În primă instanţă, la Tribunalul Harghita, Mezei János a fost achitat
Curtea de Apel Târgu Mureş a dispus, vineri, rejudecarea în primă instanţă a procesului fostului primar al municipiului Gheorgheni, actualul consilier judeţean şi preşedinte al Partidului Civic Maghiar, Mezei János. Fostul edil a fost achitat în primă instanţă, la Tribunalul Harghita, pentru toate cele trei infracţiuni pentru care a fost trimis în judecată: abuz în serviciu, şantaj şi instigare la delapidare.
„În temeiul art. 421, pct. 2, lit. b) teza finală Cod procedură penală, raportat la art. 281, alin. 1, lit. a) Cod procedură penală, admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş şi partea civilă V. Z. (…), împotriva sentinţei penale nr. 97 din 02 iulie 2018, pronunţată de Tribunalul Harghita, în dosarul penal nr. 776/96/2015 şi în consecinţă: desfiinţează integral hotărârea atacată şi dispune trimiterea cauzei spre rejudecare – în fond – primei instanţe, respectiv Tribunalului Harghita. În baza art. 275, alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat în procedura soluţionării prezentelor apeluri, în sumă de 1.800 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 15 noiembrie 2019”, s-a arătat în soluţia pe scurt a Curţii de Apel Târgu Mureş.
Magistraţii Tribunalului Harghita l-au achitat pe fostul edil al municipiului Gheorgheni pentru infracţiunea de abuz în serviciu „întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală”. În cazul infracţiunii de şantaj, instanţa a decis achitarea „întrucât fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de legea penală”. Iar în ceea ce priveşte infracţiunea de instigare la delapidare, judecătorul de caz a decis că fapta nu există.
***
Conform unui comunicat de presă remis în luna mai 2015 de DNA, odată cu trimiterea în judecată, „în cursul anului 2013, inculpatul Mezei János, în calitate de primar al municipiului Gheorgheni, jud. Harghita, şi-a exercitat în mod fraudulos atribuţiile de serviciu, încheind, în numele municipiului Gheorgheni, un contract de vânzare-cumpărare a unei parcele de teren în suprafaţă de 400 mp, amplasată pe malul Lacului Roşu, prin care a înstrăinat acest bun către o societate comercială, în condiţiile în care acest teren nu putea să fie vândut, deoarece constituia parte din capitalul social adus ca aport la SC Monturist SRL, de către municipiul Gheorgheni (sub forma folosinţei bunului, prin concesionarea pe o durată de 49 de ani către respectiva societate)”. De asemenea, potrivit comunicatului DNA, actualul consilier judeţean l-a somat, în ianuarie 2015, pe administratorul SC Monturist SRL, Virág Zsolt (denunţător în cauză), ca „să vină la sediul primăriei şi să-şi prezinte demisia din funcţia de administrator, în caz contrar urmând a suferi consecinţe negative, precum darea în vileag a unor fapte reale şi/sau imaginare care îl vor determina să nu mai poată munci şi locui în municipiul Gheorgheni”. „În acest mod, inculpatul Mezei János încerca să îl determine pe administratorul SC Monturist SRL să renunţe la demersurile sale legitime de a obţine, prin diverse căi legale (acţiuni civile în justiţie, denunţuri penale etc.), restabilirea integrităţii patrimoniului societăţii”.
De asemenea, se mai arată în documentul citat, deşi se afla sub control judiciar şi impunându-i-se acestuia, printre altele, obligaţia suplimentară de a nu exercita activitatea de primar al municipiului Gheorgheni, jud. Harghita, Mezei János nu a respectat această măsură, continuând să se comporte ca edil al localităţii în unele situaţii.
Într-o astfel de situaţie, „prevalându-se în continuare de funcţia sa de primar, deşi îi era interzis acest lucru în mod expres, a determinat-o pe secretara sa, inculpata Barabas Eva Csilla”, să se deplaseze la un birou din primărie şi să ia anumite înregistrări dintr-o şedinţă de consiliu municipal (în care s-a discutat un document iniţiat de Mezei János prin care se solicita ca SC Monturist SRL să fie convins să îl oblige pe denunţător să-şi retragă sesizarea penală formulată împotriva inculpatului) şi să i le trimită la domiciliul său, lucru care s-a şi întâmplat ulterior. În condiţiile în care „conţinutul acestor înregistrări, deşi este, în principiu, accesibil publicului, poate fi pus la dispoziţia unei persoane interesate numai în anumite condiţii, stabilite clar într-un regulament de ordine şi funcţionare, adoptat de Consiliul Local Gheorgheni prin HCL nr. 189/2012”. (Şt.P.)