De la ironia lui Tîrnoveanu la „ironia” lui Orbán | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Opinii » De la ironia lui Tîrnoveanu la „ironia” lui Orbán
De la ironia lui Tîrnoveanu la „ironia” lui Orbán

De la ironia lui Tîrnoveanu la „ironia” lui Orbán

Foarte interesante poziţionările în legătură cu aşa-zisul „incident” de la aşa-zisa Universitate de Vară Tusványos… G4Media, de pildă, reia aidoma poziţia maghiară şi cuvânt cu cuvânt titrările acesteia: „Mihai Tîrnoveanu, un ultranaţionalist cu discurs antimaghiar, în fruntea protestatarilor care au întrerupt discursul lui Viktor Orbán, la Băile Tuşnad/Tîrnoveanu a incitat populaţia împotriva maghiarilor din Valea Uzului”.

Cei de la site-ul progresiştilor n-au vrut să observe că textul de pe banner (Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc) era, în afară de ironia fină, pur şi simplu corect, în vreme ce „ironia” lui Orbán la scoaterea lui Tîrnoveanu din mulţime („Politicos, precum procedează poliţia din Budapesta când evacuează drogaţii de pe poduri”) nu prea are nevoie de comentarii. Dacă afirmi apartenenţa Transilvaniei la spaţiul românesc înseamnă, în viziune maghiară, că ai consumat substanţe halucinogene.

În relatările presei ungare se insista pe faptul că în „rândurile publicului, tulburarea era vizibilă” la afişarea unui astfel de mesaj, numai politicienii români, în general blegi şi totdeauna neinformaţi, susţin că oamenii de rând se înţeleg. Da, se înţeleg până cineva spune Transilvania, pământ românesc – moment din care se apelează la argumente logice, cum ar fi de pildă toporul. Aşa, ca între oamenii de rând, cum erau şi cei de la Tuşnad.

De altfel, mai multe publicaţii româneşti n-au observat că un ungur ce purta un drapel maghiar cât poarta şurii l-a făcut nesimţit pe Tîrnoveanu, care întâmplător era în mijlocul geografic al ţării sale, iar altul, la fel de subtil ca şi Viktor Orbán, l-a trimis să se spele – aluzie la vechea înjurătură din anii ’40, büdös oláh (valah/român împuţit). E posibilă o jignire mai mare? Mihai Tîrnoveanu e medic, totuşi, adică mai spălat decât mulţi participanţi la tabăra din Tuşnad.

De fapt, nici n-ar trebui să ne mirăm. Mai demult, dorind să-şi îmbunătăţească imaginea, CJ Harghita a adus un desant din presa centrală, cu oameni bine selectaţi, în fruntea căruia trona dl. Tăpălagă, actualmente şef pe la G4Media. La reuniunea finală ce a avut loc la un restaurant din Miercurea-Ciuc, dl Tăpălagă n-a observat peretele tapisat cu pozele lui Horthy intrând în Ardeal. Noroc că din „echipă” făcea parte şi un absolvent de istorie, care a recunoscut personajele (de fapt, gazdele îşi cam băteau joc de cecitatea bravilor oaspeţi), dar asta nu l-a determinat pe dom’ Tăpălagă să se sinchisească prea mult de acea ambianţă sinistră: ceea ce l-a izbit pe el în creştet ca ştire de bază despre Harghita era că ierarhul ortodox al locului folosea un Iphone 6! Cu aşa presă şi cu aşa politicieni o să ne ia naiba în scurt timp.

Sunt teribil de curios cum vor gestiona politicienii români situaţia din Harghita-Covasna peste vreo 20 de ani, când şi cei mai răbdători şi optimişti români vor fi plecat din zonă, iar statalitatea maghiară se va instala acolo neoficial, dar pe deplin. E de la sine înţeles că, la un moment dat, cele câteva procente de nativi români ce vor fi rămas prin zonă se vor sătura să fie conduşi de mincinoşi care promit şi nu fac şi de proşti care nu înţeleg, luându-şi lumea-n cap care-ncotro.

Îmi făcusem la un moment dat iluzia că măcar unii dintre politicieni au înţeles importanţa uriaşă a menţinerii identităţii naţionale a românilor din aşa-zisul ţinut secuiesc.

Am greşit, bineînţeles.

Ca atare, nu voi vota de-acum încolo decât cu acel om sau cu acel partid care va rezolva definitiv problema Tusványos. Au trecut aproape două decenii de când se spune că e inadmisibil ca Viktor Orbán să facă geopolitică hungaristă de la Băile Tuşnad; în definitiv poţi să-l pupi în fund pe Putin şi de la Budapesta, nu e necesar să faci asta din mijlocul României. Fireşte, tot de atâta timp, nişte oarecari conducători ai României susţin că, din moment ce ambele ţări sunt în NATO şi-n UE, ei n-au ce face.

Mă rog, poate-şi găsesc ceva de lucru pe-acasă, pe lângă fusta nevestii şi vine în fruntea trebii cineva care ştie ce are de făcut. Aşteptăm cam de multişor clipa asta!

Mihail GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.