Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

De Ziua Morților, autoritățile fac apel la respectarea măsurilor sanitare | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 25 februarie 2024
Home » Societate » De Ziua Morților, autoritățile fac apel la respectarea măsurilor sanitare
De Ziua Morților, autoritățile fac apel la respectarea măsurilor sanitare

De Ziua Morților, autoritățile fac apel la respectarea măsurilor sanitare

  • Dr. Tar Gyöngyi (DSP): Rugăm populația să comemoreze evitând gesturile care favorizează răspândirea virusului: să păstreze distanța, să nu se îmbrățișeze, să nu dea mâna, să evite toate gesturile tradiționale (…) să ajute medicii și autoritățile printr-o comemorare reținută”

Mii de oameni se vor îndrepta mâine către cimitirele din județ, pentru a aduce un omagiu celor care au trecut într-o altă lume, mai bună potrivit credinței populare. De Ziua Morților, familiile se adună laolaltă, fiind prilej de revedere și cu cei care s-au stabilit vremelnic sau pentru totdeauna pe alte meleaguri și care revin an de an în localitățile natale, pentru a-i celebra pe cei „adormiți”.

Anul acesta, Ziua Morților se comemorează sub semnul pandemiei COVID-19, iar temerile medicilor și autorităților sunt justificate. 

„Suntem foarte îngrijorați. Comemorarea morților este o tradiție foarte veche, dar care, din punct de vedere epidemiologic, prezintă foarte multe riscuri: familiile se întâlnesc, se îmbrățișează, se îmbărbătează, se sărută. Bineînțeles, înțelegem această tradiție și înțelegem că ea trebuie să se întâmple, dar rugăm populația să respecte atât măsurile, cât și tradiția, evitând gesturile care favorizează răspândirea virusului: să păstreze distanța și în cimitir, să nu se îmbrățișeze, să nu dea mâna, să evite toate gesturile tradiționale. Chiar dacă pare bizar pentru acest eveniment, îi rugăm să ajute medicii și autoritățile printr-o comemorare reținută, să evite aglomerarea, chiar și la intrarea în cimitire. Probabil că și polițiștii au primit dispoziții și nu vor permite intrarea necontrolată a populației. În astfel de situații, înțelegerea și empatia sunt elemente de bază, să ajutăm autoritățile printr-o reacție de tact și de bun simț de ambele părți. Este o situație neobișnuită, de care nu se bucură nimeni, nici noi (autoritățile – n.a.), nici cei care comemorează și nici polițistul care trebuie să stea noaptea la cimitir”, a declarat dr. Tar Gyöngyi, șefa Direcție de Sănătate Publică Harghita, făcând apel la înțelegerea locuitorilor județului.

Pentru cei care au multe persoane decedate în familie, pelerinajul la mormintele celor dragi a început chiar de astăzi. Până mâine la miezul nopții, vor aprinde lumânări, se vor ruga și vor depune flori la mormintele curățate și rânduite cu grijă pentru acest eveniment special, adânc înrădăcinat în conștiința și inima fiecăruia.

***

Comitetul Local pentru Situații de Urgență Miercurea Ciuc a hotărât extinderea programului cimitirelor din oraș în zilele de 31 octombrie și 1 noiembrie, intrarea locuitorilor urbei fiind permisă între orele 6:00 și 24:00, asigurând astfel un interval de timp mai larg pentru comemorare și pentru evitarea aglomerației. La rândul ei, „Comisia pentru Situații de Urgență atrage atenția, că toate regulile de protecție aplicate în spațiile publice vor fi în vigoare și pe aria cimitirelor”.   

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.