Dacian Cioloş: „Discuţiile despre autonomie sunt inutile, atâta vreme cât oamenii sunt săraci” | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 19 septembrie 2024
Home » Politic » Dacian Cioloş: „Discuţiile despre autonomie sunt inutile, atâta vreme cât oamenii sunt săraci”
Dacian Cioloş: „Discuţiile despre autonomie sunt inutile, atâta vreme cât oamenii sunt săraci”

Dacian Cioloş: „Discuţiile despre autonomie sunt inutile, atâta vreme cât oamenii sunt săraci”

Preşedintele Partidului Libertate, Unitate şi Solidaritate (PLUS), Dacian Cioloş, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă la Miercurea Ciuc, că discuţiile despre obţinerea autonomiei aşa-zisului Ţinut Secuiesc, după modelul Tirolului de Sud, sunt nefolositoare şi de prisos, cât timp locuitorii zonei au salarii mici, nu au locuri de muncă şi nici posibilităţi de dezvoltare

 „Astfel de discuţii sunt inutile, din punctul meu de vedere, atâta vreme cât oamenii sunt săraci şi cât nu au oportunităţi de dezvoltare. Nu văd cu ce ar ajuta oamenii, să crească nivelul de bunăstare, dacă vorbim doar de aceste chestiuni şi le punem tot timpul pe masă, înainte de a propune soluţii pentru dezvoltarea economică. Şi eu zic, hai să asigurăm oportunităţi pentru dezvoltare economică în zonă şi om vedea pe urmă cum gândesc oamenii”, a spus Dacian Cioloş.

În opinia fostului premier tehnocrat, relaţia dintre românii şi maghiarii din Harghita şi Covasna, judeţe unde populaţia majoritară la nivel naţional este minoritară din punct de vedere numeric, nu trebuie să se limiteze la „identitatea, limba şi cultura” celor două etnii care convieţuiesc în regiune. Cioloş susţine că dezvoltarea economică este calea de rezolvare a problemelor şi tensiunilor interetnice.

„Problema sărăciei, a lipsei investiţiilor, a lipsei locurilor de muncă nu poate fi rezolvată doar tratând chestiuni culturale şi etnice şi cu atât mai puţin doar tratându-le unilateral. Din punctul meu de vedere, problema în zona aceasta, în aceste judeţe, nu poate fi rezolvată decât dacă tratăm în egală măsură şi problema cetăţenilor români de etnie maghiară, dar şi problema cetăţenilor români de etnie română care trăiesc aici şi care au, la rândul lor, aceleaşi probleme, chiar dacă ele sunt, uneori, puse în contradicţie. Deci soluţia pragmatică o văd legată, în primul rând, de stimularea investiţiilor şi asta evident că presupune şi dezenclavizarea din punct de vedere al infrastructurii”.

Preşedintele PLUS a remarcat importanţa autostrăzii Târgu Mureş – Iaşi pentru atragerea de investitori şi dezvoltarea economică a zonei.

„Aici, autostrada Tg. Mureş – Iaşi, pe care nu doar o susţinem, dar am făcut demersuri în 2016 pentru ca ea să apară în masterplan-ul naţional de transport (…) odată construită, ar fi un atuu puternic pentru a atrage investiţiile în această zonă. Şi aici, în mod clar şi cert, statul român are responsabilitatea şi interesul să faciliteze investiţii: investiţii private, investiţii publice, inclusiv atragerea de investiţii străine, pentru a crea locuri de muncă. Cred că dezvoltarea economică e premisa şi a rezolvării stabile a discuţiilor care apar în jurul chestiunilor legate de identitate, de cultură, de limbă şi aşa mai departe”, a declarat politicianul.

Pentru că, a adăugat Cioloş, „probleme sunt şi de o parte şi de alta, chiar dacă din punct de vedere al populaţiei, proporţiile sunt diferite”.

„Eu vin dintr-o zonă şi dintr-un sat în care avem 60 la sută maghiari, 40 la sută români şi atunci când există bunăstare şi preocupare pentru bunăstare, există căi de a găsi înţelegere şi pe celelalte probleme, pe celelalte subiecte. Şi cred că lucrul acesta trebuie reprodus nu doar la nivel local, între comunităţi, ci şi la nivelul responsabililor politici şi administrativi în această zonă. Acest sentiment, că putem găsi înţelegere atunci când privim lucrurile în mod pragmatic şi nu ne limităm doar la o abordare politică şi nu tratăm sensibilităţile doar de o parte, uitând de cealaltă”, a explicat fostul premier.

Despre obţinerea autonomiei după modelul Tirolului de Sud, solicitată de comunitatea maghiară din zonă, Dacian Cioloş a apreciat că „nu are relevanţă, dată fiind problematica specifică aici”. „Asta ar însemna să izolăm doar o parte din problemă şi să găsim doar o parte din soluţie cu astfel de propuneri”, a subliniat Dacian Cioloş.

Întrebat, în context, cum se raportează la articolul 1 din Constituţie, potrivit căruia „România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil”, preşedintele PLUS şi-a exprimat convingerea că Legea Fundamentală este „profund democratică şi europeană” şi că în primul ei articol „nu este absolut nimic de modificat”.

„Din punctul nostru de vedere, nu e nimic de modificat acolo, absolut nimic. Nu prin modificarea Constituţiei pot fi rezolvate unele probleme legate de drepturi ale unor etnii sau de folosire a limbii şi aşa mai departe. Constituţia e, din punctul meu de vedere, pe partea asta, una profund democratică şi europeană şi aliniată la ce avem mai bun în Europa în momentul de faţă”, a afirmat politicianul.

Cum vizita în Harghita şi Covasna a fost programată cu o zi înaintea Sărbătorii Maghiarilor de Pretutindeni, Dacian Cioloş s-a folosit de oportunitate, pentru a le transmite un mesaj „de salut şi de felicitări cetăţenilor români de etnie maghiară”, dorindu-le „să o sărbătorească în spiritul a ceea ce s-a întâmplat la origine în 15 Martie (1848 – n.a.), când cei care atunci au făcut o revoluţie în spiritul libertăţii, unităţii, fraternităţii, s-au gândit ca aceste idei să fie cele care perpetuează atunci când ne gândim la ziua de 15 Martie”.

Dacian Cioloş s-a aflat, joi, într-o vizită în judeţele Covasna şi Harghita, unde s-a întâlnit cu membrii PLUS şi cu simpatizanţii partidului pe care îl conduce, dar şi „pentru a înţelege mai bine problemele locale şi aşteptările oamenilor” care trăiesc în cele două judeţe. În cadrul conferinţei de presă de la Miercurea Ciuc au fost abordate şi alte probleme, între care cele economice şi administrative, despre care vom relata în ediţia viitoare.

DANIELA MEZEY

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.