, cărora efectiv li se va consacra statutul de minoritate dominată de către majoritatea locală din Harghita şi Covasna, cu care până acum a împărţit bune şi rele. Vom vedea cât de bună şi cât de rea este această nouă etnopolitică maghiară”, a precizat prof. dr. Radu Baltasiu.

Ce ar fi de făcut? Ne spun tot cei care au desfășurat ani de zile cercetări în zonă: România trebuie să aibă un dialog cu Ungaria pe acest subiect, să inițieze, prin instituțiile responsabile, un parteneriat și să promoveze, la rândul ei, o politică activă de susținere a demografiei în general și cu atât mai mult în judeţele Harghita şi Covasna, care au şi o istorie particulară. „În momentul în care ne referim la demografie, ne referim la politici foarte complexe privind maternitatea, educaţia de la toate nivelurile. În momentul în care o politică de susţinere a creşterii demografice este lăsată nesupravegheată, prietenii noştri din Ungaria distribuie paradigme revizioniste care aici, foarte aproape de frontiera pe Prut a NATO, riscă să pună în primejdie stabilitatea regională. Chiar dacă Ungaria ne-ar fi prietenă, aşa cum ar trebui să fie, inerent într-un teritoriu cvasi-abandonat de către statul român, face lucruri nepotrivite, pentru că nu are un partener de dialog”, a conchis prof. dr. Radu Baltasiu.

Prezent la dezbateri, deputatul PMP Marius Pașcan a remarcat agresiunea constantă împotriva românilor, trecută cu vederea de instituţiile statului, manifestată de reprezentanții comunității maghiare care revendică autonomia teritorială a zonei.

„Aici se manifestă o agresiune consecventă constantă, ignorată din păcate de instituțiile statului, împotriva românilor, a românilor ca majoritate în această țară, dar care sunt numeric minoritari în această zonă, respectiv în județele Harghita și Covasna. Și, sigur, acele pretenții aberante care sunt alimentate și prin proiecte legislative legate de autonomii teritoriale pe criterii etnice sunt primele care ar trebui să fie condamnate, ca și promotorii acestora. Ori, vedeți, sunt condamnați, culmea și halucinant, cei care se manifestă împotriva acestor segregări și autonomii pe criterii etnice, acestor exclusivisme de factură etnică”, a afirmat deputatul PMP.

Marius Pașcan susține că instituțiile statului „sunt inerte, ba deseori sunt timorate”, având în vedere că reprezentanții UDMR se află în mod constant la guvernare, în ciuda revendicărilor exclusiv „egocentriste în tot ce înseamnă pretențiile și chestiunile pe care le pretind la nivelul unei guvernări”.

„Ar avea posibilitatea, de pildă, să impulsioneze, să ceară imperativ infrastructură, autostrăzi; nu i-am auzit niciodată să clameze, să susțină de pildă autostrada Brașov-Tg. Mureș sau autostrada Tg. Mureș-Iași, pentru a dinamiza economic această zonă. Nu, au doar pretenții exclusiviste de natură etnică și cred că în mod deliberat și premeditat sunt interesați ca aceste zone să fie subdezvoltate, Harghita și Covasna de altfel sunt cele mai sărace județe ale României și vor să-i țină pe oameni necăjiți, supărați, frustrați, spunându-le că este de vină statul român, care le cheltuiește banii, că nu li se întorc resursele, că ei sunt niște victime și atunci soluția salvatoare, pe care le-o ambalează la modul propagandistic, este să realizeze acea autonomie pe criterii etnice, iar toți banii pe care ei îi produc să le rămână aici. E o aberație”, a punctat deputatul Pașcan.

Potrivit acestuia, prin „politici segregaționiste”, UDMR intenționează să creeze o masă critică a etnicilor maghiari nevorbitori de limba română, „care vor presa instituțiile statului să le creeze, discriminatoriu, niște privilegii, în detrimentul cetățenilor români”. „Și, vedeți, ori de câte ori au posibilitatea, forțează acest lucru, implicit prin a condiționa la anumite instituții ale statului în aceste județe cunoașterea limbii maghiare de ocupare a unei funcții în aceste instituții”, a continuat Marius Pașcan. Parlamentarul a subliniat că românii din zonă, care nu dispun de resurse, trebuie susținuți financiar.

De asemenea, a arătat că, pentru a împiedica astfel de abuzuri, a promovat un proiect legislativ „împotriva antiromânismului”, care prevede aplicarea de pedepse penale „în situația în care se premeditează în mod deliberat la șubrezirea statului român, se conlucrează instituțional cu fonduri venite din afara țării în a distruge unitatea statală a României, în a o pune în pericol, în a-i îndepărta pe români, în a-i victimiza”.

„Nerecunoașterea sau atitudinile concertate ale unor entități, de la persoane fizice la asociații, fundații care subminează statul român, trebuie pedepsite penal, pentru că numai autoritarismul și coerciția impuse prin reglementări clare și care nu pot fi contestate vor aduce pe termen lung rânduială, vor face ordine aici”, a afirmat deputatul Marius Pașcan.

În context, parlamentarul PMP a anunțat că a sesizat Avocatul Poporului împotriva „aberantei” Ordonanțe nr. 57/2019 privind Codul Administrativ. „Este categoric neconstituțional, Curtea a spus. Mai departe, aceste aberații, consacrate la presiunea UDMR, astăzi oficializează o a doua limbă în statul român, limba maghiară în speță, (…) deci este subminat însăși caracterul de limbă oficială al limbii române. Pe de altă parte, toate instituțiile subordonate administrației publice locale sunt obligate să folosească limba minorității respective, iar pragul de 20% stabilit pentru utilizarea limbii minorității este invalidat, rămâne la voia hazardului, a unei hotărâri de consiliu local, care pentru 1% minoritate poate decide, la un interes politic, că trebuie utilizată și limba aceea. Este absolut revoltător, nemaivorbind că se validează – și ordonanța este acum în funcțiune – hoțiile patrimoniale prin administrația publică locală. (…) Sper ca instituția Avocatului Poporului să-și facă datoria. Altminteri, vom aștepta până când ordonanța va ajunge în Parlamentul României, după care Constituția ne permite, ca parlamentari, în cazul în care avem 50 de semnături într-o Cameră, să sesizăm Curtea Constituțională. O vom face categoric”, a conchis deputatul PMP Marius Pașcan.

DANIELA MEZEY

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.