Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cum să cumperi o mașină inteligent? Iată ce trebuie să știi înainte să începi demersurile! | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 22 mai 2024
Home » Economic » Cum să cumperi o mașină inteligent? Iată ce trebuie să știi înainte să începi demersurile!
Cum să cumperi o mașină inteligent? Iată ce trebuie să știi înainte să începi demersurile!

Cum să cumperi o mașină inteligent? Iată ce trebuie să știi înainte să începi demersurile!

(Articol publicitar)

Ce este leasingul ?

O primă variabilă este leasingul financiar care intervine spre exemplu, în următorul caz – mergi la reprezentanță și vrei să cumperi o mașină în valoare de 10.000 de euro, pentru care dai avans 20-25% (cam acesta este procentul care se practică), respectiv 2.000-2.5000 de euro. După ce ai făcut leasingul și ai plătit avansul, primești mașina, o înmatriculezi, rezolvi toate formalitățile, dar mașina nu îți aparține, ci este a societății de leasing. Cât timp mașina încă este a societății, va fi obligatoriu să faci o asigurare CASCO.

Față de anii trecuți, statisticile arată că au început să se micșoreze dobânzile la leasing, aceasta devenind o metodă din ce în ce mai căutată, mai ales că în ziua de astăzi este destul de accesibilă, oferta fiind destul de variată. Leasingurile sunt de două tipuri: există servicii de leasing operațional și servicii de leasing financiar. Leasingul operațional este un serviciu de finanțare dedicat persoanelor juridice. În acest caz, compania care asigură leasingul preia responsabilitățile administrării automobilului. O astfel de companie este BusinessLease.ro, care platește toate costurile asociate închirierii pe termen lung și care asigură asistență constantă.

Care este diferența între finanțare și leasing ?

Dincolo de leasing mai sunt doar două metode de cumpărare și anume:

  • Cash sau bani din bugetul propriu pe care îi vei înmâna personal sau pe care îi vei transfera în contul vânzătorului, lucru ce te va face automat proprietarul acelui vehicul prin contractul de vânzare-cumpărare.
  • Finanțarea are loc când iei un credit de la o bancă la care vei avea de plătit rate lunare, situație în care mașina îți va aparține. Mașina va constitui obiectul garanției creditului, ceea ce înseamnă că nu o vei putea vinde până nu va fi plătită în totalitate.

Modalități de plată:

  • vei plăti lunar o rată fixă care include și o dobândă;
  • creditul ,,balon” – rate fixe pe o anumită perioadă de timp, iar la finalizarea acestora vei avea o ultimă rată mai mare, care de obicei depășește 25% din prețul automobilului;
  • finanțarea ,,în trei direcții” – această rată începe cu un avans la credit, rate fixe, iar la final mașina poate fi:

1.  Plătită complet cu o ultimă rată ,,balon”, caz în care mașina îți va aparține.

2. Returnată.

3. Finanțare a ratei ,,balonului” în continuare și plata ratelor fixe, plus acea dobândă în loc de o sumă mare de bani.

Avantajele leasingului

În cazul leasingului, reparațiile nu îți vor da bătăi de cap, deoarece o mare parte din mașini sunt noi și cu garanție. La majoritatea contractelor de leasing, asigurarea RCA, inclusiv asigurarea CASCO, full CASCO sunt incluse în prețul de leasing. De asemenea, poți opta pentru un contract în care toate costurile de inspecție, reparații și asigurări să fie incluse. Rata la leasing, de cele mai multe ori este mult mai mică față de rata la finanțare, deoarece la sfârșitul perioadei de leasing mașina nu îți va aparține, ci o vei da înapoi.

Acestea fiind spuse, modalitatea de cumpărare prin leasing este foarte bună, în special pentru persoanele fizice autorizate sau firme care, exact ca la opțiunea de finanțare, pot reduce costurile de leasing.

Sursa foto: ShutterStock.com

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.