De la 1 ianuarie 2024:Harvíz SA va majora preţul la apă potabilă şi tariful la canalizare | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 22 iunie 2024
Home » Societate »
De la 1 ianuarie 2024:
Harvíz SA va majora preţul la apă potabilă şi tariful la canalizare
<h5><i>De la 1 ianuarie 2024:</i></h5>Harvíz SA va majora preţul la apă potabilă şi tariful la canalizare

De la 1 ianuarie 2024:
Harvíz SA va majora preţul la apă potabilă şi tariful la canalizare

Operatorul regional Harvíz SA a anunţat că preţul la apă potabilă şi tariful la canalizare se vor majora începând cu data de 1 ianuarie 2024. Noile preţuri şi tarife vor intra în vigoare în temeiul Hotărârii ANRSC nr. 181/2023.

Astfel, preţul la apă potabilă se va majora de la 5,96 lei/mc, cât este în prezent, la 6,38 lei/mc, cu TVA inclus. Tariful pentru canalizare-epurare va creşte de la 5,67 lei/mc la 6,07 lei/mc, cu TVA inclus. În total, de la 1 ianuarie 2024, consumatorii vor plăti pentru apă şi canalizare un cost de 12,45 lei/metru cub. Noile preţuri se vor aplica în întreaga arie de deservire a operatorului regional de apă şi canalizare. SC Harvíz SA operează în 28 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţ, printre care municipiile Miercurea-Ciuc şi Odorheiu Secuiesc, dar şi oraşul Vlăhiţa.

„Nivelul preţurilor a fost influenţat de schimbarea metodologiei de stabilire a preţurilor şi tarifelor, care s-a schimbat începând cu luna aprilie 2022, dată la care a apărut Ordinul ANRSC 230 din 30 martie 2022 privind aprobarea Metodologiei de ajustare tarifară a preţurilor/tarifelor pentru serviciile publice de alimentare cu apă şi de canalizare, pe baza strategiei de tarifare aferente planului de afaceri. Acest Ordin la art. 6, lit. c) prevede: «strategia de tarifare se elaborează astfel încât rata de suportabilitate pentru consumatorii casnici, pe întreaga perioadă de reglementare economică, să fie la nivelul minim de 2.5% pentru gospodăria medie de pe întreaga arie de operare».

Harviz SA, ca şi Serviciu Public, nu are regimul unei companii private şi nu urmăreşte să obţină profit, toate resursele financiare obţinute din încasarea facturilor emise fiind folosite exclusiv pentru operarea, modernizarea şi extinderea infrastructurii şi pentru funcţionarea societăţii. În schimb, preţurile/tarifele trebuie să reflecte costul economic real al prestării acestor servicii”, se arată într-un comunicat de presă remis de SC Harvíz SA. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.