Curs de calificare destinat deţinuţilor, finalizat de Penitenciarul Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Societate » Curs de calificare destinat deţinuţilor, finalizat de Penitenciarul Miercurea-Ciuc
Curs de calificare destinat deţinuţilor, finalizat de Penitenciarul Miercurea-Ciuc

Curs de calificare destinat deţinuţilor, finalizat de Penitenciarul Miercurea-Ciuc

Un număr de 14 deţinuţi custodiaţi în Penitenciarul Miercurea-Ciuc au absolvit, ieri, cursul de calificare în meseria de îngrijitor spaţii verzi. Cursul face parte din activităţile specifice de reintegrare socială derulate la nivelul Penitenciarului Miercurea-Ciuc prin Serviciul Educaţie şi Asistenţă Psihosocială.

„Cursul a fost implementat în baza obiectivelor asumate prin Strategia Naţională de Reintegrare Socială 2020-2024, prin protocolul încheiat între Penitenciarul Miercurea-Ciuc şi Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Harghita, furnizorul de servicii fiind Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor Braşov. Cursul de calificare a avut ca obiective creşterea şanselor de reinserţie în comunitate şi pe piaţa muncii prin obţinerea unei calificări care să permită deţinuţilor facilitarea integrării pe piaţa muncii, precum şi implicarea societăţii civile în ceea ce priveşte problematica reintegrării în societate a unei categorii vulnerabile: aceea a unor condamnaţi care anterior depunerii în penitenciar nu aveau studiile sau calificarea necesare angajării”, se arată într-un comunicat de presă remis de Penitenciarul Miercurea-Ciuc.

Cursul de calificare a fost susţinut de lectori autorizaţi din partea Centrului Regional de Formare Profesională a Adulţilor Braşov şi a avut durata de 180 de ore din care beneficiarii au desfăşurat, pe lângă cele 60 de ore de teorie, 120 de ore de practică, „astfel încât acesta să le permită deţinuţilor să îşi formeze şi consolideze deprinderile practice necesare exercitării acestei meserii”.

„Potrivit legislaţiei în vigoare, în urma susţinerii examenului final, deţinuţii primesc diplome de absolvire care sunt recunoscute atât de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, cât şi de Ministerul Educaţiei, iar pedeapsa privativă de libertate se reduce cu 20 de zile – acestea fiind considerate ca executate. Participarea deţinuţilor la cursuri de calificare şi reconversie profesională, precum şi la alte activităţi de reintegrare socială constituie o componentă importantă a normalizării, şi încurajează şi stimulează independenţa şi responsabilitatea deţinuţilor după punerea în libertate”, se mai precizează în comunicatul citat. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.