De la şedinţa Colegiului Prefectural: | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 10 decembrie 2023
Home » Societate » De la şedinţa Colegiului Prefectural:
De la şedinţa Colegiului Prefectural:

De la şedinţa Colegiului Prefectural:

Guvernul a aprobat plata pentru câteva cazuri sociale din judeţ 
 S-a rezolvat problema banilor pentru bugetari până la sfârşitul anului
 Preşedintele CJ cere Protecţiei Consumatorilor controale în zile diferite
Şedinţa Colegiului Prefectural de ieri a avut pe ordinea zi două subiecte care au stârnit interes foarte mare: problema urşilor din judeţul Harghita şi cea a vaccinurilor. Pe lângă aceste două subiecte – asupra cărora vom reveni în numerele din această săptămână – materiale au mai prezentat Bán Katalin, directoarul Casei Judeţene de Pensii, Török Eugen, directorul Direcţiei Agricole, şi Haschi Andrei-Péter, directorul APIA Harghita. În continuare, vă propunem să aruncăm o scurtă privire peste punctul Diverse.

 Plăţi sociale în ultima lună

Unul dintre punctele de la Diverse a fost o informare a directorului executiv al Agenţiei judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Lukács Elisabeta, referitoare la 4 plăţi realizate în urma soluţionării unor cereri.

Într-un prim caz este vorba de un bloc cu locuinţe sociale din Vlăhiţa, clădirea fiind într-un grad avansat de degradare şi cu infiltrări ale apei în casele oamenilor prin acoperişul plat. În urma solicitării de către Primărie a unui ajutor de urgenţă pentru repararea acoperişului, dar şi după efectuarea anchetei sociale la 23 de familii din bloc, s-a aprobat, prin Hotărâre de Guvern, 36.800 de lei pentru izolarea blocului.

În Topliţa, un bărbat bolnav de cancer a solicitat un ajutor de urgenţă şi a primit 5.000 de lei. Un adolescent de 17 ani, imobilizat în cărucior şi care necesită un transplant de măduvă, a primit 3.000 de lei.

În ultimul caz e vorba de o bătrână din Miercurea-Ciuc, ţintuită la pat şi care a acumulat datorii la întreţinere. Pentru aceasta s-au aprobat 5.000 de lei.

 S-a rezolvat problema salariilor bugetare până în decembrie
Subprefectul judeţului, Adrian Jean Andrei, preciza că Instituţia Prefectului a primit, săptămâna trecută, din partea Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Harghita, dispoziţia privind repartizarea pe localităţi a nivelului maxim de cheltuieli de personal aferent bugetului general centralizat. Iar în cadrul acestei dispoziţii se precizează că „se aprobă repartizarea pe unităţile administrativ-teritoriale din judeţul Harghita a nivelului maxim al cheltuielilor de personal aferent bugetului general centralizat al unităţilor administrativ-teritoriale”. Această aprobare s-a putut face şi ca urmare a Ordinului Comun al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, respectiv al Ministerului Finanţelor Publice privind nivelul maxim al cheltuielilor de personal.

Cu alte cuvinte, salariaţii din sistemul bugetar pot sta liniştiţi pe final de an, salariile acestora fiind rezolvate până la sfârşitul anului.

 Preşedintele CJ cere Protecţiei Consumatorilor controale în zile diferite

Referindu-se la un caz legat de problemele referitoare la calitatea alimentelor din cadrul programului „Cornul şi laptele”, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a solicitat ca inspectorii Protecţiei Consumatorilor să nu verifice şi alte magazine în ziua în care efectuează inspecţii la furnizorii de cornuri.

Borboly Csaba spunea că, deşi s-au efectuat licitaţii pentru toate localităţile, iar două treimi din furnizorii de corn şi lapte în şcoli sunt locali, există multe plângeri din partea directorilor instituţiilor de învăţământ legate de calitatea acestor produse alimentare din cadrul Programului naţional „Cornul şi laptele”. Totodată, se spune că sunt cazuri în care 99% dintre copii îşi aruncă produsele primite pentru că sunt necomestibile.

„Am solicitat directorilor şcolilor – spunea Borboly Csaba, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural de ieri – să vină în fiecare zi când primesc produse de proastă calitate, deteriorate sau expirate. Şi au venit.

Iar acum avem iarăşi o problemă; şi solicit ajutorul d-lui prefect. Avem un caz dintr-o localitate unde directorul şcolii ne-a trimis produse de la ei. Protecţia Consumatorului a mers să inspecteze situaţia; nu s-a aplicat nici o măsură împotriva societăţii care furnizează cornuri în localitatea respectivă, dar au dat amenzi la mai multe magazine locale. Au venit înapoi remarci de la directorii şcolilor, că din cauza noastră au venit (inspectorii) şi au primit amendă.

Vă cer, dacă se poate, ca în cadrul programului Cornul şi laptele, dacă mergeţi undeva în control, în aceeaşi zi să nu fie date şi alte amenzi la restul agenţilor din localitate, pentru că atunci directorii şcolilor nu o să ne mai anunţe”.

În replică, şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Harghita, Laurenţiu Moldovan, spunea că instituţia pe care o conduce a luat măsuri în repetate rânduri vizavi de firma în cauză şi a aplicat sancţiuni contravenţionale în urma acestei reclamaţii. „Deci – afirma Laurenţiu Moldovan – menţionez că am dat două amenzi în ultima perioadă: de 10.000 de lei, respectiv de 15.000 de lei. Următoarea măsură pe care putem să o aplicăm este închiderea sau oprirea temporară a comercializării acestor produse, măsură luată vizavi de operatorul economic reclamat.

Noi putem să luăm acea măsură, dar şcolile vor rămâne fără corn. Dacă consideraţi că nu luăm destule măsuri vizavi de acest operator economic, aceasta va fi următoarea măsură pe care mai putem să o luăm, pentru că amenzile contravenţionale nu au rezolvat problema”.

În ceea ce priveşte controalele efectuate în aceeaşi zi în localitate, Laurenţiu Moldovan spunea că, din lipsa de combustibil, „comisarii instituţiei noastre, deplasându-se într-o localitate, pe lângă reclamaţiile pe care le primesc, îşi desfăşoară şi acţiunile de control tematice naţionale. Deci, nu putem să ne deplasăm în anumite localităţi pentru o singură reclamaţie, să consumăm combustibil şi să ne întoarcem, să nu mai deranjăm alţi operatori economici”.

Finalul problemei i-a aparţinut tot preşedintelui CJ Harghita, care, referindu-se la posibila închidere a furnizorului de cornuri, a precizat: „faceţi ce spune legea!”. Totodată, Borboly Csaba s-a oferit să-i ajute cu deplasările pe comisarii de la Protecţia Consumatorului pentru a face controale în zile diferite.

Ceea ce este ciudat, însă, este că în urmă cu ceva timp, când reprezentanţii din Braşov ai Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului efectuau controale şi aplicau amenzi cu ocazia târgului de sub arcadele clădirii CJ Harghita, Borboly Csaba nu spunea, ca acum, faceţi ce spune legea

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.