Cultinart 2023 – Unitate în diversitate | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 11 decembrie 2023
Home » (Inter)Național » Cultinart 2023 – Unitate în diversitate
Cultinart 2023 – Unitate în diversitate

Cultinart 2023 – Unitate în diversitate

În perioada 10-17 august 2023, în municipiul Topliţa, la Pensiunea „La Gagea” s-a desfăşurat cea mai importantă activitate din cadrul proiectului Cultinart 2023 – Unitate în diversitate, respectiv Şcoala de vară, la care au participat peste 110 copii şi tineri din cinci judeţe: Bistriţa-Năsăud, Covasna, Galaţi, Harghita şi Mureş. Proiectul în sine a avut ca scop educarea copiilor şi tinerilor în a-şi dezvolta şi promova propriul talent prin cursuri intensive, activităţi interactive, animaţii şi spectacole cu public, dar nu numai. În cadrul Şcolii de vară, o zi a fost alocată pentru cursuri şi activităţi interactive în ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea consumului de droguri în rândul copiilor şi tinerilor, riscurile la care sunt supuşi copiii şi tinerii din ziua de azi, s-au organizat seri de schimburi culturale, socializare prin artă, seri distractive şi excursii de documentare şi agrement.

Ziua Internaţională a Tineretului a fost marcată în data de 12 august, când pe scena amenajată în aer liber a fost prezentat un spectacol cu public, organizat de tinerii participanţi la proiect, cărora li s-au alăturat grupuri de tineri din municipiul Topliţa şi din localităţile învecinate. De fapt, în fiecare seară activităţile cultural-artistice s-au bucurat de prezenţa unui public semnificativ.

Activităţile din cadrul şcolii de vară s-au desfăşurat pe ateliere de lucru, organizate în funcţie de dorinţa beneficiarilor, aşa că am avut atelier de învăţarea jocurilor populare, atelier pentru muzică folk, atelier pentru solişti vocali şi instrumentişti.

În data de 16 august, pe scena din incinta Pensiunii „La Gagea” a fost organizat un spectacol cu public unde toţi participanţi, individual sau constituiţi în formaţii sau grupuri artistice, şi-au etalat calităţile artistice. De fapt, aceasta o fost regulă internă a Şcolii de vară sau, mai bine zis, o sarcină, ca toţi participanţii, cu sprijinul profesorilor coordonatori, să prezinte la finalul perioadei un spectacol în care să-şi prezinte propriul talent, combinat cu ceea ce au învăţat aici. Rezultatul a fost pe măsura efortului colectiv depus, a ieşit un spectacol de peste două ore, care s-a ridicat la o ţinută artistică demnă de apreciat. Acest spectacol a fost transmis în direct pe pagina de facebook a TV AS unde se regăseşte şi acum. Spectacolul a fost urmat de Foc de tabără şi o seară cultural distractivă.

Acest proiect a fost realizat de Asociaţia CRDD Orizont 2050 din Topliţa cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului prin Serviciul de Dezvoltare Comunitară.

Parteneri în proiect: Asociaţia „CRISTINRAL” din Subcetate; SC Izvoarele Călimani SRL; Liceul „Miron Cristea” Subcetate; Asociaţia „A fii Altfel” din Topliţa; Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Harghita.

„Este nevoie mai mult ca oricând să facem eforturi suplimentare pentru a ne educa copiii şi tinerii în spiritul păstrării şi promovării adevăratelor valori culturale şi spirituale, este nevoie să-i sprijinim pe cei talentaţi în a-şi dezvolta şi cultiva propriul talent şi este nevoie să-i ajutăm să se ferească de capcanele care îi pândesc şi în care pot cădea la fiecare pas din viaţa de zi cu zi. Am convingerea că fiecare dintre ei a învăţat multe lucruri în această perioadă, mă bucur pentru ei şi le doresc succes în viitor. Mulţumesc şi pe această cale finanţatorului, partenerilor, colaboratorilor, echipei de proiect şi tuturor celor care au contribuit la realizarea proiectului”.

În numele echipei de proiect – Doru Viorel Ciubîcă

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.