Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

De trei săptămâni arde turba la ieşirea din Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » De trei săptămâni arde turba la ieşirea din Miercurea Ciuc
De trei săptămâni arde turba la ieşirea din Miercurea Ciuc

De trei săptămâni arde turba la ieşirea din Miercurea Ciuc

Incendiul de turbă de la ieşirea din municipiul Miercurea Ciuc spre Odorheiu Secuiesc a intrat în a treia săptămână de când se manifestă, umplând aerul de fum şi de miros greu, înecăcios, spre nemulţumirea locuitorilor

În prima zi a săptămânii, un nou apel la 112 a mobilizat pompierii militari şi serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă al municipiului la ieşirea din oraş, unde incendiul de turbă se manifestă pe o suprafaţă de 5 hectare.

„Am trimis forţe în zonă de la primele ore ale dimineţii, şi nu e o noutate, zilnic trimitem pompierii acolo, pentru că turba se reaprinde. Înainte, zona se inunda, erau canale prin care apa din Olt se dirija către perimetrul incendiat. Acum se acţionează cu o autospecială complexă de primă intervenţie, pentru inundarea cu apă a focarelor întinse pe întreaga suprafaţă incendiată, aşa cum putem. Dăm cu apă, reuşim să stingem focarele, iar peste noapte se reaprind şi a doua zi o luăm de la capăt. Intervenţia este dificilă, pe de o parte din cauza terenului accidentat, iar pe de altă parte din cauza faptului că acest incendiu nu se manifestă cu flacără deschisă la suprafaţă, ci în subteran, cu emanaţii de fum şi cenuşă”, a declarat şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita, colonel Stelian Cimpoeşu.

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita, Domokos László, susţine, în continuare, că nu s-au înregistrat depăşiri ale concentraţiei de amoniac în aer, iar populaţia nu are de ce să fie îngrijorată.

„Au fost creşteri ale procentului de amoniac în aer, însă nu au fost depăşite limitele admise. În prezent, măsurătorile indică valori normale, nu avem creşteri, concentraţia de amoniac din aer stagnând, în ultima săptămână, la 25 de micrograme/metru cub, ceea ce nu reprezintă nici un pericol pentru sănătatea populaţiei”, a precizat directorul APM Harghita.

Comisarul şef de la Comisariatul Judeţean Harghita al Gărzii Naţionale de Mediu, Balla Izabella, a declarat, luni, că zona este monitorizată continuu, solicitându-se sprijinul pompierilor ori de câte ori colegii ei constată apariţia de noi focare. În ceea priveşte plângerea penală împotriva celor care au provocat incendiul care a afectat suprafeţe dintr-o arie naturală protejată, sit Natura 2000, depusă la Parchet de Comisariatul Judeţean Harghita al Gărzii Naţionale de Mediu, Balla Izabella a declarat că a fost înaintată Inspectoratului de Poliţie al judeţului Harghita spre cercetare şi soluţionare.

Incendiul de turbă de la marginea oraşului a izbucnit în data de 16 octombrie şi arde mocnit, în subteran, la peste un metru şi jumătate adâncime. În zonă s-au format deja cratere în stratul de turbă. Incendiile de turbă sunt greu de stins, experienţele anterioare demonstrând că acestea se întind şi ard chiar şi iarna, când solul este acoperit cu zăpadă.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.