De la şedinţa de Colegiu Prefectural: Peste 100 de gospodării, kilometri de drumuri şi peste o sută de hectare de terenuri agricole din judeţ au fost afectate de ploi | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 21 iulie 2024
Home » Societate » De la şedinţa de Colegiu Prefectural: Peste 100 de gospodării, kilometri de drumuri şi peste o sută de hectare de terenuri agricole din judeţ au fost afectate de ploi
De la şedinţa de Colegiu Prefectural: Peste 100 de gospodării, kilometri de drumuri şi peste o sută de hectare de terenuri agricole din judeţ au fost afectate de ploi

De la şedinţa de Colegiu Prefectural: Peste 100 de gospodării, kilometri de drumuri şi peste o sută de hectare de terenuri agricole din judeţ au fost afectate de ploi

 

În lipsa prefectului judeţului, Adrian Jean Andrei, şedinţa din această lună a Colegiului Prefectural a fost prezidată de subprefectul Petres Sándor. Fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Harghita a fost însoţit la masă, în calitate de invitat, de preşedintele Consiliului, Borboly Csaba. Astfel, imaginea de la Colegiul Prefectural amintea de şedinţele Consiliului Judeţean de acum câteva luni.

Pe lângă cele trei puncte de pe ordinea zi – Informare privind realizarea acţiunilor din Programul propriu de acţiuni al Inspectoratului Teritorial de Muncă Harghita; Rezultatele elevilor la examenele naţionale; Situaţia implementării PNDR prin Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală – despre care s-a scris în paginile ziarului nostru la momentele respective, şedinţa a avut, la punctul diverse, două teme importante.

Un prim aspect a fost ridicat de preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, care condamna modul de comportament al instituţiilor cu atribuţii de control – DSP, DSV şi OPC – în ceea ce priveşte controalele efectuate la anumite tabere şcolare. Dar despre acest subiect vom reveni, pe larg, în numărul de mâine.

 Cod roşu de ploi în Harghita
A doua temă de la punctul diverse a fost cea referitoare la codul roşu de ploi care a atins Vestul judeţului în seara zilei de sâmbătă.

În seara zilei de 26 iulie, spunea comandantul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” Harghita, gen. Gheorghe Pop, „comunicarea care ni s-a făcut pe baza informaţiilor transmise de satelit, coroborată cu informaţiile hidrologice provenite de la Staţia Şimoneşti, a dus la concluzia că se întrunesc parametrii pentru emiterea codului roşu”.

Ca urmare, s-a luat legătura cu toate primăriile şi Comitetele locale din zona afectată, iar împreună cu reprezentanţii Poliţiei şi Jandarmeriei s-au luat măsuri ca forţele din planul de cooperare să fie în măsură să intervină în orice moment. Au fost implicate 82 de persoane din cadrul Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă; 50 de cetăţeni; două echipaje din cadrul Detaşamentului de Pompieri Odorheiu-Secuiesc, precum şi poliţişti din comunele din vecinătatea Lupeniului.
Prima evaluare a pagubelor, care a fost transmisă Inspectoratului Judeţean – Centrul Operaţional, a scos în evidenţă faptul că ploile au afectat, în comuna Lupeni, 85 de locuinţe, fiind inundate şi 110 subsoluri şi beciuri, 29 de anexe gospodăreşti, 69 de curţi şi grădini şi 3 obiective socio-economice.

Totodată, au fost distruse 2,5 km de drum forestier, fiind afectaţi alţi 10 km de drum forestier. Ploile căzute în seara zilei de sâmbătă au mai afectat 2,3 km de drumuri judeţene, 500 metri de drumuri comunale şi 13,5 km de străzi; 3 poduri şi 5 podeţe, dar şi 6 punţi pietonale şi 10,6 km de canalizare.

În raport au mai fost incluse 33 hectare de teren arabil şi 110 hectare de păşuni şi fâneţe.

Comandantul ISU „Oltul” Harghita a mai precizat că, din fericire, nu au fost afectate persoane, pagubele înregistrate cuprinzând doar obiectivele amintite mai sus. De asemenea, în perioada următoare, instituţiile responsabile vor finaliza evaluarea pagubelor.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.