Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cum majorarea ilegală a valorii unor contracte poate influenţa negativ execuţia bugetelor unor localităţi | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Cum majorarea ilegală a valorii unor contracte poate influenţa negativ execuţia bugetelor unor localităţi
Cum majorarea ilegală a valorii unor contracte poate influenţa negativ execuţia bugetelor unor localităţi

Cum majorarea ilegală a valorii unor contracte poate influenţa negativ execuţia bugetelor unor localităţi

Bugetul oraşului Vlăhiţa pe 2016, mai mic cu aproximativ 2.000.000 de lei faţă de anul precedent

 

 700.000 de lei au fost alocaţi pentru o investiţie ce a fost deja plătită, însă nu a fost finalizată

Bugetul oraşului Vlăhiţa pe acest an este de 10.841.000 lei, la partea de venituri, mai mic cu aproape 2 milioane de lei faţă de anul precedent. Înainte de a vedea ce se doreşte a se face în acest an în localitate, ne vom opri asupra unei probleme – pe care o vom prezenta pe larg, deoarece e foarte răspândită atât la nivelul administraţiilor locale din judeţ, cât şi în toată ţara. Astfel, din bugetul pe acest an, o sumă de aproximativ 700.000 de lei a fost alocată pentru finalizarea proiectului de reabilitare a sistemului de canalizare, care a fost finanţat prin OG 7 din 2006, ceea ce ridică o serie de probleme.

Potrivit secretarului oraşului Vlăhiţa, Venczel Attila, atât el, cât şi primarul localităţii, sunt de părere că hotărârea de Consiliu local trebuie modificată „cât mai repede” şi această sumă de bani trebuie alocată către alte obiective de investiţii, deoarece „valoarea proiectului canalizării a fost plătită integral către executant, cu toate că lucrările nu sunt finalizate”. În continuare vom vedea cum s-a ajuns în această situaţie şi care sunt problemele ce derivă dacă nu vor fi finalizate lucrările până în luna iunie a.c.

Astfel, conform secretarului oraşului, „în oraşul Vlăhiţa, după ce s-a făcut procedura de achiziţie publică, a câştigat un executant care şi-a asumat prin contract realizarea acestor lucrări în valoare de 33 de miliarde lei vechi (3,3 milioane de lei), inclusiv cu TVA. Până în prezent, executantului i s-au plătit 38 de miliarde lei vechi (3,8 milioane lei)”. Pe de altă parte, executantul apreciază că pentru a finaliza lucrările la sistemul de canalizare mai sunt necesari aproximativ 700.000 lei.

 Dacă nu vor fi finalizate lucrările, va fi afectat proiectul finanţat din fonduri europene „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Harghita”

Problema este, a spus Venczel Attila, că oraşul Vlăhiţa este unul dintre beneficiarii proiectului implementat de operatorul regional Harvíz, „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Harghita”, finanţat din fonduri europene. Iar operatorul regional şi-a asumat obligaţia, prin contractul de finanţare, „că la Vlăhiţa va putea să pună în funcţiune, începând cu luna iunie 2016, tot sistemul pentru care a beneficiat de finanţare nerambursabilă”. „Însă pentru ca investiţia de la Harvíz să poată fi pusă în funcţiune este necesar ca investiţia finanţată prin OG 7 să fie finalizată, deoarece proiectul lui Harvíz este de fapt o extindere a reţelei de canalizare ce ar fi trebuit finalizată prin OG 7 (n.n. – această problemă a fost semnalată la mijlocul anului 2013 şi de către şeful Unităţii de Implementare a Proiectului – UIP – „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Harghita)”. În cazul în care operatorul regional Harvíz nu poate să pună în funcţiune acest sistem, „probabil va beneficia de corecţii din partea Uniunii Europene”, iar vina ar fi dată pe oraşul Vlăhiţa.

 Nereguli ale vechii conduceri a primăriei în valoare de 850.000 lei

Revenind la cei 700.000 de lei, secretatul oraşului a explicat că, la început, Consiliul local a alocat această sumă de bani în ideea continuării lucrărilor, pentru a putea fi finalizată lucrarea, astfel încât proiectul gestionat de Harvíz să poată deveni funcţional. Însă dacă s-a achitat deja suma de 3,8 milioane de lei, „asta înseamnă că deja am finanţat suplimentar proiectul şi acesta trebuie finalizat”. Venczel Attila a explicat că potrivit unei situaţii prezentate de executant rezultă că din cele 3,8 de milioane de lei, „pentru 850.000 de lei plus TVA au fost comandate lucrări suplimentare de către vechea conducere a localităţii”. Astfel că „doamna primar (n.n. – fostul primar al oraşului, Burus Ella) a făcut o comandă cu o singură semnătură, a ei, prin care a comandat lucrări suplimentare care nu figurau în proiectul scos la licitaţie. A cheltuit 850.000 de lei pentru altceva”. „Noi considerăm că nu avea dreptul, pentru că banii erau alocaţi pentru realizarea proiectului de canalizare. (…) De asemenea, lucrările suplimentare nu au la bază o aprobare printr-o hotărâre a Consiliului local; nu au la bază aprobarea unor documentaţii tehnico-economice şi nici nu pot fi incluse în lucrările neprevăzute care nu puteau să depăşească, conform legislaţiei în vigoare şi conform devizului general, 5% din valoarea totală a lucrărilor”.

În această situaţie, „primarul oraşului Vlăhiţa, văzând toată situaţia şi fiindu-i clară, în şedinţa din 29 februarie a făcut o propunere către Consiliul local prin care suma de 700.000 de lei aprobată pentru această destinaţie să fie realocată pentru alte obiective de investiţii. Adică, pentru canalizare el este de părere că nu se mai poate cheltui nici un ban, pentru că am fi în prezenţa unei duble finanţări. Consiliul local a respins iniţiativa primarului din luna februarie, dar urmează ca în şedinţa din martie să supunem aprobării din nou această propunere, deoarece toată această situaţie trebuie să intre în legalitate, iar în paralel vom intenta acţiuni împotriva executantului prin care vom solicita terminarea lucrărilor neexecutate”.

 Decizie a Curţii de Apel Târgu-Mureş

Secretarul oraşului a mai spus că propunerea de modificare a bugetului local prin care se doreşte repartizarea celor 700.000 de lei către alte obiective de investiţii a mai avut la bază o decizie a Curţii de Apel Târgu-Mureş, „pronunţată într-un proces care a avut ca obiect recuperarea unui prejudiciu cauzat oraşului Vlăhiţa de fosta doamnă primar prin reactualizarea valorii proiectului canalizării cu aproximativ 150.000 de lei, constatată ca prejudiciu şi plăţi ilegale de Curtea de Conturi în 2012”. „În decizia respectivă, Curtea de Apel stabileşte că (…) în cazul în care durata de îndeplinire a contractului se prelungeşte peste termenele stabilite iniţial din respectivul contract, care era de 15 luni, din motive care se datorează culpei autorităţii contractante nu e posibilă invocarea prevederilor alineatului 4, care se referă la reactualizarea preţului, operatorul economic ar fi fost îndreptăţit să solicite penalităţi sau daune interese. Cu alte cuvinte, nu am voie să actualizez preţul contractului mai mult după expirarea termenului stabilit iniţial în contract. Executantul ar fi fost obligat să execute acest contract. Eventual, dacă aş fi întârziat cu plata facturilor depuse de el, ar fi putut să solicite din partea noastră penalităţi sau daune interese, dar actualizări de preţuri în nici un caz. (…) De asemenea, instanţa observă că recurenta (doamna Burus) nu a făcut dovada caracterului imprevizibil şi independent de culpa părţii care a determinat efectuarea de lucrări suplimentare şi schimbarea soluţiilor din proiectul tehnic”, a spus secretarul oraşului. Potrivit acestuia, în continuare trebuie clarificat cum s-au cheltuit cei 850.000 lei, precum şi recuperarea lor, dacă o să fie cazul.

 Reabilitarea străzilor din Vlăhiţa, prioritare şi în acest an

Revenind la bugetul pe acest an al oraşului Vlăhiţa, după cum am arătat la început, este mai mic cu aproape 2.000.000 de lei faţă de 2015, când a fost de 12.727.000 lei, la partea de venituri. În bugetul din acest an a fost cuprins şi excedentul de anul trecut, care este de un milion de lei. Secretarul oraşului Vlăhiţa a afirmat că sistemul aplicat anul trecut, când sumele defalcate din TVA au fost alocate direct unităţii administrativ-teritoriale şi nu prin Consiliul Judeţean, a ajutat localitatea mai mult. De altfel, aprecia Venczel Attila, anul trecut Vlăhiţa a avut un „buget mulţumitor”, „cum nu a avut niciodată după 1990”. Astfel că s-au putut demara investiţii, în mare parte de reabilitare a străzilor, a drumurilor agricole, care vor fi continuate şi în acest an.

Potrivit sursei citate, anul trecut au fost alocate fonduri pentru renovarea acoperişului sediului Primăriei, lucrare care a fost finalizată. Tot anul trecut au fost alocaţi bani pentru izolarea termică a clădirilor existente la unităţile din învăţământ; s-au reabilitat două parcuri şi o parcare de lângă drumul naţional ce leagă Odorheiu-Secuiesc de Miercurea-Ciuc. De asemenea, s-au alocat sume suficiente pentru achiziţionarea unei autospeciale de intervenţie „foarte modernă” pentru pompieri. Totodată, s-a început modernizarea a două străzi din centrul oraşului, anul acesta urmând să se continue lucrările la aceste artere. O altă stradă reabilitată a fost str. Primăverii, finanţarea fiind asigurată prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, această lucrare fiind în proporţie de 100% finalizată. O altă arteră de circulaţie din Vlăhiţa care a intrat în lucrări de reabilitare este str. József Attila, „care era foarte deteriorată”.

„Şi cea mai mare realizare, care era şi o promisiune a primarului din campania electorală din 2012, a fost reabilitarea drumului ce leagă Biserica din oraş cu cimitirul. Inclusiv asfaltarea pieţei din faţa Bisericii”. O altă investiţie importantă pentru localitate a fost în dirijarea circulaţiei pietonale de la intersecţia dintre str. Republicii cu 1 Mai (la drumul naţional 13A Miercurea-Ciuc – Odorheiu-Secuiesc), lângă şcoală. „Era nevoie de această investiţie pentru că în trecut acolo s-au întâmplat multe accidente, în care victime au fost elevi, având în vedere că şcoala e foarte aproape şi copiii zilnic trec pe acolo drumul”. Tot anul trecut au fost alocaţi bani pentru realizarea documentaţiilor tehnico-economice şi pentru alte străzi de importanţă din localitate.

„În ultimii ani, inclusiv în 2015, primarul oraşului Vlăhiţa a iniţiat de mai multe ori alocarea de fonduri pentru intabularea imobilelor ce aparţin de domeniul public al localităţii, deoarece în 2012 putem afirma că aproape nici un imobil care figura în inventarul domeniului public al oraşului nu era intabulat în Cartea funciară, pentru că nu au fost alocaţi bani şi nu era probabil o prioritate pentru vechea conducere”, a spus secretarul oraşului Vlăhiţa.

„Majoritatea proiectelor care vizează reabilitarea străzilor se realizează pe baza contractelor de achiziţie publică încheiate pe o perioadă de mai mulţi ani. Şi din aceste considerente, cu ocazia aprobării bugetului pe 2016, s-a ţinut cont de necesitatea alocării de fonduri pentru continuarea acestor lucrări”, a conchis Venczel Attila.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.