De luni încep lucrările la heliportul din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 24 septembrie 2022
Home » Sănătate » De luni încep lucrările la heliportul din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă
De luni încep lucrările la heliportul din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă

De luni încep lucrările la heliportul din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă

Joi a fost predat terenul executantului şi a fost bătut primul ţăruş care marchează, simbolic, debutul lucrărilor de amenajare a micii bazei destinate elicopterelor SMURD

Potrivit Comandorului în rezervă Romeo Lupu, directorul executiv la ABC Development Aviation SRL din Bucureşti, societate care a proiectat toate heliporturile din România, realizând inclusiv studiul de fezabilitate şi proiectul pentru Heliportul de la Miercurea Ciuc, a arătat că mica bază se va afla în responsabilitatea elicopterului de la Târgu Mureş, iar misiunile pe care acesta le execută se împart în trei categorii: misiunile primare, care se execută direct la locul accidentului, de unde se preia un pacient în stare gravă, misiunile secundare constând în transportul unui pacient de la o unitate spitalicească la alta şi misiunile speciale, care înseamnă transportul de organe. „Necesitatea unui heliport la spital se impune din mai multe puncte de vedere; în primul rând, că aterizarea într-un loc neautorizat înseamnă riscuri, stadionul neoferind condiţii privind certitudinea că se poate ateriza, uneori sunt competiţii sportive, alteori administratorul de heliport nu e de găsit şi sunt probleme în ceea ce priveşte rapiditatea transferului pacientului. Şi nu în ultimul rând, un elicopter care aterizează la spital elimină transportul cu ambulanţa, ceea ce înseamnă scurtarea tipului de intervenţie”, a explicat comandorul Romeo Lupu.

Heliportul de la Miercurea Ciuc va fi destinat exclusiv elicopterelor SMURD, EG 135 – un elicopter de categorie uşoară, care transportă un singur pacient. După finalizarea lucrărilor, heliportul va fi autorizat de Autoritatea Aeronautică Civilă Română şi va fi operaţional 24 de ore din 24. Asta înseamnă că va fi dotat inclusiv cu instalaţie electrică de balizaj, astfel încât elicopterele vor putea veni pe timp de noapte la zbor la vedere, vor putea ateriza şi prelua sau aduce pacientul, urmând să se întoarcă la locul de destinaţie sau la un alt spital.

ABC Development Aviation SRL, oferă şi serviciile de consultanţă, până la autorizarea, mentenanţa heliportului şi instruirea personalului.

La eveniment au participat, alături de conducerea Spitalului Judeţean din Miercurea Ciuc, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, preşedintele UDMR Kelemen Hunor, senatorul Tánczos Barna şi candidaţii UDMR la alegerile parlamentare.

Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a felicitat conducerile spitalului judeţean şi Consiliului Judeţean (CJ) pentru proiectele de dezvoltare a spitalului şi în egală măsură pentru eforturile spre materializarea lor.

„Ai nevoie de bani pentru a investi, pentru a dezvolta, pentru a asigura servicii de calitate, dar înainte de bani, ai nevoie de proiecte, înainte de proiecte ai nevoie de oameni de specialitate şi ai nevoie de oameni politici care susţin tot efortul specialiştilor. Din acest punct de vedere am avut o perioadă bună şi sper că şi după 2020 vom avea încă mulţi ani când, în echipă, vom putea dezvolta spitalul, vom putea dezvolta instituţiile din judeţ şi este nevoie de acest lucru, fiindcă oamenii aşteaptă servicii de calitate şi este obligaţia noastră să le asigurăm pentru fiecare cetăţean din acest judeţ”, a arătat Kelemen Hunor.

Borboly Csaba a mulţumit, la rândul lui conducerii şi parlamentarilor UDMR, care anii trecuţi au insistat de câte ori au avut posibilitatea, să se asigure necesarul pentru investiţiile la SJU din Miercurea Ciuc şi de la bugetul naţional.

„Lucrăm de 12 ani şi avem obiective ambiţioase pentru spital, perioadă în care nu toată lumea a fost de acord cu obiectivele noastre. Acum toţi am căzut de acord şi vedem împreună viitorul apropiat, în care vom putea ajuta acest spital să se dezvolte şi să ajungă la un rang superior, unde toţi cetăţenii judeţului Harghita vor avea posibilitatea să-şi trateze boala şi să beneficieze de consultaţii. Iar heliportul care se va executa aici, ne va ajuta în realizarea acestui obiectiv”, a punctat şeful administraţiei judeţene, mulţumind colegilor din CJ, care în ultimii 12 ani au pus spitalul judeţean pe primul loc în privinţa investiţiilor.

Managerul SJU, dr. Konrád Judit, a subliniat că principalele preocupări ale conducerii unităţii spitaliceşti au fost şi continuă să fie atragerea de medici specialişti, astfel încât locuitorii judeţului să se poată trata în judeţ, fără să fie nevoiţi să-şi caute sănătatea în alte centre, dar şi asigurarea condiţiilor ca toţi cei care au nevoie de intervenţii de specialitate care nu se pot încă realiza în judeţ, să ajungă la destinaţie în cel mai scurt timp şi în condiţii depline de siguranţă.

„Vor exista situaţii când vor fi pacienţi care trebuie să-şi caute vindecarea în alte centre specializate sau urgenţe medicale şi pentru aceste situaţii este nevoie să avem un heliport, ca să dăm şansa vindecării tuturor pacienţilor noştri. Însă, la noi vor ajunge cu elicopterele şi pacienţi aduşi din alte zone, de la alte spitale, pentru că noi avem medici ultra specializaţi, avem aparatură medicală de ultimă generaţie şi astfel putem să asigurăm servicii medicale de înaltă calitate”, a conchis managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc.

Heliportul de la Miercurea Ciuc este o investiţie în valoare de 1.315.485 de lei cu TVA.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.